Kadıköylülerin Bayram Sevinci

Bağdat caddesi'nde gerçekleştirilen Cumhuriyet yürüyüşüne katılan İstanbullular, Cumhuriyetin 91.yılında duygularını ve izlenimlerini gazete Kadiköye Anlattı.

31 Ekim 2014 - 11:09
RÖPORTAJLAR: MUSTAFA SÜRMELİ
 
Bağdat Caddesi’nde gerçekleştirilen Cumhuriyet yürüyüşüne katılan İstanbullular, Cumhuriyet’in 91. yılında duygularını ve izlenimlerini Gazete Kadıköy’e anlattı.
 
 
29 Ekim Çarşamba günü Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşüne katılanlara duygu ve düşüncelerini sorduk. Yürüyüşe yirmiyıldır katılanlar da vardı ilk kez katılanlar da.
Yürüyüşe dair herkesin ortak düşüncesi; Cumhuriyetin özgürlük ve umut olduğuna dairdi. İşte o görüş ve izlenimler...
 
-Kemal Eroğul:
1958’den beri Kadıköy’de yaşıyorum. 72 yaşındayım. Bugüne kadar Kadıköy’de düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşleri’nin hepsine çocuklarım ve yakınlarımla katıldım. Kadıköy Belediyesi’nin 1994’te düzenlediği ilk Cumhuriyet Yürüyüşünde yeğenlerimle birlikte yer aldım. O zaman çok küçüklerdi. Cumhuriyet Yürüyüşü benim için, Kadıköy Belediyesi’nin, halka Cumhuriyet’in güzelliklerini anlattığı, hatırlattığı bir etkinliktir. 1994’te düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü ve fener alayı kutlamalarındaki duygularımı kelimelerle ifade edemiyorum. Heyecanlıydım. Yeğenlerimi yanıma aldım, o gün Kazasker’den beraberce çıktık. O toplumun içine girip o havayı koklamak bambaşka bir olay. Bayrağını alıyorsun… Güzel bir toplantı… Cumhuriyet coşkusu…
 
-Niyazi Kocabey:
Çok heyecanlıyız. Eşim çocuğumla beraber geldik. Ailemle ve buraya gelen on binlerce vatandaşımızla bu heyecanı paylaşmak çok güzel her şeyden önce. Böyle bir Cumhuriyete sahip olmak da onur verici. Oğlumu omzuma aldım ve bu coşkuyu yaşamasını istedim.
 
-Fatoş Kocabey:
Cumhuriyet Bayramımızı kutladığımız için çok mutluyuz. Her şey çok güzel. Oğlumuz Işık ile katıldık.
 
-Gökhan Ethem Eroğul:
18 yaşındayım ve Kadıköy’de yaşıyorum. Cumhuriyet Bayramı halkın bayramıdır. Cumhuriyet Bayramı yürüyüşleri de bayramın sevgiyle coşkuyla kutlanışının bir ifadesidir. Halkın bir araya toplanıp bu coşkuyu, heyecanı yaşaması önemli. Çok güzel bir ortam oluyor. Her yer kırmızı beyaz renklerle donanmış şekilde, insanlar mutlu şekilde katılım gösteriyorlar. Bence yaşanması gereken duygular.
İlk katıldığımda çok küçüktüm. Hatırlamıyorum. Bağdat Caddesi’ne gitmişiz ve amcam bana bayrağımızı vermiş. Okulumuzda da bayram etkinliklerine katılmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yıl da katılmayı düşünüyorum. Üniversiteye hazırlanıyorum. İnsan kaynakları yönetimi veya sosyoloji ile ilgili bir bölümde okumak istiyorum.
 
-İrem Koçal:
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler (lisans) Mezunuyum. Özel bir kuruluşta kurumsal sosyal sorumluluk planlama koordinatörüyüm. Kadıköylüyüm.
Cumhuriyet yürüyüşleri benim için birlik, beraberlik duygularını ifade etmektedir. Bu tarz yürüyüşler milli duyguları pekiştirip, toplumun daha çok bütünleşmesini sağlıyor.
Cumhuriyet Bayramı yürüyüşlerine hemen hemen her yıl katılırım. Hatta bir yıl çok katılmak istedim, fakat hastalığım katılmama izin vermedi. Sonrasında ise bir tür vicdan azabı çektim. Ailemle yürüyüşlere katılsam da; yürüyüşte birçok arkadaşıma rastladığım oluyor. Kalabalığın içerisinde selamlaşıp tekrar yürüyüşe devam ediyoruz. Bebeklik-çocukluk dönemimde de aile büyüklerimizin evinde toplanıp, sonrasında hep birlikte Cumhuriyet Bayramı yürüyüşlerine giderdik. Şimdi de bu geleneği sürdürüyoruz.
 
-Vecdi Güloğlu:
İstanbulluyum. 70 yaşındayım. 6-7 yaşındayken rahmetli anneciğim ve kardeşimle beraber Taksim Meydanı’ndan Harbiye istikametine doğru yürüyüş yapılırdı. O yılların Taksim’inde çocukluğumun Cumhuriyet Bayramı Yürüyüşlerini hiç unutmuyorum. Vatan Caddesi yapıldıktan sonra İstanbul büyüdükçe yürüyüşler haliyle orada yapıldı. Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Cumhuriyet Bayramı Yürüyüşleri, çocukluğumdaki Cumhuriyet Bayramı yürüyüşleri gibi insanları Cumhuriyet kültürüyle yoğuran fevkalade güzel yürüyüşler. 1994’ten beri Kadıköy’de düzenlenen Cumhuriyet Bayramı yürüyüşlerinin hepsine katıldım. Cumhuriyetin faziletlerine yürekten inanıyorum.
 
-Ercan Öztürk:
Madencilerimizin üzüntüsünü yaşarken, eşim ve çocuğumla beraber ailece Kartal’dan kalkıp, Kadıköy Bağdat Caddesi’ne geldik ve Büyük Cumhuriyet Yürüyüşüne katıldık. Buruk bir şekilde bugünü kutluyoruz.
 
-Nuray Öztürk: Cumhuriyetimizin 91. kuruluş yıldönümünü yaşanan maden felaketi nedeniyle üzüntüyle kutluyoruz. Ama nice mutlu bir gelecek diliyorum herkese.
 
-Türkan Vatansever:
Çok mutluyum. Yıllardır bu manzarayı bekliyordum. Sonunda geldim katıldım. Bir türlü gelemiyordum. Bu sene Cumhuriyetimizin 91. yıldönümünü kutluyoruz. Kadıköy’deki Cumhuriyet Bayramı yürüyüşlerinin ise 21. yılı. Kardeşim ve arkadaşımla katıldım.
 
-Necla Akyol:
Cumhuriyet benim için özgürlük demek. Okul arkadaşlarımla katıldım. İlk defa katılıyorum Cumhuriyet Bayramı yürüyüşüne.
 
-Can Malatyalıoğlu:
91. yılını kutluyoruz. Yürüyüşler ise 21. yılında. Kadıköy’de daha önceden katılmamıştım. 29 Ekim, büyük heyecan. Mutluyuz, gururluyuz. Ata’dan kalan miras.
 
-İdris Kalkavan(Route Riders Motosiklet Kulübü Başkanı):
3 yıldır faaliyet gösteriyoruz. 650 kişilik büyük bir aileyiz. 30 kişilik grupla Büyük Cumhuriyet Yürüyüşüne katıldık. Özellikle Cumhuriyet ve 30 Ağustos Zafer Bayramlarında etkinliklere katılıyoruz. En güzel şekilde Cumhuriyetimizi kutlamaya çalışıyoruz. Halkımızın büyük ilgisiyle karşılaştık. Sabahki kortejde yüzlerce motosiklet vardı.
 
-Tangör Pulat (Route Riders Motosiklet Kulübü Koordinatörü):
Madendeki kardeşlerimizin üzüntüsünden olsa gerek biraz katılım düşük gibi. Herkesin içindeki Cumhuriyet ve Atatürk sevgisi yoğun. Bağdat Caddesi bu nedenle her yıl olduğu gibi doldu taştı. Sabah şehitliğe gittik. Orada bizim için canlarını veren kardeşlerimizi ziyaret ettik. Allah ruhlarını şad etsin. Nur içinde yatsınlar. Anne, baba ve ailelerine minnettarlığımızı ifade ettik.
 
-Mert Aktaş:
Cumhuriyet Bayramında selfi yaptık. Çok güzel duygular yaşıyoruz.
 
-Filiz Çelik:
Kadıköylüyüm. Çok seviyorum Kadıköy’de gelenekselleşen bu kutlamaları. Her yıl Cumhuriyet Bayramı yürüyüşlerine katılırım. Bu yıl Cumhuriyetimizin 91. Kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Çok mutluyum, çok gururluyum.
 

ARŞİV