Kadın Muhtar Adayları Seçim Rehberi

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı’nın hazırladığı kadın muhtar adayları için seçim rehberi çıktı

29 Şubat 2024 - 12:19

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı’nın “1 Kapı Da Sen Aç” sloganıyla kadın muhtarlar ve muhtar adaylarının güçlendirilmesi ve kadın muhtar sayısının artması için yürüttüğü çalışmalar kapsamında hazırladığı rehber çıktı. Yazarlığını Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı kurucularından Ayşe Kaşıkırık ve Hilal Dokuzcan’ın yaptığı rehber Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı’nın 20 ilde düzenlediği kadın muhtar ve muhtar adayları kapasite güçlendirme eğitimlerinde görülen ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendi.

Rehberde muhtarlık kurumu, yasal dayanağı, adaylaşma, kampanya yürütme, örgütlenme, muhtarın görevleri ve sorumlulukları, cinsiyet eşitliği, mahallede eşitlik ve kapsayıcılık, hak temelli yaklaşım gibi içerikler yer alıyor. Kadın muhtar adaylarının bilmesi gereken temel kavramları ve seçim sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları ele alan rehberde özellikle adaylık sürecine ilişkin kişini kendisini ve çevresini bu sürece hazırlaması gerektiği belirtiliyor. 

Adayın hedeflerine ulaşabilmesi için seçim bölgesini ve seçmen kitlesini iyi tanıması gerektiğinin vurgulandığı rehberde seçim kampanyasında destek veren ekip ve gönüllülerle uyum içinde çalışılması, saha çalışmalarının etkin bir şekilde planlanması ve zaman yönetiminin önemine değiniliyor.

Rehberde Kadın Muhtarların Bilmesi Gereken Temel Kavramlar başlığı altında Toplumsal cinsiyet eşitliği, siyasi temsilde durum, yerel siyasette kadınlar, sürdürülebilirlik kalkınma için küresel araçlar, kadına yönelik şiddet, kadın destek uygulaması başlıkları yer alıyor. 

SİYASETTE KADIN TEMSİLİ

Rehberde siyasette kadın temsili ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

  • * Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayımlanan Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye 2023 yılında 146 ülke arasında 129. Sırada yer alıyor. 

  • * Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazandığı 1934 yılından bu yana TBMM’nde kadın milletvekili oranı en fazla yüzde 19.83 oldu. 

  • * Kadınlar yerel siyasette hiçbir zaman eşit temsil edilmedi.

  • * 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde 32 binden fazla erkek belediye başkanı seçilirken sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. 

  • * Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca kadın belediye başkanı oranı en fazla yüzde 3.02 oldu.

  • * Türkiye genelinde kadın muhtar oranı yüzde 2.24.


ARŞİV