Kadıköylü kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlenecek olan sergi, tiyatro ve film gösterimi gibi pek çok ücretsiz etkinliğe davetli. 8 Mart mitingi bu yıl da Kadıköy'de...
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Kadıköy’de çeşitli etkinlikler yapılacak. İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programını açıkladı, 6 Mart’ta Kadıköy’de olacaklarını duyurdu. Kadınlar, 6 Mart günü saat 12.00’de Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin önünde buluşup, Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyecek. Miting için İstanbul Valiliği’ne başvuru yapıldı. Platform adına açıklama yapan Fidan Atasevim, kadın cinayetleri, savaş, taciz, tecavüz ve erkek şiddetine karşı direnmeye devam edeceklerini belirtti, “Cinsiyetçi-kadın düşmanı politikalara sessiz kalmayacağız ve mücadeleyi büyüteceğiz” dedi. Atasevim, “Yaşam hakkımız, emeğimiz, özgürlüğümüz ve barış için isyan edecek, direniş ve dayanışma ile hayatı hep birlikte örgütleyeceğiz. Şimdiye kadar haklarımızı nasıl kazandıysak, özgürlüğümüzü nasıl kazandıysak yine kazanacağız” diye konuştu.
Öte yandan Türkiye Gençlik Birliği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği de 6 Mart Pazar günü saat 14.00’te bir etkinlik gerçekleştirilecek. “Eşitlik, adalet, yaşam hakkı için kadınlar yürüyor” başlığını taşıyan kadınlar günü eylemi Moda İlköğretim Okulu önünde yapılacak.
Ayrıca Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş Sendikası, Moda Gönüllüleri ve Onuncu Köy Derneği, “Söz Atatürk’ün Kızlarında” başlıklı bir söyleşi düzenliyor. 8 Mart Salı 15.00’te Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenecek söyleşide Pervin Öztabağ (CKD İstanbul Şb. Bşk.), Av. Saliha Esen (ÇYDD), Serenay Yazıcı (ADD) ve Meliha Arda (Moda Gönüllüleri), kadınının aile ve toplum yaşamında karşılaştığı güncel sorunlar Atatürkçü bakış açısıyla tartışılıyor ve çözüm önerileri getiriliyor.
Panelin ardından ise Polat Karayel, Sedef Buğday ve Bora Boyraz üçlüsü, izleyicileri anlam ve duygu yüklü ezgilerle uğurluyor.
PANEL, FİLM, TİYATRO
Kadıköy Belediyesi, 8 Mart Salı günü bir panel düzenleyecek. “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadelenin Neresindeyiz? Şiddetin Çeşitli Görünümleri” başlıklı panel, Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu’nda Saat: 13.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selmin Kaşka’nın moderatörlüğünü yapacağı panelde; sosyolog-belgesel yapımcısı Semra Eren-Nijhar “İngiltere ve Almanya’da Kadına Yönelik Şiddet: Gelişmiş Ülkelerde Kadına Yönelik Şiddet Artıyor”, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylin Akpınar “Toplumumuzdaki Şiddet Döngüsü ve Kadın”, Sosyal Hizmet Uzmanı/Çift-Aile Terapisti Aysel Yıldırım “Toplumsal Cinsiyet ve Kadına Yönelik Şiddet”, Sosyal Hizmet Uzmanı Dr. Gülcan Urhan “Türkiye’de kadına Yönelik Şiddetle Mücadelenin Genel Görünümü” ve Sosyolog-Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adıgüzel de “Kadıköy Belediyesi’nde kadına yönelik şiddetle mücadele programları: Merkezi ve Yerel Yönetim Arasında Koordinasyon Var mı?” başlıklarında birer konuşma yapacak.
KADINLI FİLMLER
Belediyenin bir diğer etkinliği de “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Film Festivali” olacak. Filmler, Kozyatağı Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda ücretsiz olarak gösterilecek. Program kapsamında 5 Mart Cumartesi günü 11.00’de “Kurtuluş Son Durak”, 13.00’te “Benim Adım Malala” ve 15.00’te “Caramel” filmleri izlenebilecek. 6 Mart Pazar günü ise 11.00’de “Persepolis”, 13.00’te “Kurtuluş Son Durak” ve 15.00’te de “Made İn Dagenham (Kadının Fendi)” filmleri izleyiciyle buluşacak.
BİLLBOARDLAR KADINLARIN
Kadıköy Belediyesi ayrıca açık hava ilan/reklam panolarını kadınlara açtı. Belediye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde en etkili tanıtım mecrası olan billboardlarında kadınların 8 Mart etkinliklerine, mücadele gününe özgü tasarım çalışmalarına yer veriyor. Bu kapsamda, 5 kadın örgütünün afişleri, Kadıköy’ün genelinde 25 noktadaki billboardlarda yer alıyor. Belediye ayrıca geçen Kasım’da yapılan “Kadın Forumu”nda yapılan tüm konuşmaları, önerileri somutlaştırıyor. Hazırlanacak kitabın, yerel yönetimlerin kadın politikaları geliştirmelerine yönelik bir yol haritası olarak basılı bir kaynak olması hedefleniyor.
BİR KADIN…
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu da tek kişilik bir kadın oyunu olan “Bir Kadın Uyanıyor”u Kadıköylü seyirciye sahneleyecek. Sevilay Saral’ın yazdığı, Aysel Yıldırım’ın oynadığı ve tüm teknik ekibin kadın olduğu oyun, gerçek bir hayat hikâyesine dayanıyor. Alev adında, şehirli, 45 yaşında, orta sınıftan bir kadının ilk gençliğinden menopozuna uzanan hayat hikâyesini konu alan oyun, 8 Mart günü saat 20.00’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak sahnelenecek.
KADINCA HAYALLER
Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi (KHEM) de “Anadolu’nun Kadınları” resim sergisine ev sahipliği yapıyor. KHEM resim öğretmeni Sevinç Köstepen ve kursiyerlerinin farklı tekniklerle yapılmış, ‘Anadolu Kadınları’nı anlatan resimlerinden oluşacak sergide; çoğunlukla Anadolu kadınının hayat mücadelesini ele alan ve gazetecilik günlerindeki deneyimlerini resim sanatına da ustalıkla aktaran ressam ve eski gazeteci Nazife Gülben eserleriyle onur konuğu olarak yer alacak. Sergiye, KHEM El Sanatları Öğretmenleri tarafından üretilen eserler de eşlik edecek. 8 Mart günü saat 14.00’de açılışı yapılacak olan sergi, 13 Mart’a dek ziyaret edilebilecek.
Fotoğrafmetre Derneği’nin “Kadınca Hayal” fotoğraf sergisi de açıldı. Dernek Başkanı Zeynep Sena Oğurtanı, öncelikli amaçlarının kadınların sesini duyurabilmek olduğunu belirterek, “Bu projede sadece kadın fotoğrafçılar var. Derneğimizde kadın üyelerimiz daha fazla. Kadınlara kendilerini ifade etme olanağını tanımak istiyoruz. Bu proje dâhilinde ücretsiz eğitim veriyoruz. Eğitim alan üyelerimiz de projede yer alıyorlar. Biz de dernek olarak onlara gereken desteği veriyoruz. Fotoğrafçılıkta var olmak isteyen kadınlara yol açmak ve üretimlerini değerlendirmek için çalışmalar yapıyoruz” dedi. Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki sergi, 12 Mart’a kadar görülebilecek.
“KIZLARA SES VER”
Kadınlar Günü Film Festivali’nde gösterilecek filmlerden olan “Benim Adım Malala”, Pakistan’da kız çocuklarının eğitimi için mücadele eden Malala Yousafzai’nin hayatını ele alan bir belgesel. National Geographic Channel ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin “Benim Adım Malala” belgeselinden ilham alarak başlattığı “Kızlara Ses Ver” kampanyasına Kadıköy Belediyesi de destek veriyor. Kampanya kapsamında Buğra Gülsoy, Ece Temelkuran, Harun Tekin, Sedef Avcı ve Şebnem Bozoklu gibi ünlü isimler kamera karşısına geçerek “Eğer sen de onların hayallerine ulaşmasını istiyorsan, kızlara ses ver” dedi. Barış Falay’ın sesiyle hayat verdiği proje kapsamında video dışında afişler de hazırlandı. Ünlülerin bağış kampanyasına destek çağrısı yaptığı görsellere Kadıköy Belediyesi de billboardlarında yer verdi. Kız çocuklarının okutulması için farkındalık yaratmayı amaçlayan “Kızlara Ses Ver” kampanyasına destek vermek için 3005’e SES VER yazıp mesaj göndererek 10 TL bağışta bulunabilirsiniz.
“KIZLARIMIZ GÜLSÜN DİYE”
Çiçek Hediye Market de kız çocuklarının eğitimine katkı sunmak için bir sosyal yardım projesi başlattı. Proje kapsamında Çiçek Hediye Market’ten satın alınan her çiçekten elde edilecek gelirin büyük bir bölümü kız çocuklarının eğitimine aktarılacak. “Kızlarımız Gülsün Diye” adıyla başlatılan projeyle ilgili “Kalbinde iyilik biriktirenlerin yolu daima açıktır” deniyor. www.cicekhediyemarket.com