Türkiye’yi 12 Haziran genel seçimlerinin heyecanı sardı. Seçime doğru milletvekilleri de aday oldukları bölgelerde canhıraş bir şekilde propaganda faaliyetlerini tüm hızıyla sürdürüyorlar. Seçime doğru yaklaşılan her gün vaatler de birbiri ardına sıralanıyor. Türkiye’nin sosyo-kültürel yönden en önemli ilçelerinden olan Kadıköy’de de durum farklı değil. Bilindiği üzere Kadıköy İstanbul’un 1. Seçim Bölgesi kapsamında yer alan ilçelerden biri. Çok tanınmış adayların seçime girecekleri 1. Bölge’de yer alan Kadıköy, kendi sınırlarından seçilip Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne(TBMM) girecek vekillerden, yıllardır her seçimde vaat edilip sonrasında unutulan sorunlarının çözümünü ve önemli hizmetler bekliyor. Zira Kadıköy, yıllardan beri çözüm bekleyen, çözümü de ilçe bazında yerel yönetim üstü bürokrasi gerektiren sorunlarla boğuşuyor. Dolayısıyla TBMM’ne İstanbul 1. Bölge’den adım atacak vekillere önemli görevler düşüyor. Kısacası Kadıköylü bu dönemde de unutulmak istemiyor. Çevre ve daha çağdaş yaşama ilişkin üst bürokrasi gerektiren uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesi konusunda taleplerde bulunan Kadıköylüler, özellikle Kadıköy’den aday olan vekillerden kentin sorunlarına TBMM’de de sahip çıkmalarını istiyor.
İŞTE KADIKÖYLÜNÜN SORUNLARI!
İstanbul 1. Seçim Bölgesi kapsamında önemli kentler arasında yer alan Kadıköy, gerek tarihi ve kültürel özellikleri, gerekse sosyo-ekonomik ve coğrafi konumu itibariyle seçimin stratejik öneme sahip yerleri arasında. Kentte resmi rakamlara göre 533.452 kişi yaşıyor. Nüfusun 285.859’unu kadınlar oluşturuyor. Seçmen yaşı da önemli oranda yüksek olan kentin artılarına rağmen sorunları da yok değil. Örneğin artık bir efsane haline gelen Kurbağalıdere sorunu, 21. yüzyıl metropolü Avrupa 2010 Kültür Başkenti İstanbul’un ve Kadıköy’ün kanayan yarası. Bilindiği üzere geçtiğimiz kış yaşanan sel nedeniyle “insan yutan dere” olarak da tarihe geçen Kurbağalıdere’nin bir an önce sağnak yağmurda taşan, yaz aylarında kokan görünümünden, ıslah edilmiş çağdaş görünüme kavuşması Kadıköylülerin en büyük hayali. Bunun yanı sıra kentleşme ve çarpık yapılaşmanın en uç örneklerinin de yer aldığı kentte yeşil alan sıkıntısı da mevcut. Belli başlı birkaç alan dışında kentlinin rahat nefes alacağı alanlar giderek daralıyor. Bir zamanların Kuşdili Çayırı, sonraları Salı Pazarı olarak kullanılan ve adı öyle kalan şu anda da zemini asfaltla kaplı otopark alanının da Kuşdili Çayırı olarak anıldığı günlere dönmesi de Kadıköylünün en büyük hayalleri arasında. Gazhane’nin kültür merkezi olarak orijinal dokusuyla kentlinin ve tüm İstanbul’un kültür yaşamına kavuşturulması, Tarım İl Müdürlüğü ve Devlet Malzeme Ofisi arazisinin yeşil alan olarak düzenlenmesi Kadıköylülerin özlemleri arasında.
YENİ KADIKÖY’DE YOKSULLARA DAHA ÇOK DESTEK VERMELİ
Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Korel Göymen, Kadıköy’ün İstanbul’un 39 ilçesi arasında bazı özellikleriyle öne çıktığını belirttiği açıklamasında; “Kadıköy altyapı sorunlarını büyük ölçüde tamamlamış. Fakat kenti geleceğe hazırlamak için stratejik kararlar alınmalı. Kentin kültürel alanda yeni bir kimliğe kavuşması, misyonunun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Geleceğin Kadıköy’ünün kültürel ve tarihi kimliğini koruyarak kullanan, sosyal dayanışmayı daha ileri taşımış, ekonomik yaşamda katma değeri daha yüksek ve çevreyi kirletmeyen alanlara yönlendirilmesi gerekiyor. Yaratıcılık ve yenilikçilik önde gelmeli. İlçenin özellikle destek bekleyen yoksul kesimine destek şart. Kültürel üretim ve tüketim yaygınlaşmalı. Kentin fiziki ve sosyal planı bunlar için uygun hale getirilmeli. Doğal afetlere hazırlık hızlandırılmalı. Sosyal hedefleri iyi düşünülmüş kentsel dönüşüm önemli. Ortak hedefler için tüm paydaşların amaç birliği içinde işbirliği yapması zorunluluk. 12 Haziran’da Kadıköy’ü temsil edecek olan tüm vekiller bu amaca yönelik güç birliği yapmalılar” dedi.
KÜLTÜR MİRASLARIMIZ KORUNMALI
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Arif Atılgan ise yaptığı açıklamada kentin tarihi ve kültür mirası eser ve bölgelerinin orijinal dokusunun korunması gerekliliğine vurgu yaptı. Haydarpaşa ve liman çevresinin, Yeldeğirmeni’nin tarihi ve kültürel önemine dikkat çeken Atılgan, “Burası endüstriyel bir kültür mirası. Dünyada böyle yerlerin önemi büyük. 140 yıldır canlı bir bölge. İşlevini sürdürüyor. Gözümüz gibi bakmamız gereken antika değerler. Yel değirmeni günümüze ulaşmış orijinal yapılarıyla Kadıköy’ün tek tarihi semtidir diyebiliriz. Fikirtepe’de Kentsel Dönüşüm Yasası uygulanacağından endişeliyiz. Kuşdili ise yeşil alan, park olmalı. Kurbağalıdere temizlenmeli. Gazhane tarihi değerine uygun olarak değerlendirilmeli. Tarihi Çarşı’nın çarşı fonksiyonu korunmalı. Kadıköy sahilleri kamunun elinde kalmalı” dedi.
KADIKÖY’LÜ BUNLARI İSTİYOR
-Kadıköy Meydanı Kadıköy’e ve Kadıköylüye yakışmıyor. Kadıköy Meydanı Kadıköy’ün önemine ve değerine yakışır bir halde modern bir yapıya kavuşturulmalı.
-Devlet Malzeme Ofisi’nin E-5 kenarında bulunan arazisi, yeşil alan olarak Kadıköylülerin kullanımına bırakılmalı.
-Bağdat Caddesi’nde bulunan Tarım İl Müdürlüğü Arazisi, yeşil alan olarak düzenlenip, gezi ve dinlenme alanı olarak Kadıköylülerin hizmetine sokulmalı.
-Bütün ilçelerin geçiş ve ulaşım noktası olan Kadıköy’ün trafik problemi çözülmeli, Kadıköylülerin kullanımı için ücretsiz kat otoparklar yapılmalı.
-Kadıköy’ün tarihi değerini koruyacak ve yeni nesillere aktaracak Kent Müzesi yapılmalı.
-Kadıköylü kapalı spor salonu ile yüzme havuzlarının bulunduğu bir komplekse sahip olmak istiyor.
-Kuşdili Meydanı, tarihteki misyonuna uygun olarak dinlenme ve eğlenme alanı olarak düzenlenmeli.
-Hasanpaşa Gazhane Binası, Kültür Merkezi olarak Kadıköy’e kazandırılmalı.
MUSTAFA SÜRMELİ