‘Kadının adı' hâlâ yok

Nüfusun yarısı kadın ama... Neden Meclis’te erkek milletvekili sayısı daha fazla. Niçin toplumun yarısının kadın olduğu bir ülkede toplumun aynası olan Meclis’te kadın ve erkek eşit temsile...

22 Haziran 2011 - 10:44

Nüfusun yarısı kadın ama... Neden Meclis’te erkek milletvekili sayısı daha fazla. Niçin toplumun yarısının kadın olduğu bir ülkede toplumun aynası olan Meclis’te kadın ve erkek eşit temsile ve söz hakkına sahip değil. Bu sorgulamaları ve soruları çoğaltmak çok kolay. Fakat; cevabını bulmak o kadar da kolay değil. Toplumun iliğine kadar işlemiş ataerkil bir sistem ve onun yetiştirmiş olduğu ve toplumu çepeçevre sarmış olan toplumsal cinsiyet var. 12 Haziran’da yapılan genel seçimler de bu durumun açık bir kanıtı gibi. Kadınların Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) daha fazla temsile sahip olması için çalışma yürüten derneklerden biri olan Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği de (KADER) son genel seçim öncesi ‘275 KADIN MİLLETVEKİLİ’ projesiyle Meclis’te kadınların eşit olarak temsil edilmesi için çalışma yürüttü. KADER Kadıköy Şubesi Başkanı Gönül Karahanoğlu, son genel seçim öncesi yapılan çalışmaların kadın temsilinin çok yetersiz olduğuna vurgu yapmak ve bu konuda farkındalık yaratabilmek adına yürüttüklerini belirtti, “Genel merkezin hazırladığı ve mart ayında başlayan ‘275 KADIN MİLLETVEKİLİ’ istiyoruz diye bir kampanyamız vardı. Proje kapsamında ‘Kadınların eşit temsilini istiyorum 275 kadın olsun’ adı altında bir imza kampanyası da düzenledik. 1 ve 2 Nisan günlerinde Kadıköy İskele Meydanı’nda konu ile ligili imza masası kurduk. Kampanya sürecinde şunu gördük ki bu 275 rakamı insanlar için bir şey ifade etmiyor. Çünkü; Meclis’te 550 milletvekilinin olduğunu bilmeyenler var. Bundan yola çıkarak bilinçli seçmen eğitimi düzenledik. AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı ) ile işbirliği yaparak, Kadıköy’ün birçok bölgesinde AÇEV’in okuma ve yazma kurslarında bilinçli seçmen eğitimi verdik” diye konuştu.

 ‘ERKEK KOTASI DİYE BİR ŞEY DUYDUNUZ MU?’

“Kadın temsilinde çok yüksek rakamlara ulaşamayacağımızı biliyorduk. Ama yine de bu 78 rakamı umduğumuzun altında. Dünya ve Avrupa ortalamasının çok altında olması utanç verici bir durum. En fazla 120 diyorduk. Ama; Sayı 78’de kaldı. Hayal kırıklığı ve kızgınlık var tabii ki” diyen Gönül Karahanoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Nüfusun yarısı kadın, seçmenin yarısı da kadın o zaman neden Meclis’in yarısı kadın değil. Kadın kollları var. Neden erkek kolları yok. Kotaya da karşıyız. Çünkü; çirkin bir söylem. Kadın ve erkek eşit bir yurttaşsa, eşit hakka sahipse o zaman neden kota uygulaması var. Ve bu kota neden kadınlara uygulanıyor. Erkek kotası diye birşey duydunuz mu? Tartışılması ve çözüme kavuşturulması gereken o kadar çok konu var ki saymakla bitmez. Onun için bir şeylerin değişebilmesi için çok uzun bir yol var önümüzde.”

Seyhan KALKAN VAYİÇ


ARŞİV