Kadıköy'ün yeni ilçesi: RED KİT KASABASI

Gölgesinden hızlı silah çeken kovboy Red Kit, sadık beyaz atı Düldül ve sevimli köpeği Rin Tin Tin’i de alıp Kadıköy’e geliyor!

05 Nisan 2013 - 08:13
 
Gölgesinden hızlı silah çeken kovboy Red Kit, sadık beyaz atı Düldül ve sevimli köpeği Rin Tin Tin’i de alıp Kadıköy’e geliyor! 9-30 Nisan günleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde Red Kit kasabası kuruluyor.

Semra ÇELEBİ
 
Çocukken televizyon camına yapışıp ağzımız açık maceralarını izlediğimiz en popüler kahramandı Red Kit. Atı Düldül’le birlikte çöllerden geçip geldiği kasabalardaki şeriflerle anlaşır, suçluları kısa zamanda ortaya çıkarırdı. Üstelik bunu köpeği Rin Tin Tin’in saflıkları,Kalamiti Jane, Billy Kid, Yargıç Roy Bean, Jesse James, Akbaba, Posta arabası sürücüsü Hank ve Cenaze Levazımatçı'sının komik olaylarıyla birlikte eğlencenin doruklarında yaşatırdı. En amansız düşmanlarıysa tabii ki suç dünyasının unutulmaz kardeşleri Dalton’lardı. Annelerinin sözünden çıkmayan bu “azılı” suçlular ne yaparlarsa yapsınlar en sonunda çizgili kıyafetleri ve ayaklarında prangalarıyla hapishaneyi boylarlardı. Her bölümün sonunda adalet yerini bulur, kahramanımız Red Kit, gönül rahatlığıyla o unutulmaz country şarkısı eşliğinde yeni maceralara yol alırdı.
Özgün adı Lucky Luke olan Red Kit, Belçikalı karikatürist Maurice De Bevere tarafından 1923-2001 yılları arasında çizilen bir çizgi roman aslında. Morris'in ölümünden sonra bazı maceraları Fransız Achdé tarafından çizilen Red Kit, televizyonlarda çizgi film olarak yayınlanmaya başladıktan sonra dünya çocuklarının vazgeçilmez kahramanı oldu.
 
LUCKY LUKE NASIL RED KİT OLDU?
Lucky Luke’a, Türkiye'de Red Kit isminin verilmesinin hikâyesini ise isim babası kaligraf Ferdi Sayışman şöyle anlatıyor: “Bizim tanışıklığımız 1954-56 yıllarına rastlar. O zaman Lucky Luke'un maceraları Fransız Spirou dergisinde çıkıyordu. Burada da yayınlamaya karar verince, Türkçe ne isim koyalım, diye düşünmeye başladık. Bir arkadaşın çıkarmak istediği Red Rider (Kızıl Sürücü) diye bir dergi vardı. Ben de Bil Kit diye başka bir derginin kopyasını yapıyordum. Red kısmını Red Rider'dan Kit kısmını da Bil Kit'ten aldık, Red Kit oldu.”
1920’lerden günümüze uzanan bu çizgi roman yüz yıla varan geçmişiyle artık bir efsane olma durumunda. Hal böyle olunca tüm dünyanın tanıdığı Red Kit, araştırmalara, sergilere konu oluyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez çizgi roman araştırmacısı Didier Pasomonik’in küratörlüğünde Yapı Kredi Kültür Merkezi tarafından hazırlanan “Red Kit İstanbul’da” sergisi, Vahşi Batı’nın en yalnız kovboyunu İstiklal Caddesi’nde ağırlamıştı. Red Kit bu sefer de “Red Kit Kadıköy’de” sergisiyle Anadolu yakasındaki severleriyle buluşuyor
 
SERGİ SALONU KASABAYA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Türkiye’de bir çizgi roman kahramanı üstüne yapılan ender sergilerden biri olma özelliğini taşıyan “Red Kit Kadıköy’de” sergisinde, serginin yapılacağı Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi (CKM), küçük bir Red Kit kasabasına dönüştürüldü. Bu salonda evler, posta arabaları ve ünlü çizgi roman karakterleri Red Kit, Düldül, Daltonlar, Rintintin, Billy the Kid, Calamity Jane ve diğerleri bulunuyor. Ayrıca orijinal çizimler, karakterlerin oluşum süreçleri, çizgi roman endüstrisinin gelişimi, Red Kit evreninin perde arkası, Red Kit’e özgü dünya görüşü ve korsan çizimli albüm kapaklarından İzzet Günay-Sadri Alışık’lı sinema afişlerine dek Red Kit’in Türkiye macerası bu sergide izleyiciyle buluşuyor. Serginin afiş ve panosunda kullanılan İstanbul silüetli Red Kit çizimi de, Morris’in izinde Red Kit’in maceralarını devam ettiren Achdé tarafından özel olarak çizildi. Bu unutulmaz sergiyi kaçırmak istemiyorsanız 9-30 Nisan tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’ne uğramayı unutmayın!

 
 

ARŞİV