İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, 444 80 86 numarası üzerinden 7 gün 24 saat hizmet veren kadına destek hattını hizmete açtı. Hat, Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça dillerinde hizmet veriyor. Tanıtım toplantısında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu birer konuşma yapmıştı.
Söz konusu hizmete ne kadar az ihtiyaç duyulursa, o kadar mutlu olacaklarını vurgulayan Kaftancıoğlu, “Kadına karşı şiddetle mücadele gününde, kadınlara bir telefon hattıyla, omzuna bir el konulmasının o kadınlarda ve tüm toplumda yaratacağı rahatlığı ve iyi gelme halini yoğun hissediyorum” dedi.
Kadın ve şiddet kelimelerinin yan yana konuşulmasının utanç verici olduğuna dikkat çeken İmamoğlu da “Toplumdaki bütün kadınlara karşı bir yönetici olarak kendimi sorumlu hissediyorum. Kadın mutlu ve huzurluysa, toplumda mutluluk ve huzur vardır” demişti.
“SÖZ VERMİŞTİK, HAYATA GEÇİRDİK”
İBB Sosyal Politikalar Koordinatörü Zelal Yalçın, projenin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı: “Bu hat, pek çok dezavantajlı kesime aynı anda hizmet vermeye çalışan bir hat. Bunun yanı sıra ‘Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’ Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından uzun yıllardır gönüllü olarak sürdürülen önemli bir destek mekanizması. Yerel yönetimlerin kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda geniş bir sorumluluğu ve aynı zamanda kaynakları olmasına rağmen İBB 2019 seçimleri öncesinde şiddet alanında neredeyse hiçbir şey yapmamıştı. Bu eksikliğin farkında olarak seçim kampanyasında şiddetle mücadele ve kadınların çok yönlü desteklenmesini öncelikli konu olarak önümüze aldık. Kadın hareketinin yerel yönetimlerden talep ettiği destek mekanizmalarını seçim politikası haline getirdik ve seçim döneminde verdiğimiz sözü hızlıca hayata geçirmek üzere çalışmaları başlattık. Kadına yönelik şiddetle mücadelede öncelikli adımı pandemi döneminde atarak kadın dayanışma evini hizmete açtık. Geçtiğimiz 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde de Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce 7 gün 24 Saat hizmet veren Destek Hattını devreye aldık.”
255 BAŞVURU OLDU
Destek hattında dönüşümlü olarak çalışıldığını söyleyen Yalçın, “Kadınların günün her saati ulaşabilmesinin olanaklarını sağladık. Açıldığı günden bu yana hatta toplam 255 başvuru oldu. Başvuruların yüzde 67’si kadına yönelik şiddetle ilgili olup yüzde 33’ü diğer ihtiyaçlarına dair.” dedi.
“Ulaşan talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda kadınlara psikososyal ve hukuksal danışmanlık hizmetleri sağlandı.” diyen Yalçın, kadına yönelik şiddete karşı tüm aktörlerin çok yönlü ve aktif olarak çalışmaları gerektiğini söyledi.
YEREL YÖNETİMLERİN ÖNEMİ
“Kadına yönelik şiddetle ilgili uzun yıllardır çalışan hem sivil toplum hem de yerel yönetim tarafında olan birisi olarak 7/24 çok dilli kadın destek hattının hayati bir yerde durduğunu söylemek isterim” diyen Yalçın, şöyle devam etti: “Yerel yönetimlerin bu alanda sorumlulukları yasalarla da tanımlanmış olup kadına yönelik şiddetle aktif mücadele konusunda yerel yönetimler çok daha güçlü aktörler olarak ortaya çıkmaları gerekiyor. İBB, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kararlı ve sorumlu tavrını Pandemi döneminde hayata geçirdiği şiddetten uzaklaşan kadınlara barınma ve psikososyal destek sağlayan Kadın Dayanışma Evi ile ortaya koymuştu. İBB’nin kadın destek hattı kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadınların çok yönlü desteklenmesi konusunda yerel yönetimlerin güçlü ve öncelikli adresler olduklarının,yerel bütçe ve kaynakların kadınlar lehine kullanılmasının nasıl farklar yaratabileceğinin göstergesidir.”
Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi, Kartal Belediyesi’nde sığınma evleri, danışma birimleri ve sosyal destek hizmetleri mevcut.
KADIKÖY’ÜN KADIN YAŞAM EVİ ÖRNEK
Özellikle Kadıköy Belediyesi de 25 Kasım’da Kadın Yaşam Evi projesi ile şiddete maruz bırakılan kadınların 12 yaşından büyük oğlu veya özel gereksinime ihtiyacı olan çocukları ile birlikte kalabilecekleri özel bir projeyi hayata geçirdi
Yalçın, son olarak bu konuda ek olarak neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı: “Kadına yönelik şiddetle mücadele için öncelik kadın hareketine, kadınlara kulak vermek olmalı. Bu anlamda kadınlar lehine değiştirilmiş olan yasalara rağmen nüfusu 100 binin üzerinde olup hala sığınak açma sorumluluğunu yerine getirmemiş olan yerel yönetimler var. Şiddetle mücadelede yerel unsurların güçlü, aktif ve kararlı duruşları şiddetin azalmasında fark yarattığını pek çok araştırma gösteriyor. Başta psikososyal ve hukuki danışmanlığın yerellerde sağlanması, şiddete karşı farkındalık çalışmalarının yürütülmesi, eğitim ve seminerlerle kadınların güçlendirilmesi, sığınma evi hizmetinin sağlanması, sığınak sonrası yaşam desteğinin sağlanması, cinsel şiddet kriz merkezlerinin açılması, kreş desteğinin sunulması, kadınların ekonomik güçlenmesine yönelik mekanizmalar oluşturulması öncelikli hizmetler olarak sıralayabilirim. Tüm bunların yanı sıra belediye başkanlarının başta İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak olmak üzere, kadına yönelik şiddet karşısında duruş sergilemeleri de toplumsal dönüşüm için çok önemli bir noktada duruyor.”