8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, Kadıköy’deki kadın oluşumlarını araştırdık. Kadınların sorunlarına karşı yerelde örgütlenip, bu noktadan çözüm arayışları geliştirme gayretindeki kurum ve kuruluşlardan bazılarını derledik…
Yoğurtçu Kadın Forumu: Gezi direnişi sonrasında Kadıköy’de kurulan forumlardan biri olan bu oluşum, her hafta çarşamba günleri toplanıyor. Bağımsız bir oluşum olan YKF, kendi gündemini kendisi belirliyor, kendi eylemini ve kampanyasını foruma katılan tüm kadınlarla birlikte örgütlüyor. Başka dayanışmalarla,forumlarla,kadın örgütleri ve feminist örgütlerle dayanışma içinde olan, onlarla zaman zaman işbirliği yapan; bulunduğu yerelde, yerel yönetimin kadın politikası ve uygulamaları ile de ilgilenen YKF, kadın alanında bağımsız,kendine özgü çizgisi ile yoluna devam ediyor.
BizBizze Derneği: “Birlikte hep daha güçlüyüz” diyen kadınların girişimiyle ortaya çıkan ve kadınlara ücretsiz eğitim, koçluk, mentorluk ve danışmanlık hizmetleri veren Bizbizze Projesi, 2 ay önce dernekleşerek ‘BizBizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği’ adını aldı. Kadıköy merkezli dernek, tüm hizmet ve politikalarını cinsiyet eşitliği perspektifiyle ele alıyor. Sosyal ve ekonomik yaşamda ve nihayet yaşamın her alanında cinsiyete dayalı ayrımcılığın olmadığı bir ülke hedefi ile çalışan derneği Kurucu Üyesi Bedriye Hülya, dernek olarak kadınların kendine güvenli, girişimci ve duyarlı bireyler olarak inisiyatif almalarını destekleyeceklerini vurgulayarak, ‘’Maddi ve manevi olarak gerek kişisel hayal ve hedeflerini, gerekse toplumsal sorunlara yönelik çözüm önerilerini hayata geçirmelerine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Çünkü biz kadınlar BizBizze daha güçlüyüz!” diyor.
Türk Kadınlar Birliği Kadıköy Şubesi: Kuruluşu Cumhuriyet’in ilk dönemine (1924) dek uzanan TKB’nin ülke genelindeki örgütlerinden biri olan Kadıköy şubesi, diğer şubeler gibi ‘’kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama aktif olarak katılmasının sağlanması’’ amacını taşıyor. Bu amaç doğrultusunda sergiler, kermesler, kutlama yemekleri, konferanslar, geziler, ziyaretler yapılıyor.
Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi: İlçedeki ilgili kurum ve kuruluşların birer kadın temsilcisi ile seçilmiş yerel kadın yöneticileri ve gönüllü katılımcılardan oluşuyor. Bu meclis, söyleşiler, etkinlikler, konferanslar düzenliyor, 8 Mart’larda kadın buluşmaları organize ediyor.
Kadın Partisi : Merkezi Hasanpaşa’da bulunan ve 2014’te kurulan parti, kendini ‘’kadınlarla birlikte değişim hareketi’’ olarak tanımlıyor. ‘’Erkek egemen rejimin eski ve yeni bekçilerini evlerine gönderme zamanıdır’’ diyen KP, Türkiye’nin kemikleşmiş politik rant düzeninin değişmesi, kadınların ve gençlerin ekonomik, toplumsal ve siyasal hayatın saygın birer üyesi olmaları için çalışıyor.Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, ayrımcılık karşıtı, emekten yana, çevreci, barış ve kardeşliği savunan, çoğulcu, katılımcı, tabandan demokrasi ilkelerini savunan, şiddet ve savaş karşıtı, adalet ve insan hakları üzerine siyaset yapmak üzere yola çıkan KP, 21. yüzyılın dünyasında kalıcı barışı, yaşamın ekolojik temellerinin korunmasını misyon ediniyor.
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği: 2006’da kurulan TÜKD Kadıköy Şubesi, İstanbul’da kurulan ilk şube özelliğini taşıyor. Kadın mücadelesinde önemli günleri kutlayan, anmalara katılan, burs veren, kadın toplantılarında temsiliyet gösteren Kadıköy şubesi, Kadıköy’de kadınlara yönelik projeler hayata geçiriyor.
Cinsel Șiddetle Mücadele Derneği: 2014’te Rasimpaşa’da kurulan CŞMD, kendini ‘’kuir ve feminist’’ olarak tanımlıyor. (kuir-queer, heteroseksüel olmayan ve azınlıkta kalan cinsiyet ve cinsel yönelimlerin hepsini içine alan bir şemsiye terim).dernek bunu da şöyle açıklıyor; ‘’Cinsel şiddet dediğimizde tüm dünyada, hukuktan sokağa kadar toplumsal dokunun tüm hücrelerine yayılmış sistematik bir kadınlara dünyayı dar etme halinin olduğunun farkındayız. Bunu unutmadan, yok saymadan, aksine tüm gerçekliğinin farkında olarak; cinsel şiddete herkesin maruz bırakılabileceğini de deneyimlerimizle görüyoruz. Her bedensel var oluşun farklı tezahürler altında maruz bırakıldığı cinsel şiddetle mücadele ederken, bu farklı deneyimlerin aynı erk kökünden; ataerki, genel ahlak, kutuplaştırılmış ikili cinsiyet sistemi, ırkçılık, milliyetçilik ve benzeri iktidar mekanizmalarından beslendiğini unutmadan; aralarında hiyerarşi kurmadan hareket etmek istiyoruz. Bu sebeple hem benzer hem farklı mücadele alanlarını önümüze açan queer ve feminist bakış açılarını/yöntemlerini benimsiyoruz’’. Dernek bu görüşleri çerçevesimde afiş, sticker gibi görsel üretimlerde bulunuyor, projeler yürütüyor, farkındalık çalışmalar organize ediyor, basılı ve e-bültenler hazırlıyor.
Mor Menekşe Bahçelerinde Dayanışma Derneği: Beylikdüzü ve Göztepe/Merdivenköy’de faaliyet gösteren dernek, kar amaçlı bir kurum değil, sosyal sorumluluk adı altında faaliyet düzenliyor. Toplumun refah birliktelik ve güzelliklerini farkederek bilinçli,düzeyi yüksek bir toplum oluşmasında katkıda bulunmak, kurumlarla iş birliği yapmak ülkeye destek vermek,hoş görü, kardeşlik ve sosyal sorumluluk göstermek amaçlarını taşıyan derneğin yetkilileri, ‘’Kadının her zaman toplumun yükselmesi,kalkınması için çaba sarf etiği tarih boyunca biliniyor. Kadın annedir, gelecekteki kuşakları büyüten olgunlaştıran kadındır. Hem kadınlarımızı hem çocukları destekleyecek faaliyetlerimiz var.’’ diyor.