Kadınlar engel tanımadı

Kadıköy’de 8 Mart için bir araya gelen kadınlara polis sert müdahale etti. Ancak kadınlar, tüm engellere rağmen Kadıköy’ü terk etmedi

10 Mart 2016 - 20:00
Kadıköy’de 8 Mart için bir araya gelen kadınlara polis sert müdahale etti. Ancak kadınlar, tüm engellere rağmen Kadıköy’ü terk etmedi
 
Aysel KILIÇ
İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun her yıl yaptığı 8 Mart mitingine valilik bu yıl izin vermedi. Yasağa tepki gösteren kadınlar, 6 Mart Pazar günü, saat 12.00’de İskele meydanında buluşmak üzere Kadıköy’e geldi. Ancak kadınlar geldiğinde İskele Meydanı polis tarafından çoktan çevrilmiş durumdaydı. Kadınlar meydana giremeden polis müdahalesi başladı. Megafondan kadınlara seslenen polis amirleri, “Burası yasak alan, size burada miting yaptırmayacağız” dedi ve bununla da yetinmedi. “Yaşasın kadın dayanışması”, “Yaşasın 8 Mart” sloganları atan kadınlara, “Size terör örgütü propagandası yaptırmayacağız” anonsunu da yaptı. Polisin megafondaki konuşması çevredeki esnafın, yurttaşın tepkisine de neden oldu. Yurttaşlar, alana girmek isteyen kadınları alkışlarla destekledi.
Ellerinde pankartlarla, rengârenk bayraklarla alana girmek isteyen kadınların sayısı çoğalırken, polisin müdahalesi de sertleşti. Kadınları meydandan uzaklaştırmak isteyen polis, önce gaz attı, ardından bazı kadınları yerlerde sürükleyerek tartakladı, gözaltına aldı. Yaşananları görüntülemek isteyen gazeteciler de polisin şiddetine maruz kaldı. Polisin tüm engellerine rağmen, Kadıköy’ü terk etmeyen kadınlar, türküleriyle, sloganlarıyla, ıslıklarıyla sokak sokak yürüyerek yasağı protesto etti. Sokaklardan çıkıp Bahariye Caddesi’ni dolduran kadınlar, daha sonra Boğa Heykeli önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis buna da izin vermedi. Bunun üzerine kadınlar basın açıklamasını Bahariye Caddesi’nde yaptı.

“BARIŞ İÇİN DİRENİYORUZ”
Kadınlar açıklamalarında, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın son bulmasını istedi. Emek sömürüsünün giderek katmerleştiği, şiddetinse sistematik olarak sürdüğü vurgulanan açıklamada, “Kadın cinayetleri katliam boyutuna varmışken, her gün taciz, tecavüz ve erkek şiddeti ile karşılaşıyoruz” ifadeleri yer aldı. 2015 yılında en az 300 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü kaydedilen açıklamada, Ortadoğu ve Türkiye’de yaşanan şiddet ortamına da dikkat çekildi. “Mülteci kadınlar her türlü tacize, tecavüze karşı savunmasız bırakılıyor” denilen açıklamada, barış talepleri de yer aldı, “Biz kadınlar, özgürlüğümüz için, barış için direnmeye devam edeceğiz” denildi.

KADIN POLİTİKALARINA ELEŞTİRİ
Kadınların, hükümetin kadın politikalarına da eleştirileri vardı: “Kadın-erkek eşit değildir, diyerek muhafazakâr, baskıcı politikalarla kadınların hayatını biçimlendirmeye çalışan AKP iktidarı erkek şiddetini toplum içinde yeniden ve yeniden üretiyor. Kız çocuklarını hedef alan, Alevilerle evlenilmez diyerek mezhepçi, ırkçı açıklamalarda bulunan kadın düşmanı Diyanet’in fetvalarına sessiz kalmıyoruz ve gerçek eşitlik için isyan ediyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, nefret cinayetlerine de dikkat çekildi. Basın açıklamasının ardından topluca Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na yürümek isteyen kadınlar, bir kez daha polisin gazlı müdahalesiyle karşılaştı.


ARŞİV