Kadınlar Kadıköy'den seslendi: 'BARIŞ BÖYLE OLMAZ'

Barış İçin Kadın Girişimi’nin çağrısıyla bir araya gelen 36 kadın örgütü, AKP Kadıköy İlçe Binası’na yürüdü; “IŞİD’e destek, Rojava’da savaş demektir. Barış böyle olmaz” dedi.

01 Ekim 2014 - 13:43
Barış İçin Kadın Girişimi’nin çağrısıyla bir araya gelen 36 kadın örgütü, AKP Kadıköy İlçe Binası’na yürüdü; “IŞİD’e destek, Rojava’da savaş demektir. Barış böyle olmaz” dedi.

Semra ÇELEBİ

Radikal terörist örgüt IŞİD’in Kobani’deki saldırılarını protesto eden kadınlar, 28 Eylül Pazar günü Kadıköy’de eylem yaptı. 36 kadın örgütünün çağrısıyla bir araya gelen grup önce Beşiktaş’ta toplandı, vapurla Kadıköy’e geçti. “Kadınların öfkesi sınırları aşıyor, barış için ısrar ediyoruz” yazılı pankartı vapurdan sallandıran kadınlar sık sık “Diren Kobane İstanbul seninle” sloganını attı. Grup Kadıköy’de bekleyen kadınlarla buluşarak önce Altıyol’a sonra da Söğütlüçeşme’deki AKP İlçe Binası’na yürüdü. En önde “IŞİD’e destek, Rojava’da savaş demektir. Barış böyle olmaz” yazılı pankartla yürüyen kadınlar sık sık “Barış için ısrar ısrar ediyoruz”, “Ses ver ses ver barışa ses ver “Kadınların bedeni savaş meydanı değildir” sloganlarını attı. Taşınan dövizlerde ise “Kobane’de her yerde kadınlar direnişte”, “Kadınların öfkesi sınırları aşıyor”, Tecavüzcü IŞİD’le işbirliği yapanlarla barış olmaz”, “Ortadoğulu kadınlar yalnız değildir” yazıyordu. Anarşist kadınlar da, bir binanın çatısından pankart sarkıttılar.Yolun bir bölümünü trafiğe kapatarak yürüyen kadınları, polis Söğütlüçeşme civarında kaldırıma yönlendirmek istedi fakat kadınlar kabul etmedi. Kısa bir tartışmanın ardından polis geri çekildi, kadınlar da AKP ilçe binasına kadar sloganlarla yürüyüşüne devam etti. 

 
AKP ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ
Kadınlar, AKP ilçe binasının önünde oturma eylemi yaptı, Türkçe ve Kürtçe basın açıklaması yaptı. Açıklamanın Türkçe metnini okuyan Ayşe Tokgöz, kadınların her zamanki gibi savaşın yükünü yine en ağır şekilde omuzlarında hissettiğini, IŞİD vahşetiyle birlikte kadınların özgürlüğünü ve güçlenmesini hedef alan erkek egemen zihniyetle de mücadele ettiğini belirtti.
“IŞİD’in ve onu besleyen iktidarların zihniyetinin bedenlerimize doğrudan bir tehdit olduğunun farkındayız” diyen Tokgöz, Kobanili kadınların çağrılarını duyduklarını ifade etti.Saldırıların barışı, Türkiye’deki çözüm sürecini hedef aldığını belirten Tokgöz, “IŞİD’e Türkiye üzerinden iktidarın sağladığı gözlemlenen ve Kobani’ye vahşet olarak, ölüm olarak dönen destek, çözüm süreciyle birlikte yürütülemez” dedi.Savaşı sınırın güneyine kaydırmakla barışın olmayacağını kaydeden Tokgöz, “Kadınlar evlerini barklarını bırakıp sığınmaya zorlandıkça barış olmaz. Tüm Ortadoğu’da kadınlar özgür olmadıkça barış olmaz” şeklinde konuştu.“Ortadoğu kadınları arasında hepimizi tehdit eden bu erkek egemen zihniyete karşı güçlü bir dayanışma ağı oluşturmalıyız” diyen Tokgöz, Ortadoğu barışı için çalışmak ve yaşam hakkı için mücadele etmek zorunda olduklarını ifade etti.Açıklamanın ardından okunan dayanışma ve destek mesajlarının ardından eylem sona erdi.  

 


ARŞİV