Kadıköy'ün kıyısı, köşesi tasarımlarınızı bekliyor

Her gün geçtiğimiz sokaklara fazlasıyla aşinayızdır. Sokağın köşesini, merdivenlerin arasındaki yeşilliği, kurumuş havuzu, apartman arasındaki o boşluğu, kedi mamalarının hep konulduğu o köşeyi... Bu

20 Haziran 2013 - 13:33
Her gün geçtiğimiz sokaklara fazlasıyla aşinayızdır. Sokağın köşesini, merdivenlerin arasındaki yeşilliği, kurumuş havuzu, apartman arasındaki o boşluğu, kedi mamalarının hep konulduğu o köşeyi... Bunları hep kanıksamışızdır, bakarız ama görmeyiz...
Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK), tasarımcıları ve fikri olan Kadıköylüleri, “kıyı-köşe”leri tekrar düşünmeye ve tasarlamaya davet ediyor. Kadıköy’ün en çok kullanılan 10 kıyı köşe mekânı için fikir geliştirmek isteyenler TAK’a başvurabilir.
 
Gökçe UYGUN
Yaratıcı fikirlerin destekçisi Kadıköy Belediyesi'nin Çekül ve Kentsel Strateji ile birlikte bileşeni olduğu Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK)’de 2013 yılı içinde gerçekleştirilecek etkinlik ve projelerin programları açıklandı. Kadıköy’ün tasarım ve yaratıcılık merkezi olarak “Tasarım Sizden, Uygulaması Bizden” sloganı ile Nisan ayının başında açılan TAK’ın Tasarım, Araştırma ve Katılım odaklı toplam 12 programla başlatılan etkinlik ve projeler serisine fikri olan tüm Kadıköylüler, tasarımcılar, öğrenciler ve gönüllüler katılabiliyor. TAK’ın Tasarım başlıklı programları, Kadıköy’de yaşam kalitesini artırmayı ve tasarım konusunda bilinç yaratmayı hedefliyor. Araştırma ağırlıklı programlardaki etkinlikler ise Kadıköy’ün değerlerini görünür hale getirmek ve kalıcı ve ulaşılabilir bir Kadıköy arşivi yaratmak üzerine kurgulandı. Katılım odaklı programlarla ise Kadıköylülerin yaşadıkları mahalleleri daha iyi algılamaları ve sahiplenmeleri amaçlanıyor.
Tasarım odaklı programlardan en dikkat çekeni “'Kıyı-Köşe”. Bu program ile Kadıköy ilçesi sınırları içinde kullanılmayan kıyı köşe mekânlarının tasarım yoluyla canlandırılması, kolay uygulanabilir, düşük maliyetli, kalıcı veya geçici yaratıcı projeler üretilmesi bekleniyor. Hasanpaşa’dan Moda’ya farkı yerlerden seçilen 10 noktadan başlanmak üzere, bu projenin tüm Kadıköy’e yayılması hedefleniyor. Böylece kolay uygulanabilir, düşük maliyetli, yaratıcı, geçici veya kalıcı tasarımlarla bu mekânlar canlanıyor. Kadıköy Belediyesi, yapılacak oylama sonucunda en beğenilen projeleri hayata geçirecek.
 
CADDENİ KURGULA, SOKAĞINI ÇİZ!
TAK’ın diğer programları caddelerin kurgulanması, bina cephelerinin cephe tasarım ilkelerinin belirlenmesi, Kadıköy’den ilham alarak ürün tasarlanması, mahalle maketlerinin yapılması, sokak haritalarının çizilmesi, Kadıköy’le ilgili kısa film çekilmesi, bazı etkinlikler ile mahallelerin tasarımla buluşturularak Kadıköylülük bilincinin artırılması hedefleniyor.
 
KADIKÖY HİKÂYELERİ BEKLENİYOR...
Öte yandan Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK), 6 Temmuz Cumartesi günü Userspots tarafından düzenlenen UX For Good etkinliğine ev sahipliği yapacak. Etkinlikte “İyilik için Tasarlıyoruz!” bakış açısıyla Tarihi Çarşı ve Moda sakinleri, esnafı, çalışanları ve ziyaretçileri için “Deneyim Haritası” tasarlanacak. “Deneyim Haritası” nerede, neyi bulabileceğinizin görsel bir bilgi deposu olacak. “En güzel manzara nerede?”, “En çok nerede eğlenebilirim?”, “Dinlenmek istiyorum ama nasıl?”, “Arkadaşlarımla buluşacağım. Ne yapsak?” sorularının yanıtlarını kolayca verebilecek.
Hatta ilk defa Kadıköy'e gelen kişiler rotalarını daha kolay belirleyebilecek. Proje sonunda Tarihi Çarşı ve Moda sakinleri, esnafı, çalışanları ve sevenlerinin deneyimleri iyileştirilecek. Yüzlerce kişiye anket uygulanarak ve ardından atölye katılımcılarıyla bütün yaşanılan sorunlara çözüm önerileri getirilerek Kadıköy Belediyesi'nin hayata geçirebileceği bir çalışma ortaya çıkacak.
Kadıköy deneyimlerinizin haritada yer almasını isterseniz, ankete https://uxforgood.typeform.com/to/MC9zXH adresinden katılabilirsiniz.
 
SOKAKLARA BİLGİ PANOSU KONULACAK
Kamusal alandaki tasarım odaklı üretimler için bağımsız tasarımcılarla Kadıköy Belediyesi ve destekçiler arasında köprü kuran TAK, tasarım ilkelerinin tartışıldığı çalıştaylarına devam ediyor. Kurbağalıdere bölgesi, peyzaj tasarım ilkeleri çalıştaylarından sonra üçüncü tasarım çalıştayı 9 Mayıs'ta yapıldı. Kadıköy’de isimleri sokaklara verilmiş sanatçılar, tarihçiler ve diğer önemli kişilerle ilgili bilgilendirme panoları üretmeyi planlayan Kadıköy Belediyesi, bu panoların tasarımı için TAK’ta tasarımcılarla buluştu. Demirden Design ekibi katılımıyla gerçekleşen ve endüstri ürünleri tasarımcıları Şule Koç, Can Güvenir, Meriç Kara, Murat Dede ve Banu Alpay’ın katılımı ile gerçekleşen buluşmada, tasarımcılar TAK çatısı altında yaratıcı fikirler ürettiler, ileride uygulaması yapılacak olan bilgi panolarının yapısal ve tipografik özellikleri üzerine ilkesel kararlar aldılar. Her tasarımcının bu ilkeleri göz önünde tutarak yapacakları bağımsız tasarımlar üzerinden ortak bir karar vermek üzere ikinci bir atölye çalışması daha yapılması ve Kadıköy Belediyesi’nin uygulayacağı bilgi panolarının tasarımının belirlenmesi amaçlanıyor.
kadikoytasarim.org
 

ARŞİV