Kadınlar ‘adalet' için dans edecek!

06 Şubat 2014 - 10:09

Gökçe UYGUN
 
Tüm dünya genelinde bir kadın hareketi olan One Billion Rising (Bir Milyar Ayaklanıyor), bu sene adalet temasıyla gerçekleştirilecek. Türkiyeli kadınlar da tüm dünya kadınları gibi 14 Şubat günü adalet için dans edecek. Etkinliklerin İstanbul’daki ayaklarından biri de Kadıköy olacak. 14.00’de Kadıköy İskele Meydanı’nda buluşacak olan kadınlar, dans ederken parmaklarını kadına şiddete karşı “adalet” istemek için gökyüzüne doğru yükseltecek.
Kadınlar, geçen yıl da “Öldüren sevgi istemiyoruz” diyerek kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze karşı dans etmişlerdi. Kadıköy Belediyesi’nin çağrısıyla meydanda buluşan kadınlar önce Yonca Evcimik’in “Haydi Sallayalım Dünyayı” şarkısıyla dans etmişler, ardından da “Break The Chain / Zinciri Kır” şarkısının dansını tüm dünya kadınlarıyla birlikte yapmışlardı.

VİCTORY, VALENTİNE, VAGİNA!
‘One Billion Rising’in çıkış noktası uluslararası bir organizasyon olan V-Day. Eva Ensler 15 yıl önce Kongo, Bukavu’daki “City of Joy” kampanyasında şiddet gören kadınlara yardım için çalışırken, kadınlara şiddete karşı evrensel bir aktivist hareket oluşturmaya karar veriyor. ‘Victory, Valentine, Vagina/ Zafer, Valentin ve Vajina’yı temsil eden ‘V-Day’ fikri böyle ortaya çıkıyor. Esasında Aziz Valentin’den dolayı kutsal bir gün olarak kabul edilen Sevgililer Günü’nün seçilmesinin sebebiyse, zaman içinde ticarileşmiş bu günün asıl çıkış noktası olan sevgi temasını herkese hatırlatmak. “Her üç kadından birisi tecavüze uğruyorsa, basit bir matematikle bu sayı 1 milyar oluyor. Bu delilik! Neden bu 1 milyar kadını işyerlerinden okullarından ya da evlerinden dışarı çıkartıp gruplar halinde tüm dünyada dansa davet etmiyoruz?” diyen Eva Ensler, kadına karşı şiddetle mücadele için V-Day’i de aşacak kadar büyük ve farkındalık yaratacak bir kampanya başlatmak gerektiğine inanıyordu. Bir yıl önce, V Day’in 15’inci yıldönümü olan 14 Şubat 2013’te tüm kadınların dans etmesi amacıyla ‘One Billion Rising’ adlı hareketi başlattı.
 

ARŞİV