Kadıköy'ün hedefi Avrupa...

Türkiye'nin en yaşanabilir ilçesi seçilen Kadıköy'ün yerel yönetimi, 28. yaşını kutluyor. 2 bin 500'ü aşkın personeli ile Kadıköylüye...

13 Nisan 2012 - 14:15

Türkiye'nin en yaşanabilir ilçesi seçilen Kadıköy'ün yerel yönetimi, 28. yaşını kutluyor. 2 bin 500'ü aşkın personeli ile Kadıköylüye daha iyi hizmet vermek için projeler üreten Kadıköy Belediyesi'nin yeni hedefi ise Avrupa'da bir kültür-sanat kenti olarak anılmak...

Başkan Öztürk, ‘Kadıköy her geçen gün çehresini değiştiren ve Kadıköylülere yakışan bir ilçe olma konumunda...’ diyor.
 
10 Nisan 1984 yılında kurulan Kadıköy Belediyesi, 28. yaşını kutluyor.
Kadıköy'ü ve Kadıköy Belediyesi'ni konuştuğumuz Başkan Selami Öztürk, söze “Kadıköy Belediyesi'ni çocuğum gibi görüyorum desem çok bencillik yapış olmam” diye başlıyor. Haksız da sayılmaz zira Öztürk, 28 yıllık sürecin tamamında yer almış. Önce belediye meclis üyesi, daha sonra başkan yardımcısı olarak. 1994'ten beri de Kadıköy’ün bugünkü Çağdaş durumuna gelmesinde en önemli katkıyı yapmış ve yapmaya devam ediyor. 
Kadıköy Belediyesi'nin kurulduğu 80'li yıllardan, 2000'li yıllara gelişini, bir bebeğin doğumu, yürümesi, okula gitmesi, eğitimini tamamlaması ve nihayetinde evlilik çağına erişmesine benzetiyor. “Kadıköy Belediyesi, ilk kurulduğunda hiçbir şeyi olmayan bir kurumdu. Fiziki olarak hiçbir binası yoktu, personeli yoktu. Tıpkı yeni doğan çocuğun yürüyememesi, mama yiyememesi, ağlamaktan öteye gitmeyen durumu gibi...” diyen Öztürk sonraki süreci şöyle aktarıyor:
“Zaman içinde kendi yerlerini yapmaya başladı. 84-89 arası belediyelerin yeni yeni kendisine kadro temin ettiği zamanlardı. Bizim de birimlerimiz Üsküdar'dan Küçükbakkalköy'e, Yoğurtçu Parkı'ndan Hasanpaşa'ya kadar birçok yerde dağınık haldeydi. Kiralık binalarda kuruluşumuzu tamamlamaya çalıştık. 1994'e kadar olan zaman ise daha çok toparlama dönemimizdi. Hasanpaşa'daki merkez binamız yapıldı. O dönemde yeni yeni belediye olduğumuzu hissetmeye ve toplumla irtibat kurmaya başladık. Çocuğun ayağa kalkma dönemi diyebiliriz buna.”
 
‘KADIKÖYLÜ’NÜN NE İSTEDİĞİNİ BİLİYORUZ’
 
Selami Öztürk, 1994 yılında belediye başkanı seçildiğinde Kadıköy Belediyesi, bir çocuk gibi büyüyordu, toplumla kucaklaşmaya başlamıştı. Sonraki süreç elbette daha hızlı ilerledi.
Öztürk'ün ifadesiyle iyi bir kadro kuruldu ve bütün rutin hizmetler en iyi şekilde verilmeye başlandı. Öztürk'e göre Kadıköy Belediyesi'nin en büyük başarısı Kadıköylü’nün ne istediğini bilmek ve halkla beraber hedefe yürümekti...
Öztürk, 1994-2012 arasındaki 18 yıllık dönemi, “Kadıköy’ün, Türkiye'de en iyi belediye olmanın sınavının verildiği süreç” olarak nitelendiriliyor. Bu süreçte Evlendirme Dairesi'nden kültür merkezlerine, çocuk yuvalarına dek pek çok yeni bina inşa edildi. Kentin yeşilinin korunması, kentlinin duyarlılığının üst seviyeye taşınması, çevre sorunlarıyla ilgili önemli mesafeler kat edildi.
Öztürk, “Bunları yan yana koyduğunuzda Kadıköy Belediyesi, bu 18 yıllık zamanı çok iyi değerlendirmiş bir yönetim olarak ortada gözüküyor. Rutin belediyecilik hizmetlerinden öte ciddi bir şekilde çocuklara, yaşlılara, kadınlara, engellilere yönelik projeler yapıldı” diye anlatıyor.
 
BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSAL ÇÖZÜMLER...
 
“Hiçbir belediyede olmayan, hiçbir kurum tarafından denenmemiş ama toplumun ihtiyacı olan sorunlara biz çözümler getirdik” ifadesini kullanan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, bunu bir örnekle şöyle açıklıyor:
“Kim bize bir sorun ilettiyse o sorunu sadece bireysel değil toplumsal sorun olarak değerlendirip çözme mantığını uyguluyoruz. Örneğin bir engelli vatandaşımız bize başvurup, engelli rampası olmadığı için evine giremediğinden yakındı. Biz de yeni inşa edilen tüm yapılara engelli girişi yapmayı şart koştuk.”
Son seçimlerde yüzde 70 olan oy oranının yüzde 80'lere ulaştığını söyleyen Öztürk, “Bu da şunu gösteriyor. Biz, Kadıköy halkıyla çok barışık bir yönetimiz. Sokakta, çarşıda, sosyal medyada insanlar bizi, verdiğimiz hizmetlerden dolayı takdirle karşılıyor” açıklamasını yapıyor.
Başkan Öztürk'e göre bu süreçte yaşanan sıkıntılar da yok değil. Örneğin muhalefet partisine mensup bir yerel yönetim olması sebebiyle Kadıköy Belediyesi, gerek büyükşehir belediyesinden gerekse de ilgili bakanlıklardan yeterli hizmeti alamıyor. Ancak Öztürk bunu da hiçbir zaman bir kavga meselesi ya da toplumda bir mağdur gösterme aracı olarak kullanmamaya gayret ettiğini söylüyor. Hatta tam tersine, bu hizmetlerin verilmemiş olmasının yarattığı haksızlığı daha fazla mücadele ederek, o alandaki hizmet eksikliğini tamamlamaya çalıştığını vurguluyor. Öztürk, Kadıköylü’nün bu konudaki olgunluğundan da memnun; “Örneğin, büyükşehirin sorumluluğunda olan bazı ana caddelerdeki hizmet eksikliğimizi bize çok yüklenmeden dile getiriyorlar. Bu da yurttaşla olan iyi iletişimimizin bir sonucu.”
Kadıköy'ün bu dönemde içinde en büyük sorunlarının depreme karşı binaların yenilenmesi ve ulaşım konuları olduğunu anlatan Selami Öztürk, “Bu konular büyükşehir ve hükümetin çözmesi gereken meseleler. Dolayısıyla ilçe belediye başkanı olarak, ‘Kadıköy Belediyesi şunu da yapmalıydı ama yapamadı’ dediğim bir konu yok, içimde ukde olan bir olay yok''
 
AVRUPA'NIN KÜLTÜR KENTİ KADIKÖY
 
Başkan Öztürk böyle demesine karşın hedef büyütmeye de devam ediyor; “Belediye başkanlığını sürekli yapmanın avantajları da var. Sürekli olarak hedef büyütebiliyorsunuz. Bizler o avantajı da yaşıyoruz. Hedef Kadıköy'ü, Avrupa'da kültürü ve sanatıyla anılan bir kent haline getirmek... Kadıköy'ü, İstanbul'dan sıyırarak, Avrupa'nın en önde gelen ilçelerden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için bugünlerde sanatçılarla, güzel sanatlar fakültelerinden öğretim üyeleriyle toplantılar yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde eğer bu toplantılar sonuç verirse, 1-1.5 yıllık bir zaman içinde Kadıköy'ün muhtelif yerlerinde, Türkiye'nin önemli sanatçılarına ait seramikler, heykeller, sokak resimleri görebileceğiz. Bunlar, kültür sanat faaliyetlerinin bir ayağı olacak.”
 
KADIKÖY'ÜN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
 
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, son söz olarak da, belediyelerin temel hizmetinin insanları mutlu etmek olduğunu dikkat çekerek, şunları ifade ediyor;
“Şu binayı, şu parkı yaptım’’ demek yerine bu kentin insanları burada mutlu yaşıyor diyebilmek daha doğru. Yerel yönetimlerin bir görevi de o ilçedeki diğer kurumları birlikte çalışmaya teşvik etmektir. Biz Kadıköy'de emniyet, milli eğitim, kaymakamlık, sağlık birimleri... Bu kurumlarla koordineli çalışıyoruz. Kadıköy, Türkiye'nin en yaşanabilir ilçesi seçildiyse, zaten belediye burada diğer kurumlarla birlikte önemli ölçüde görevini yerine getirmiş demektir. Kadıköy, her geçen gün çehresini değiştiren ve Kadıköylülere yakışan bir ilçe olma konumunda...”
 
 
28. YILA KONSERLİ KUTLAMA
 
Kadıköy Belediyesi, yeni yaşını Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir geceyle kutladı. Belediye çalışanları başta olmak üzere, Kadıköylülerin, gönüllü grupların, Kadıköy'ün önde gelen simalarının katıldığı gecede, kokteylin ardından, “Çağdaş Belediyecilikte 28 yıl” adlı videonun gösterimi yapıldı. Gecede duygusal olduğu kadar kararlı da bir konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sözlerine “Biz bir aileyiz, 28 yıldır sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum”' diye başladı. Önceki belediye başkanları Osman Hızlan ve Cengiz Özyalçın'a şükranlarının sunan Öztürk, artık aramızda olmayan Meclis Üyeleri ve belediye çalışanlarını da andı. Öztürk, “Kadıköy Belediyesi kadrosu olarak fikir ve hedef birlikteliğimiz var. Sadece Kadıköy'ü değil ülkemizi çağdaş noktaya taşımak istiyoruz. Kadıköy, insan profili açısından Türkiye'yi Avrupa'ya taşıyacak düzeyde” dedi. Ancak bu süreçte çeşitli zorluklara, baskılara göğüs germek zorunda olduklarını vurgulayan Öztürk, “İzleniyoruz, dinleniyoruz, baskı ve tehdit altındayız. Ama hiçbir şeyden korkmuyoruz ve taviz vermiyoruz. Baskılar ve gözaltılar bizi korkutmadı ve korkutmayacak. İnce bağırsağımıza dek inceliyorlar bizi. En ufak bir şeyde bizi ipe çekeceklerinin bilincindeyiz. Daha çok müfettiş gelsin! Çünkü biz bu sayede daha dikkatli çalışıyoruz, daha başarılı oluyoruz. Daha çok müfettiş gönderin, daha çok baskın yapın!” diye konuştu. “İçeride yatanlar var, Mustafa Balbaylar var...” diyen Başkan Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Halkın kafasında bu konuda en ufak bir soru işareti olması bile bizi yaralar. Bir gün bizi de içeri alırlarsa bilin ki bu siyasidir. Belediye personelinin en ufak bir yolsuzluğu yok, olamaz. Bazen ben de bırakıp gitmek, evimde torunlarımla daha çok vakit geçirmek istiyorum. Ama bu haksızlıkları gördükçe, yapılanları içime sindiremediğim için mücadeleye devam ediyorum ve evimde torumlarımla daha fazla vakit geçirmiyorum.”
 
ŞARKILAR MERAL OKAY'A
 
Gecenin finalini ise türkücü Yavuz Bingöl yaptı. Senarist/oyuncu Meral Okay'ın ölümü nedeniyle çok sarsılan Bingöl, türkülerini Okay için seslendirdi. Kara Tren, Sarı Gelin başta olmak üzere türkülere eşlik eden Kadıköy Belediyesi personeli, “'Nice 28 yıllara”' diyerek geceyi sonlandırdı.
 
 
 
DEZAVANTAJLI KESİMLERE ÖZEL HİZMET
 
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy'de yaşayan özellikle yaşlılara, kadınlara, engellilere ve çocuklara yönelik sosyal projeleriyle öne çıkıyor. Ücretsiz olan bu projelerden bazılarını şöyle özetlemek mümkün;
Kadıköylü çocuklara sanat eğitimi sunan Çocuk Sanat Merkezi, çocukların diş tedavilerini ücretsiz yapan Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Kadıköylü öğrencilere eğitim desteği veren Çocuk Etüt Merkezleri, Kadıköylü miniklerin ruhsal açıdan sağlıklı yetişmeleri için kurulan Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Kadıköylü kadınlara sağlık hizmeti veren Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, engelli yurttaşlara çeşitli hizmetler sunan Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi...
 
 
Gökçe UYGUN

ARŞİV