Kadıköy'ün habercisi 15 yaşında!

15 yıldır Kadıköy’ün nabzını tutan Gazete Kadıköy, yeni yaşını kutladı.

21 Kasım 2013 - 13:34
15 yıldır Kadıköy’ün nabzını tutan Gazete Kadıköy, yeni yaşını kutladı. Türkiye çapında bin 700 civarındaki yerel gazete içinde, 15 yıl boyunca hiç ara vermeden her hafta yayınını sürdüren bir gazete olarak ülkenin medya tarihine geçen Gazete Kadıköy’ün
kuruluş yıldönümü gecesi, Kadıköy’ün
yöneticilerini, gazeteye emek verenleri ve okurları buluşturdu.
  
Başkan Öztürk, ‘Gazete Kadıköy, Kadıköylülere ilçeden haberler vermenin yanı sıra Kadıköyümüzün yerel belleği olma özelliğini de taşıyor’ dedi.
  
Gazete Kadıköy’ümüzün 15. kuruluş yıldönümünü kutladık. Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal ile eşi Hamide Kurubal’ın da katıldığı gecemiz, 19 Kasım Salı akşamı Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.Gecemizde ilk olarak okurların ve emek verenlerinin dilinden gazetenin geçmişini ve bugününü anlatan kısa bir film gösterimi yapıldı. Ardından Yazı İşleri Müdürümüz Şule Özçelik, ilk sayısından itibaren Gazete Kadıköy’de görev yapan biri olarak gazetenin bugününü anlatan bir konuşma yaptı. Gazete Kadıköy’ün serüveninin, 1999 yılında başladığını, yola çıkarkenki hedefin “Kadıköy’ün gözü ve kulağı olmak” olduğunu belirterek, “O günden bugüne kadar tam 14 yıl geçti. 15. yılımıza 713 sayı, binlerce sayfa dolusu haber, makale sığdı. İlçe için önemli olan, Kadıköylülerin günlük yaşamını ilgilendiren her tür sorun sayfalarımızda yer buldu, bulmaya da devam ediyor. Geçmiş yıllarda gazetede görev yapan tüm ekipler, özveriyle en iyi gazeteyi hazırlamak için çalıştılar. Hepsinin gazetemize büyük emeği var. Filmde de zaten bu süreci hep birlikte izledik” dedi. Özçelik, gazetede 4 yıl önce iki önemli değişiklik olduğunu anımsatarak, “İlk olarak yeni bir ekip göreve geldi. Ardından 1999 yılından beri hizmet verdiğimiz Feneryolu’ndaki tarihi binamızdan Kadıköy Belediyesi’ne taşındık. Yeni bir mekânda yeni ve genç bir ekiple gazeteyi hazırlamaya devam ettik” açıklamasını yaptı.
 
NİTELİKLİ EKİP, KALİTELİ HABER…
Gazete Kadıköy Yazı İşleri Müdürü Şule Özçelik, şöyle devam etti;
“Genç ekip diyorum ama hepsinin meslek deneyiminin yaşlarının kat kat üstünde olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Gökçe Uygun, Semra Çelebi, Mustafa Sürmeli haber ekibimizi oluşturuyor. Gazetede gördüğünüz haberleri bu üç arkadaşımız hazırlıyor. Gazetemizin görsel tasarımını Mehmet Gürdil ile Yasemin Özgüneş, her hafta başarıyla yapıyorlar. İlan servisimiz, Esma Bayraktar ile Özge Özveren’e emanet. Sayımız az gibi görünebilir, ama biz aslında çok büyük bir aileyiz. İlçemizde yaşayan yaklaşık 600 bin Kadıköylü’nün de bizim yanımızda olduğuna inanıyoruz. Sevgili Kadıköylüler ilk günden beri bize destek oldular, görüş, düşünce ve önerileriyle bize yön verdiler, vermeye de devam ediyorlar. Okurlarımızla yıllar içinde kurduğumuz bu samimi ilişki, Gazete Kadıköy'ü güçlendiren en önemli etkenlerden biri. Okurlarımıza minnetarız. Ayrıca köşe yazarlarımıza, gazetemize yazı, haber ve görüşleriyle destek veren herkese de teşekkür borçluyuz. Gazete Kadıköy ekibi olarak en özel teşekkürü Sayın Başkanımız Selami Öztürk’e yapmak istiyoruz. Kendisi gazeteye ilk günden itibaren inandı, bu fikrin arkasında durdu ve bizi destekledi. Daha da önemlisi, hiçbir haber için bize baskı yapmadı, asla şu haber girsin, bu girmesin diye bir talimat vermedi, tamamen özgür irademizle ve gazetecilik güdülerimizle habercilik yaptık, bu geçmişte de böyleydi, günümüzde de böyle..."
 
SANSÜRSÜZ YEREL BASIN
Şule Özçelik, günümüzde, Türk basınının zor bir dönemden geçtiğinin altını çizerek, “Azınlıkta kalan bazı basın-yayın organları dışında, muhalif bir ses, bir haber, köşe yazısı okumak, dinlemek neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Daha acı olanı ise Türk basınının büyük çoğunluğunun otosansür uyguluyor olması.
Çünkü gazeteci meslektaşlarımızın iki büyük korkusu var; biri işsiz kalmak, diğeri ve daha acı olanı ise hapse girmek. Bu korkularla yapılan gazeteciliği değerlendirmeyi sizlerin takdirine bırakıyorum.
Türk basınının içinde bulunduğu tüm bu olumsuzluklara rağmen biz Gazete Kadıköy olarak kendimizi şanslı hissediyoruz. Başımızda baskı kurmaya çalışan yöneticiler yerine bizi tamamen özgür bırakan bir yöneticimiz var. Biz de bize sağlanan bu ortamda, tamamen gazetecilik refleksiyle ilçemizdeki her tür haberi özgürce sizlere ulaştırabiliyoruz. Gazete Kadıköy’ün tamamen gazetecilik ilkeleriyle gelecekte de yayın hayatını sürdüreceğine, siz değerli okuyucularımızın da desteğiyle 50., 100. yılına ulaşacağına inancımız tam...” diyerek sözlerine son verdi.
 
HEM BELEDİYE BAŞKANI HEM GAZETE PATRONU
Daha sonra kürsüye gelen Kadıköy Belediyesi ve Kadıköylüler adına Gazete Kadıköy’ün sahibi olan Başkan Selami Öztürk, “Bu kürsüde yüzlerce kere konuşma yaptım belediye başkanı olarak. Ama ilk kez bir gazete patronu olarak buradayım şu an” sözleriyle salondakileri gülümsetti.
Öztürk, Gazete Kadıköy’ün 15 yıl önce Kadıköy Belediyesi Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı’nın (KASDAV) çatısı altında çıkmaya başladığını anımsatarak, “O zamanlar resmi kurumlara gazete çıkarmak yasak gibiydi. Biz de bunu KASDAV aracılığıyla yaptık. İlkemiz ulusal değil tamamen yerel, Kadıköy’ün gazetesini çıkarmaktı. Gazete Kadıköy, Kadıköylülere ilçeden haberler vermenin yanı sıra Kadıköyümüzün kent arşivi, yerel belleği olma özelliği de taşıyor. Tarihe not düşüyoruz böylelikle” dedi. Bu süreçte Kadıköy’ün yaşayan tarihi Dr. Müfid Ekdal gibi isimlerin olmasının büyük şans olduğu vurgulayan Öztürk, “Belediyemizin haberleri kimi zaman ulusal basında kaybolup gidiyor. Belki küçük bir şehirde olsak farklı olabilirdi ama İstanbul gibi bir metropolde bir yerel yönetimin etkinliklerini ulusalda duyurması zor oluyor. Gazete Kadıköy ile sesimizi duyuruyoruz. 10 bini aşkın gönüllümüzün yaptıklarını da aktarma şansımız olduğu gibi, gazete bizim kendi aramızdaki iletişimi de güçlendiriyor” diye konuştu. Her seçim döneminde kısa süreli ve niteliksiz gazetelerin peydah oluverdiğini söyleyen Öztürk, “Kadıköy’de böyle bir durum yok. Bizim ciddi bir yerel gazetemiz var” ifadesini kullandı. Selami Öztürk, Gazete Kadıköy’ün şimdiki ekibinin kadın ağırlıklı olduğuna da dikkat çekerek, ‘’Hanım eli değdiğinde işler daha da güzelleşiyor. Bunu Gazete Kadıköy’de görüyoruz” yorumunu yaptı. Öztürk, sözlerini Kadıköylülere yaptığı şu çağrı ile sonlandırdı; “Bu gazete hepimizin. Gazeteye sahip çıkmak tüm Kadıköylülerin görevi. Daha iyi bir Gazete Kadıköy için görüş, öneri ve eleştirilerinizi bekliyoruz her zaman..”
Gazete Kadıköy’ün onur gecesinde, konuşmaların ardından İncesaz grubunun solisti, klasik Türk müziği ve tango yorumcusu Dilek Türkan sahne aldı. Türkan ve orkestrası “Aşk Mevsimi” adlı konseriyle, Gazete Kadıköy dostlarına keyifli bir gece yaşattı.
 
 
BAŞKAN’DAN TEŞEKKÜRLER
Başkan Selami Öztürk, gazetede emeği geçen eski ve yeni ekipten şu isimlere özellikle teşekkür etti; “Gazetenin çıkmasında birlikte yola çıktığımız Sayın İnal Aydınoğlu’na, Sayın Tülay Arslanerer’e, KASDAV’ın o dönem görev yapan mütevelli heyeti üyelerine, artık aramızdan ayrılan değerli dostlarım Levent Ersun ile Sedat Koruklu’ya, Gazetenin ilk döneminde görev yapan Murat Öztemir ile ekibine, ardından göreve gelen Engin Aktel’e teşekkürler. Gazetemizde en uzun süreyle görev yapan Salman Altundal’a ve ekibine ayrıca teşekkür ediyorum. Önce basın danışmanlığımı yapan ardından gazetede görev yapan Şule Özçelik’e, Özel Kalem Müdirem Kadriye Kasapoğlu’na, Arife Avcu Çallıoğlu’na, Burcu Bitlis’e teşekkür
ediyorum.
 
GECEYE KATILANLAR
Gecemİze, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal ile eşi Hamide Kurubal, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, Kadıköy Nüfus Müdürü Nebahat Özdemir, eski Kadıköy Kaymakamı Hüseyin Eker, eski Kadıköy Cumhuriyet Başsavcısı, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Canbaz, araştırmacı-yazar Dr. Müfid Ekdal, şair yazar Tekin Gönenç, gazeteci yazar Muzaffer Ayhan Kara, Fransız gazetesi Aujourd’hui la Turquie Yazıişleri Müdürü Dr. Mireille Sadege, karikatürist Kamil Yavuz’un da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı. Özgür Radyo Yayın Koordinatörü Nadiye Gürbüz ile Radyo çalışanları da gecemize katılarak bize destek verdiler.
 
 
KILIÇDAROĞLU’NDAN TELGRAF
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gazetemize gönderdiği kutlama mesajı; “Gazete Kadıköy’ün 15. Kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen geceye davetiniz için çok teşekkür ederim. Sizi ve geceye katılan tüm konukları içtenlikle selamlıyorum.15.yaşınızı en iyi dileklerle kutluyor, başarılar diliyorum.” CHP Milletvekilleri Osman Korutürk ile Umut Oran da kutlama mesajları gönderdi.

ARŞİV