Kadınlar Kadıköy'de 'meydan okudu'!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Kadıköy’de buluşan yüzlerce kadın protesto gösterisi düzenledi.

27 Kasım 2013 - 12:47
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Kadıköy’de buluşan yüzlerce kadın “Kadın düşmanlığına, şiddete ve iktidara meydan okuyoruz” diyerek
protesto gösterisi düzenledi.
 
Semra ÇELEBİ
 
Fotoğraflar: Etkin Haber Ajansı
 
İstanbul’da yüzlerce kadın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü nedeniyle, 24 Kasım Pazar günü Kadıköy’de buluştu. İstanbul Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla Altıyol’da bir araya gelen kadınlar, Beşiktaş İskele meydanına yürüdü.
Kadınlar, “Kadın düşmanlığına, şiddete, AKP’ye meydan okuyoruz” yazılı pankart açarken, Acıbadem, Ümraniye, Deniz Gezmiş forumlarından kadınlar ve HDK Maltepe Kadın Meclisi pankartlarıyla eyleme katıldı.
Eylemde “Hem aşkın hem emeğin yarısı biziz”, “Kadınlar sokağa mücadeleye”, “Tayyip susacak kadınlar konuşacak”, “Şiddete dur de” yazılı dövizler taşındı. “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor”, “5 çocuk değil iş istiyoruz”, sloganları atıldı. Yürüyüş korteji kavşakta bulunan Hosta Restaurant’ın önüne geldiğinde, binanın üst katından “Kampüs Cadıları” imzalı “Şiddete tacize tecavüze kırmızılı isyandayız” yazılı pankart sarkıtıldı. Pankarta Hosta çalışanlarının müdahale etmesi, kadınların yoğun tepkisiyle karşılaştı. Bina önünde bir süre gerginlik yaşanırken, çok sayıda kadın içeri girerek pankartı tekrar açtı.
 
‘KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARI YENECEĞİZ’
Yürüyüşün ardından Beşiktaş iskele meydanında ilk olarak üniversiteli kadınlar adına Didem Kösedayı bir açıklama yaptı. AKP’nin hedefinde özellikle üniversiteli kadınların olduğunu söyleyen Kösedayı, Başbakan’ın kızlı erkekli evler açıklamasına tepki gösterdi. Kösedayı’nın hatırlattığı AKP’lilerin açıklamaları, yüzlerce kadın tarafından yuhalandı. Erkeklerle aynı evde kalan kadınların mağdur olduğu açıklamasına yanıt veren Kösedayı, yüzlerce kadının şiddete, taciz ve tecavüze maruz kaldığını hatırlatarak, “Kadın politikalarınız nerede?” diye sordu. Ardından İstanbul Kadın Dayanışması adına hazırlanan metni Nevin Kaplan ve Çağla Aydın okudu. Açıklamada, yüzyıllardır kadın üzerinde cinsel, ulusal, sınıfsal sömürü ve şiddet uygulanırken, Türkiye’de AKP iktidarı ile gerici ve toplumsal cinsiyetçi zihniyetin derinleştirildiği, cinsiyetçi eşitsizlik ve ayrımcılığın arttığı belirtildi.
Açıklamada, “Ayrıca AKP’nin kadınlar ve gençler üzerinde kurmaya çalıştığı ahlak baskısı, kadın bedeni üzerinden uygulanmak istenen gerici politikalarla gündelik hayatta özgürlükler devlet eliyle kısıtlanmak isteniyor” denildi.
Eşitlik ve adalet istediklerini belirten kadınlar, “Gerici zihniyetleri taşıyan hiçbir siyasi iradenin vitrini olmayacağız” dedi. Eylem şarkılarla sona erdi.

ARŞİV