Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı Planı’na itirazları görüşen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, aralarında Kadıköy Belediyesi’nin dilekçesinin de bulunduğu 5379 itiraz dilekçesine ret verdi.
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Baran ÇEVİK-TunahanYURDAKUL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bir süre önce gündeme gelmiş, ancak birçok kesimin tepkisine neden olmuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı planda, milli bayramlarda çelenk koyma törenlerinin yapıldığı Kadıköy Atatürk Anıtına ve meydana yer verilmemiş, aynı bölgeye fuar ve panayır alanı konulmuştu. Haydarpaşa Tren Garı ise otel yapılmasına imkân veren konaklama alanı ve kültürel tesis alanı olarak belirlenmişti.
ÖZTÜRK: “DAVA AÇACAĞIZ. KONU BİZİM AÇIMIZDAN KAPANMADI”
Kamuoyuna Atatürk Anıtı’nın kaldırılmak istenmesiyle yansıyan Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı Planı’na hem Kadıköy Belediyesi’nin hem de Kadıköylülerin itirazı olduğunu kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköylülerin itiraz dilekçeleriyle plana itiraz ettiğini anımsattı. Öztürk, konunun hem basında hem de kamuoyunda çok tepki gördüğünü, 5379 vatandaşın dilekçe ile itirazını somut hale de getirdiğini vurgulayarak, itirazların dikkate alınmamasını eleştirdi. Başkan Öztürk şunları söyledi:
“Planın adı, Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ancak, bu planda korunan bir şey yok. Anıtlar Kurulu, Haydarpaşa Garı’nın tarihi işlevinin sürmesi görüşünü kararlaştırdı. Buna rağmen, Haydarpaşa Garı çevresinde büyük bir yapılaşma yoğunluğu getiriliyor. Haydarpaşa Garı için 'kültürel tesis, konaklama alanı, alt katlar gar, üst katlar konaklama tesisi' ifadesi kullanılıyor. Yani oraya nostaljik bir tren gelecek, üstü yine otel yapacaklar. Oysa hemen garın arkasına yine tamamı olmak üzere turizm ve konaklama alanı konulmuş. Bunlar varken niye Gar bir daha konaklama tesisi yapılıyor. Planda, Atatürk Anıtı’nın bulunduğu meydan 4729 metrekarelik bir alan olarak ayrılıp, fuar, panayır ve festival alanı olarak planlanmış. Fuar alanı için Atatürk Anıtının bulunduğu yer dışında başka yer bulunamamış. Oysa Meydana yakın İSKİ ve İspark’ın geniş alanları var. Fuar için bu bölümler uygun. Biz Kadıköy’e yakışır bir meydan istiyoruz diyerek Kadıköylülerle birlikte plana itiraz ettik. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 Şubat tarihli oturumunda itirazları görüşen İmar Komisyonunun raporunu oylamaya sunarak, itirazların tamamını red etti. Kadıköylülerin hiçbir görüşünü ve itirazını dikkate almadılar. Ancak biz bunu kabul edemeyiz. Konuyu yargıya taşıyoruz. Bölge İdare Mahkemesi’ne planın iptali için dava açacağız. Bu plan bizim ve Kadıköylülerin görüşü almadan yapıldı. İtirazlarımız var ve yasal yollardan hakkımızı arayacağız.”
TOPBAŞ PLANDA ISRARCI!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise ''Cumhuriyet Halk Partisi’nin temayülü bu doğrultuda . Bunu gayet iyi biliyoruz. Milletimiz de biliyor. Bir şey üretmek yerine, engelliyor, yargıya götürüyor, Anayasa Mahkemesine götürüyorlar. Önümüzdeki bütün engeller bu şekilde oluşmakta ama her birini tek tek aşıyoruz. Ama bu zaman kaybından başka bir şey olmuyor. Yargı süreci başlatırlarsa o yargının vereceği karardır. Yargının ne diyeceğini önceden kestirmek mümkün değil. Biz yolumuza devam ediyoruz. Bakanlık bize plan yapma yetkisini vermiş. Çalışmalarımızı yaptık, Meclis’ten geçti. Ulaştırma Bakanlığı Ulaştırma Bakanlığı'mızın buradaki tasarrufu, bu plan doğrultusunda olacak. Buna göre bir değerlendirme yapılacaktır" dedi.
İTİRAZLAR REDDEDİLDİ, HAYDARPAŞA SEVDALILARI SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Haydarpaşa Daynışması’nın plana itirazlara ret kararına yanıtı ise gecikmedi. Haydarpaşa Garı'nın trenlere kapatılmasının, Haydarpaşa Dayanışması'nın da eylemlilik sürecine başlamasının 1. yılında, ''Haydarpaşa halkındır...! Talana, rantiyeye, geçit vermeyeceğiz...!’’ temalı büyük bir eylem yapıldı.
Aslında bu eylem çok önceden organize edilmişti. Ancak plana itirazlar reddedilmesine denk gelişi, katılımı da kararlılığı da arttırdı. 20 Şubat Çarşamba akşamı Kadıköy rıhtımda yüzlerce kişi biraraya geldi. Birleşik Taşımacılar Sendikası, CHP, İP, ÖDP, TKP, İstanbul Tabip Odası, Tükoder, Emekliler-Yaşlılar Hareketi, Maltepe Yaşam ve Çevre Platformu, HDK, çok sayıda sendika ve STK’dan temsilciler ile CHP istanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, oyuncu Serdar Orçin, TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu’dan oluşan kortejin en önünde ise kartondan yapılmış tekerlekli tren maketi vardı. Saatler 19.00’u gösterdiğinde, tren düdüğünü çaldı ve yürüyüş başladı. gara doğru yapılan meşaleli, sloganlı, şarkılı yürüyüşle başladı. Yürüyüş boyunca ‘’Haydarpaşa anılarımızın garıdır’’, ‘’Susma haykır Haydarpaşa gardır’’, ‘’Haydarpaşa halka ve trenlere kapatılamaz’’, ‘’Susma diren, Haydarpaşa’ya tren’’ döviz ve sloganları eşliğinde yapılan yürüyüş, gar merdivenlerinde sona erdi. Burada Haydarpaşa Dayanışması adına basın açıklaması yapan oyuncu Orhan Kurtuldu, ‘’Oldu-bitti’lerin yaşanmaması için yargı sürecinin beklenmesi ve yargının ‘bağımsız ve hukuk normlarını esas alan’ bir karar sürecini hızla işletmesini beklemekteyiz. Yağmaya karşı mücadelemizin 9. Yılında, Haydarpaşa ve çevresini tüm değerleriyle birlikte savunmaya kararlı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz’’ dedi. Şair Ataol Behramoğlu okuduğu şiirle, Ufuk Karakoç, Bilgesu Erenus ve İsmail Hakkı Demircioğlu şarkılarıyla, Tiyatro Simurg da gösterisiyle eyleme destek verdi. Öte yandan Avrupa’nın çeşitli kentlerinde de ilk kez Haydarpaşa Gar’ı için eylemler düzenlendi. Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu’nda çalışan Ekmel Çizmecioğlu’nun girişimiyle Lüksemburg’ta yapılan eylemde, parlamento üyelerine Haydarpaşa Garı’nın geçirdiği süreci ve yaşayacağı dönüşüm anlatıldı. Almanya’nın çeşitli tren garlarında ve Bükreş’te de etkinlikler gerçekleştirildi.