Kadınlar artık susmayacak!

Kadıköy, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde binlerce kadının isyanına sahne oldu. İskele Meydanı’nda buluşan kadınlar, şiddetin ve savaşın sona ermesini istedi.

14 Mart 2013 - 12:46

 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Gökçe UYGUN/Hale Güzin KIZILASLAN/ETHA
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Kadıköy'de gerçekleştirilen etkinliklerden derlediklerimiz şöyle;
8 Mart Cuma akşamı Barış Manço Kültür Merkezi'nde Türkiye Yazarlar Sendikası'nca düzenlenen etkinlikte önce 8 Mart Belgeseli gösterildi. Fügen Kıvılcımer ve Nükhet Eren konuşma yaptığı, İkbal Kaynar şarkılarıyla renk kattığı etkinlikte, Nur Saka da dünya şairlerinin 8 Mart üzerine yazdıkları şiir seçkisini izleyicilerle paylaştı. TYS’nin Geleneksel 8 Mart Bildirisi’ni ise bu yıl Kıbrıslı şair Neşe Yaşın kaleme aldı. Yaşın, “Günaydın 8 Mart! Dünya kendi çevresinde dönerken bir gün şöyle bir durup bakıyor kadın cinsine… Her yıl istatistikler çok az değişmiş oluyor, ayrımcılık hep aynı ayrımcılık, zulüm aynı zulüm olmaya devam ediyor. Küçük kazanımlar için heyecanlanıyoruz; onları sevinç içinde kutluyoruz yine de… Şair ve yazar kadınlar açısından baktığımızda kütüphane raflarındaki oranda küçük bir artış görebiliyoruz en azından. Büyükannelerimizden öndeysek bu büyük mücadeleler, cesur çıkışlarla gerçekleştirilmiş. Bugün biraz da bütün bu isimiz kahramanlara saygı günü… Günaydın 8 Mart! Taleplerimizi sıralayacağız bugün. Dünyaya kendini seyredip utançla yüzünü kapatacağı bir ayna tutacağız. Değişim mücadelesi zorlu, bunu biliyoruz… Yine de her geçen gün daha da güzelleşecek dünya, kadınların dokunuşuyla…” dedi.
 
KADINLAR TAYYİP ANAYASASINI İSTEMİYOR!
8 Mart Cuma akşamı bir başka etkinlik de Caferağa Spor Salonu'ndaydı. TKP'li Kadınlar'ın çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Kadınlar Tayyip Anayasası'nı istemiyor” mesajı verdi.
Direnişte olan THY ve DHL'nin kadın işçileri, Lübnan Komünist Partisi Eş Genel Başkanı Marie Nasif Debs'in de söz aldığı etkinlikte, Ankara Kent Sahnesi Emekçi Kadınlar Ekibi Dario Fo'nun “Yalnız Kadın” oyununu sergiledi. Etkinlikte, HAYFEM Folklor Grubu Van yöresi kadın oyununu oynadı. Buluşma, Bilgesu Erenus Sol Majör'ün ezgileri ve halaylarla sona erdi. İstanbul Sosyalist Kadın Meclisleri, 8 Mart Cuma akşamı Bahariye'deki Moda İlköğretim Okulu önünde toplanarak, kilise meydanına yürüdü. Eylemde, kadın cinayetlerinin durdurulması, kadınlara insanca çalışma ve yaşam koşulları sağlanması istendi. Aynı gün aynı yerde ÇYDD Kadıköy Şubesi bursiyer ve gönüllüleri, halka 800 tane mor kurdele dağıttı.
 
LİSELİLERDEN FOTOĞRAF SERGİSİ
8 Mart Akşamı Kadıköy'de bir de sergi vardı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi Sinema TV Bölümü öğrencilerimizin “Kadına Şiddete Hayır” konulu fotoğraf sergisi Kadıköy Halk Eğitim Merkezi fuayesinde açıldı. Sergi, öğrencilerin şiddete maruz kalan kadınları göstermek için kendi yapmış oldukları makyajlarla kamera karşısına geçerek verdiği pozlardan oluşuyor. MSGSL öğrencilerinin kurgularıyla biçimlenen ve 55 fotoğrafın yer aldığı sergi öğrenci hareketi biçimde kadına şiddeti vurgulamak için fiziksel olarak yaralanma, darp etme gibi konularını işliyor.
Şiddet görmüş kadın, kadının mağduriyeti ve küçük yaşta zorla evlendirilen kadınların anlatıldğı
serginin amacı kadına şiddete dikkat çekerek toplumsal duyarlılık oluşturmak... Serginin yıl boyunca Türkiye’nin çeşitli illerine taşınması planlanıyor.
 
KADIKÖY BELEDİYESİ’NDEN PANEL, KONSER, SAĞLIK TARAMASI...
Kadıköy Belediyesi’nin Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri 8 Mart sabahı Başkan Selami Öztürk'ün belediye binası girişinde kadın personeli çiçeklerle karşılamasıyla başladı.
8 Mart Cuma akşamı Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlenen ücretsiz konserde, Melike Demirağ, eski ve yeni şarkılarını kadınlar i.çin söyledi. Aynı gün CKM'de gerçekleştirilen seminerde, Uzm.Psikolog Feyza Bayraktar, “Kadınlar kendisi için ne ister?”; Kişisel
Gelişim ve NLP Uzm. Sabiha Parlardemir “Özsaygınızı yükselterek 'Evet' diyebilirsiniz” başlıklı sunumlar yaptı. Parlardemir, sunumunun son 15 dakikasında rahatlama meditasyonu ile salondaki konuklara zihinsel rahatlama tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi. Kadıköy Belediyesi Dumlupınar Sağlık Polikliniğinde düzenlenen etkinlikte de Dumlupınar Mahallesindeki kadınların şeker, kolesterol, tansiyon ölçümleriyle sağlık kontrolleri yapıldı.70 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte kadınlara, Kadıköy Belediyesi'nin hazırladığı gül fidanlarından da hediye edildi. 9 Mart Cumartesi günü ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Yaşamda Kadın” paneli gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü ''Medya Mahallesinin ablası'' Gazeteci Ayşenur Arslan yaptı. Panelde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği’nde engelliler, azınlıklar, çocuklar işkence mağdurları ve şiddete uğrayan kadınlarla ilgili yaptığı çalışmalarla başarılara imza atan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ile yaptığı çalışmalarla uluslararası üne sahip minyatür sanatçısı Günseli Kato, günümüzde yaşamda kadının rolü konusunda görüşlerini izleyicilerle paylaştı.
 
YAŞASIN KADIN OLMAK
Kadıköy Melahat Akkutlu Ortaokulu öğretmenleri ve okul aile birliği üyeleri “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü Çamlıca’da kutladı. Okul Müdürü İlter Aygün kutlamada yaptığı konuşmada; yıllarca idarecilik yaptığını ve daha çok kadın öğretmenlerle çalıştığını, bu nedenle çalışan kadınların ev ve annelikle ilgili sorumluluklarının farkında olduğunu, onlara bu konuda destek olmak amacıyla her zaman yardımcı olduğunu söyledi. Okul Müdür Yardımcısı Gülay Özgül de kadın yönetici olmanın, çalışan kadın olmanın sorumluluklarını bir kat daha arttırdığını, bununla birlikte çalışma hayatında kadın yöneticilerin sayısının giderek çoğalmasını temenni ettiğini belirtti. Okul Aile Birliği Başkanı Nuriye Alkoç ise kadın olmanın anne olmakla birlikte bir kat daha anlam kazandığını, çocuklarının eğitim hayatlarında daha iyi şartlarda yetişebilmeleri için okul aile birliğinde görev almayı tercih ettiğini söyledi.
 
BİNLERCE KADIN KADIKÖY’DE BULUŞTU
Kadınların şiddete, cinsiyetçi politikalara karşı birlik, mücadele ve dayanışma günü 8 Mart için kadınların eylem adresi yine Kadıköy oldu. Birçok sendika, STK, dernek ve siyasi partinin içinde bulunduğu 8 Mart Kadın Platformu, 10 Mart Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı'nda miting yaptı. Saat 12.00'de Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde buluşan kadınlar, 8 Mart Kadın Platformu'nun Kürtçe ve Türkçe yazılı “Cinsiyetçi politikalara, savaşa, yoksulluğa, kadın katliamlarına ve emeğimizin sömürülmesine karşı direnerek örgütleniyoruz” pankartının arkasında yürüyüşe geçti. Slogan ve şarkılarla alana giren kadınlar, miting komitesi tarafından Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Arapça ve Ermenice selamlandı. Mitingin açılış konuşmasını platform adına Ayşenur Kolivar yaptı. Aynı konuşmayı Rugeş Kıvıcı da Kürtçe olarak seslendirdi.
 
‘ERKEK VURUYOR, DEVLET KORUYOR’
Ortak basın açıklamasında özetle şu talepler dile getirildi;
Savaşlarda en çok kadınlar bedel ödüyor. Barış süreçlerinde de en fazla sözü söyleyebilmelidir. Bedenimiz üzerinden politika yapılıyor. Kürt kadın hareketindeki isimlerden, Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in faillerin açığa çıkarılmasını istiyoruz. Devlet elini bedenimizden çeksin. AKP'nin kadın düşmanı politikaları nedeniyle her gün 5 kadın öldürülüyor, Başbakan beş çocuk istiyor. Özerk, kadIn odaklı, ulaşılabilir ve yeterli sayıda sığınmaevi istiyoruz. Avcılar'da linç edilmeye çalışılan, Maltepe'de kılıçlarla saldırılan, Bursa'da öldürülen trans kadınların hesabını soruyoruz. Kesintisiz zorunlu eğitimi kaldırarak kız çocuklarının okumalarının önüne geçen 4+4+4 eğitim sisteminin kaldırılması gerek. Bin yıllardır ev içerisindeki emeğimiz görünmez kılınıyor. Görünmeyen ev içi emeğimiz görünsün artık. Ev ve bakım hizmetleri toplumsallaştırılsın ve devlet tarafından karşılansın. Ücretli ev işçileri iş yasasına alınsın. Biz kadınlar köle, hizmetçi, kuluçka makinesi değiliz. Mücadeleyi, sokakta omuz omuza kazanacağız.”
 
KADINLAR GÜNÜ’NDE ERKEKLERDEN KADINLARA SALDIRI!
Mitingin sona ermesinin ardından otobüslere yönelen kadınlara, maç için Kadıköy'e gelen Bursasporlu holiganlar, “Kahrosun PKK” diye bağırarak saldırdı. Saldırıda çok sayıda kadın yaralandı. Bu ırkçı saldırıya kadınların yanıtı da gecikmedi. 11 Mart Pazartesi akşamı Kadıköy Boğa Heykeli’nin önünde “Sokakları terk etmeyeceğiz, faşizme teslim olmayacağız. Kadınlar hesap soruyor” pankartıyla buluşan 8 Mart Kadın Platformu üyeleri, yaptıkları eylemle hem saldırıyı hem polisin olaya seyirci kalmasını kınadı. Yapılan basın açıklamasında, kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerini dile getirdikleri mitingde yükselen isyan sesinin erkek şiddetinin yanı sıra devlet şiddetine de karşı olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bursaspor taraftarı olduklarını öğrendiğimiz grubun hiç de tesadüf eseri olmayacak biçimde 3 farklı yerde saldırdıklarını görüyoruz. İlk saldırı Deniz Otel'in önünde hem de polislerin gözleri önünde olmuş ancak polisler hiç bir şekilde müdahale etmemiş. Ardından daha kalabalık bir grup Haydarpaşa Numune önünde yine saldırmış. Orada bir erkek arkadaşımız bıçakla kasığından yaralanmış, bir kadın arkadaşımıza ise saldırıdan kaçmaya çalışırken araba çarpmış ve bacağı kırılmış, iki kadın ise başından yaralanmış. Ardından saldırılar eski Salı Pazarında şişelerle ve maçlarda kullanılan fişeklerle devam etmiş. Başından ve kollarından yaralanan kadınlar olmuş; otobüslerin camları kırılmış. Sonrasında neyseki polis orda güvenliği sağlamak için bulunduğunu idrak etmiş ve müdahale etmiş. Platform bileşeni kadınlar hastanede tedavi olan yaralı arkadaşları ziyaret etti. Bizler bu kadar yoğun saldırı ve takibin sadece birkaç kendini bilmezin işi olmadığını maruz kaldığımız linçlerden biliyoruz. Polisin görevi sadece alana giren kadınları aramak değil kadınların güvenliğini sağlamaktır. Bu saldırı politik yaşamda, toplumsal mücadelede cins mücadelesinde öne çıkan kadınlardan duyulan rahatsızlığı gösteriyor. Biz kadınlar, bu sistematik saldırıdan korkmuyoruz. Barış talebiyle meydanları dolduran Kürt kadınlarına yapılan saldırıyı kınıyoruz. Onları rahatsız etmeye, sokakta, alanlarda olmaya, eşitlik, özgürlük mücadelemizi yükseltmeye, faşizme teslim olmayacağımızı söylemeye devam edeceğiz” denildi.
 



ARŞİV