'Kadın katliamı var ! Meclis olağanüstü toplansın'

Son dönemlerde artan kadın cinayetlerine karşı acil eylem çağrısı yapan 150’den fazla kadın örgütü Kadıköy’de buluştu.

24 Temmuz 2014 - 13:01
Son dönemlerde artan kadın cinayetlerine karşı acil eylem çağrısı yapan 150’den fazla kadın örgütü Kadıköy’de buluştu. Kadınlar, “Meclis bu konuyla ilgili tek gündemli toplanana kadar kampanyamızı sürdüreceğiz” dedi.

Semra ÇELEBİ

 

Kadıköy sokakları bir kez daha hemcinsleri için sokağa çıkan kadınların ve LGBTİ’lerin sesleriyle çınladı. Kadınlar artan kadın cinayetleri ve yetersiz cezalara karşı Meclis’i göreve çağırdı.
20 Temmuz Pazar günü Altıyol Boğa’da buluşan kadınlar, “Her yerde kadın cinayeti. Meclis olağanüstü toplansın”, “Kadına yönelik suçlarda erkeklik = haksız tahrik indirimine hayır” yazılı pankartların arkasında İskele’ye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca kadınlar “Boşanmayı değil, cinayeti engelle”, “Kadın katliamı var, Meclis olağanüstü toplansın”, “Erkek egemenliğine itaat etmiyoruz”, “Aile değil kadınız”, “Şiddeti izleme müdahale et”, “Tokattan cinayete bir şans daha verme” sloganlarının yazılı olduğu Türkçe, Kürtçe ve Ermenice dövizler taşıdı.
Caddeyi araç trafiğine kapatan yüzlerce kadın, sloganlarla yürüdü. Yürüyüşe CHP Kadın Kolu Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ile HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katıldı.
Çevreden katılan kadınlarla birlikte sayıları yürüyüş boyunca artan kadınlar, oturma eylemi yaptı; alkış ve zılgıtlarla kadın ve trans cinayetlerinin durdurulmasını istedi.
“Kadın cinayetlerine karşı isyanımızı haykırmak için ev işi, çocuk bakımı dayatmalarına da kulak asmadan sokaklardayız” diyen kadınlar adına ortak açıklama yapıldı.
 
“MECLİS ACİLEN TEK GÜNDEMLİ TOPLANMALI!”
150’yi aşkın kadın örgütünün imzasını taşıyan açıklamada “Meclisin, kadın ve trans cinayetleri gündemi ile olağanüstü toplanmasını ve bu toplantıda, kadın örgütlerinin belirlediği cinayetleri önleyebilecek temel şartları doğrultusunda acil bir eylem planı oluşturulmasını talep ediyoruz” denildi.
“İki gün içinde altı kadın cinayeti işlenmişken, kadın cinayetleri, evde, iş yerinde, sokakta, her yerde, özel ve kamusal alanda her an yaşamımızı tehdit eder hale gelmişken Meclis nerede?” sorusunun sorulduğu açıklamada, hükümetin cinsiyetçi politikalarına tepki gösterildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Siz aile, aile dedikçe kadınlar öldürülüyor. Siz ses çıkarmadıkça kadın cinayetleri meşrulaşıyor. Siz haksız tahrik dedikçe hayatımız tehlikeye giriyor. Ailenin kadından önce geldiği, kadın yerine ailenin ikame edildiği bir anlayış, kadın merkezlerinden, aile avukatlarına, aile hekimlerine kadar herkes tarafından dayatılmak isteniyor. Kadınların içinde öldürüldüğü, şiddet gördüğü, emeğinin sömürüldüğü, dışına çıkmak istediğinde öldürüldüğü aile, devletin erkek egemenliğinin yansıması olarak bir devlet kurumu olarak işliyor.”
Açıklamanın ardından bir süre daha yürüyen kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganıyla eylemlerini bitirdi.

 


ARŞİV