Kadıköy'ün atık yağ duyarlılığı

Yemeklerden kalan atık yağlarını lavaboya dökmeyip biriktiren Kadıköylüler, atık yağ toplama kampanyasında Türkiye’de birinci oldu

27 Şubat 2015 - 14:20
Yemeklerden kalan atık yağlarını lavaboya dökmeyip biriktiren Kadıköylüler, atık yağ toplama kampanyasında Türkiye’de birinci oldu

Lavaboya dökülen yemeklik atık yağlar temiz su kaynaklarını tehdit ediyor. Çevre kirliliğinin önüne geçmek için son yıllarda atık yağların toplanması konusunda çalışmalar yürütülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TUÇEV) bir süredir bu konuda çalışma yürütmekteydi. Bu amaçla “Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi” başlatıldı. Proje meyvelerini vermeye başladı. Kadıköy’de; Belediye’nin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalar kapsamında Kadıköylüler atık yağlarını gelişigüzel atmayarak çevreyi korudu.

310 NOKTAYA ATIK DEPOSU
Okul, cami, muhtarlık, konut ve işletmeler olmak üzere Kadıköy ilçesinde yaklaşık 310 noktaya atık yağların toplanması için yeşil bidonlar bırakıldı. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile vatandaşların sosyal sorumluluk bilinci sayesinde yeşil bidonlarda önemli miktarda atık yağ toplandı.
Kadıköy; Türkiye ve İstanbul genelinde işletmelerden toplanan bitkisel atık yağ kategorisinde kampanyanın birinciliğini kazandı. Ayrıca TUÇEV Projesi kapsamında bitkisel atık yağların toplanmasında da Kadıköy üçüncü oldu.
 
“SU KAYNAKLARIMIZI KORUYALIM”
Kadıköylülerin çevreye olan duyarlılığını ifade eden sonuçların mutluluk verici olduğunu söyleyen Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer Kadıköylülere teşekkür etti.
2007 yılından bu yana Kadıköy’de atık yağların toplanması konusunda çalışma yaptıklarını, son olarak 5 litre atık yağ getirene 1 litre ayçiçeği yağı kampanyası düzenlediklerini anlatan Şule Sümer, “Bu yıl Çevre Müdürlüğümüzün çalışma teması su. Tüm çalışmalarımızı su kaynaklarımızı korumak ve su verimliliğimizi arttırmak üzerine yapıyoruz. Su kaynaklarımızı koruyalım, kirletmeyelim. Su kirletici atıkları azaltalım. Yemek pişirilen bitkisel atık yağların lavabolara, kanalizasyonlara karışmasını önlemeyi ve su kirliliğini azaltmayı amaçlıyoruz” dedi.
 
ÇARŞI’DA KOKU ŞİKAYETİ
Tarihi Çarşı ve civarında alt yapı ve kanalizasyondan koku olduğu yönünde çok ciddi şikayetler geldiğini, zaman zaman kanalizasyonda tıkanma yaşandığını anlatan Sümer, “Bu bölgelerden ciddi oranda atık yağ toplanmasına rağmen hala şikayetler ve kanalizasyonda tıkanmalar yaşanmakta. Atık yağların atılması söz konusu. Bunların önüne geçilmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
“YEŞİL RESTORAN PROJESİ”
Sümer sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşil Restoran Projesi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz. Lavaboların altına monte edilen atık yağ filtrelerinin bu tür kızartma veya yemek yapan işletmelerde ve büyük sitelerde zorunlu olmasıyla ilgili bir alt yapı çalışması gerçekleştiriyoruz. İşletmelerden daha fazla atık yağ toplamak gerek” şeklinde konuştu.
 
NE KADAR ATIK YAĞ TOPLANDI?
Kadıköy’de vatandaşların duyarlılığı ve yapılan çalışmalar sayesinde 2014 yılında
İşletmelerden: 593 bin 023 kilo,
Hane-Site-Gönüllü Evi-Muhtarlık-Cami-Okullardan: 6 bin 761 kilo,
Toplamda ise 599 bin 784 kilo atık yağ toplandı. 

ARŞİV