Kadınlar forumda buluştu

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği “Kadın Forumu ve Yerel Eşitlik Çalıştayı”na kadınların ilgisi yoğun oldu. Kadıköy’de yaşayan kadınlar sorunlarını konuştu, Belediye’ye somut önerilerde bulundu

26 Kasım 2015 - 15:19

Eylül BİROL
Kadıköy Belediyesi Akademi bünyesinde kurulan Mor Akademi’nin ve Kadıköy Belediyesi’nde çalışan kadınların organize ettiği Kadıköy Kadın Forumu ve Yerel Eşitlik Çalıştayı, Kozyatağı Kültür Merkezi Kadıköy Belediyesi Meclis Binası’nda gerçekleşti. Yalnızca kadınların katılımına açık etkinliğe, kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ve Kadıköy’ün çeşitli mahallelerinde oturan kadınlar katıldı. Sabah başlayan etkinlik akşama kadar sürdü ve iki bölümden oluştu. Birinci bölümde, kadınların taleplerinin, görüş ve önerilerinin tartışıldığı forum etkinliği yapılırken, ikinci bölümde Kadıköy’ün yerel eşitlik eylem planının temelini oluşturması düşünülen beş ayrı konu başlığı altında atölyeler yapıldı.

“ACİL HAREKETE GEÇİLMELİ”
Programın ilk bölümünde açılış konuşmasını Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu; “Kadıköy, kadınların ağırlıklı olduğu bir yerel yönetime sahip. Kadıköy’de kadınların ağırlıklı yönetime sahip olması, sabahleyin gazeteyi açtığınız zaman okuduğumuz, kadına yönelik şiddeti engelleyebiliyor mu? En son Samsun’da bir doktor kadın, erkek şiddetine maruz kalarak hayatını kaybetti. Bizim, Kadıköy Akademi’deki, kadınlara yönelik çalışmalarımızda temel hedefimiz, kadınların nüfusları oranında her türlü kademede eşit şekilde ve eşit haklara sahip olarak yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak, destek olmak. Biz yerel yönetim olarak “Bunu yapacağız” demekten çok, harekete geçme niyetindeyiz. Acil şekilde çalışıp insanların günlük hayatında değişiklik yaratmak istiyoruz.” dedi.

KADINLAR KONUŞTU
Aykurt Nuhoğlu’nun ardından yüksek şehir plancısı Yıldız Tokman, “Yerel yönetimler ve kadın” sunumunu gerçekleştirdi. Tokman, yerel yönetimde eşitlik nasıl sağlanır, neler yapmak gerekir gibi sorularının cevabını verdiği sunumunda yerel eşitlik eylem planı modeli için çözümü birlikte üretmek gerektiğini vurguladı. Sunumun bu vurgusundan sonra da kadınlar forumda, çözümü beraber aradılar. Birçok kadının söz aldığı forumda Kadıköylü kadınların sorunlarından, toplumsal cinsiyetin getirdiği sorunlara kadar geniş yelpazede başlıklar tartışıldı.
Forum sırasında en çok dile getirilen, kadınların birbiri ve yerel yönetim mekanizmaları arasında iletişiminin güçlendirilmesi konusu oldu. Forum sonucunda; yerel yönetimlerin en yerelde yani mahallelerde kadınlarla iletişimi güçlendirmesi, kadınların ihtiyaçlarını takip etmesi, Kadın Forumu gibi buluşmaların daha sık yapılması, kadınların haklarını öğrenmesi için daha açık çalışmalar yapılması, kadın örgütleri ve STK’ların, sendikaların kadın platformlarının ve yerel yönetimlerin daha çok bir araya gelmesi hatta bir iletişim ağı kurulması gibi talepler çıktı.

5 AYRI ATÖLYE
İkinci bölümde ise çalıştay hazırlık sürecinde belirlenen  “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele”, “Kadın ve Sağlık”, “Kentsel Hizmetler ve Kadın”, “İstihdam ve Eğitim” ve “Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı, Katılım ve Temsiliyet” konu başlıklarında atölyeler yapıldı. Konularla ilgili STK’lar, temsilciler, yerel yöneticiler, akademisyen ve yurttaşların katıldığı atölyeler de iki seans halinde gerçekleşti. Gün sonunda ise atölye sözcüsü kadınlar sonuçları diğer kadınlarla paylaştı.
Tüm atölyelerden çıkan, özel çözüm önerilerinin yanında genel ve ortak olarak; belediyenin bir yerel eşitlik mekanizması oluşturması, bunu belediye içinde ayrı bir birim olarak kurgulaması, bakım hizmetlerini artırması, acil şiddet hattının ve kadın dayanışma merkezlerinin kurulması, bilinç yükseltme çalışmalarının süreklileşmesi ve hepsinin işletilmesinde kadın bakış açısına sahip bir yaklaşım ile hareket edilmesi gerektiği sonuçları ortaya çıktı.  Çalıştay sonuçlarının daha sonra, Kadıköy Belediyesi tarafından ayrıntılı bir rapor halinde kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

KADINLARA SORDUK  
Forum ve çalıştaya her yaştan kadın katılım sağladı. Gazete Kadıköy olarak, katılımcı kadınlara Kadın Forumu’nu sorduk;

“ BİR DAHA KATILMAK İSTİYORUZ”
Birsen Saygılı (Fikirtepe Gönüllüevi 2. Başkanı) : Fikirtepeli kadınlarımıza kreş, el emeklerinin değerlendirilmesi, çocuklarımıza park, kadınlarımızın gidebileceği çay bahçeleri istiyoruz. Bunu forumda da ifade ettik. Kadınlar olarak birbirimize sahip çıktık. Bu STK’lar birleşerek kadınlarımızla ilgili toplantıları daha geniş kapsamlı olarak yapmamız lazım.
Ayhan Akay (Fikirtepe sakini): Çok güzel geçti.
Gülcan Temiz (Fikirtepe sakini): Forum çok güzel geçti. Ben ilk defa katıldım ama çok beğendim. Bir daha katılmak istiyorum. Kendimi çok rahat hissettim. Olumluydu. Güzel hissettik.
 
“KİMSE BİR ŞEY YAPMIYOR SANIYORDUK”
Kübra Gürsoy (Marmara Üni. Endistri Müh. öğrencisi): Bizim “Başka bir sokak mümkün” isminde kadınlara yönelik bir projemiz vardı üniversite öğrencileri olarak. Sokakların aydınlatılması ve değiştirilmesini kapsayan bir proje bu. Burada da ortak sorunların konuşulacağını düşündüğümüz için bir gelelim, hem insanları tanıyalım hem kendimizi anlatalım dedik. Güzel geçti bizim açımızdan. Biz sanıyorduk ki kimse bir şey yapmıyor. Ne kadar destek buluruz ki diyorduk. Burada gördük ki birçok kadın hem kendi hem de çevresindeki sorunlar için bir şeyler yapıyor. Böyle kadınların olduğunu bilmek bize de güç verdi.
Cemre Alyüz (Yeditepe Üni. Kamu Yönetimi öğrencisi): Projemiz için Fikirtepe’yi seçmiştik. Burada Fikirtepeli kadınlarla tanıştık. Biz 10 kişilik bir grubuz ama halkla beraber bir şey yapmak istiyorduk, dışarıdan insanlar olarak değil… Burada birçok iletişim yakaladık, birbirimizle haberleştik. Biz gençler olarak, kendimizden yaşça büyüklerle işe girdiğimizde, hem daha bütünleyici hem de aradaki düşünsel farkı kapatan bir çalışma yapmış olacağız diye düşünüyoruz.

“LGBTİ KADINLAR UNUTULMAMALI”
Elif Avcı (LAMBDA İstanbul LGBTİ Derneği gönüllüsü, Şişli Belediyesi Eşitlik Birimi çalışanı): Foruma Kadıköy Belediyesi’nden arkadaşlarımızın daveti üzerine katıldık. Forum güzeldi. Daha sık yapılması gereken bir şey. İnsanların gerçekten birbirinden haberi yok, o yüzden forumu domine eden şey “Kim, ne yapıyor” oldu biraz da… Birbirini tanıma alanı daha çok yaratılırsa insanların talep kısmına gelmesi de kolay olur. Kadıköy’de sadece heteroseksüel kadınlar yaşamıyor, biseksüeller, lezbiyenler, trans kadınlar da var. O nedenle onların görünmezliğini kırmak açısından, yerel eşitlik planında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin geçmesi ve bu konuya dair strateji geliştirilmesi önemli. Yerel eşitlik planında bunların yer alacağını düşünüyorum.

“BİRLİKTE HAREKET EDİLEBİLİR”
Filiz Özdemir (Kadıköy ÇYDD üyesi): Kadıköy Belediyesi Kadın Konseyi inanılmaz geniş tabanlara yayılıyor. Kadınların kendilerini fark etmesi çok güzel sonuçlar verecek, buna inanıyorum. Forum çok başarılı. Birçok STK’nın bir araya toplanması çok güzel. Bir kere ses vermiş… Birçoğunun birbirinden haberi yok, en azından bu aracılık ile birlikte hareket edilebilir diye düşünüyorum.


 

ARŞİV