Kadınlar kampanyalarda güçlü

Change.org Türkiye’nin 2021 raporu, ülke insanının isteklerini ortaya koydu. En çok  imzalanan kampanya İstanbul Sözleşmesi oldu 

19 Ocak 2022 - 11:25

Dünyanın dört bir yanında online imza kampanyalarının düzenlendiği sosyal toplum girişimi Change.org’un Türkiye verileri açıklandı. “Change.org Türkiye 2021 Değişim Raporu”na göre geçen yıl başlatılan kampanyalar ve atılan imzalar, Türkiye’de insanların hangi alanda daha fazla değişim istediğini ortaya koyuyor.

Kampanyalara katılım oranları (imza sayıları), başarı kazanan kampanyalar ve kampanyaların mücadele alanlarına göre dağılımı, toplumun ihtiyaç ve taleplerini göstermesi bakımından önemli ipuçları barındırıyor.

Rapora göre, iki yıl üst üste en fazla imzalanan kampanya, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” oldu. Bu kampanya 472 bin 302 imzayla 2021’in en fazla imzalanan kampanyası olma özelliğini kazandı. Bu kampanya önceki yıl da en fazla imzalanan kampanyaydı. Bu durum, Türkiye, kadına yönelik şiddeti önlemek için taraf olduğu bu sözleşmeden çekilmiş olsa da kadınların mücadeleden vazgeçmediğini gösteriyor. Sözleşmeyi savunmak için her türlü platformda mücadele eden kadınlar, bu yıl da, Change.org’u aktif şekilde kullandı. Kampanyadaki toplam imza sayısı 1 milyonu aştı ve bu kampanya Change.org Türkiye’de 1 milyon imzayı geçen üçüncü kampanya oldu. Mücadele, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi ve kadınları koruyan yasaların etkin şekilde uygulanması için halen devam ediyor.

EN ÇOK İMZA HAYVANLAR İÇİN

Bu yıl, en fazla kampanya eğitim için başlatıldı. En fazla imza ise, hayvan hakları için atıldı. Eğitim alanındaki 2 bin 938 kampanyaya, 1 milyon 596 bin 551 imza atıldı. Eğitim alanındaki talepler ağırlıklı olarak, Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanmasıyla gündeme gelen, üniversitelerde rektörün demokratik seçimle başa geçmesi ve üniversitelere özerklik verilmesi yönündeydi. Bunun yanında çok sayıda üniversiteden üniversite öğrencileri, kendi üniversitelerinde sınav sistemi, yemekhane ücretleri gibi konularda değişim için kampanya başlattı. Bu da, eğitim alanında başlatılan kampanyaların sayısının fazlalığında etkili oldu. Eğitim için başlatılan 45 kampanya başarıyla sonuçlandı.

Hayvan hakları alanında başlatılan bin 842 kampanyada ise toplam 3 milyon 380 bin 160 imza toplandı. Hayvan hakları alanında hayvanlara yapılan şiddet tepki çekerken, devletten hayvana şiddetin engellenmesi için caydırıcı yasa çıkarması talep edildi. Hayvan hakları için başlatılan 16 kampanya başarıyla sonuçlandı.

GÜÇLENEN MÜCADELE ALANI: İKLİM KRİZİ

Bu yıl ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde sıcaklık rekorlarının kırılmasıyla birlikte, Change.org’da iklim krizi konusunda başlatılan kampanyaların sayısında artış oldu. Paris İklim Anlaşması’nın uygulamaya konulması talebi, madenler ve termik santraller yüzünden ormanların yok edilmesine karşı duruş, Z kuşağının “iklim acil durumu” çağrısı bu alanda ön plana çıkan kampanyalar arasındaydı. İklim krizi alanında toplam 191 kampanya başlatıldı.

GEÇEN YILIN İLK 10’U

2021 yılında en fazla imzalanan 10 kampanya şöyle:

  • İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz, Vazgeçmeyeceğiz! #İstanbulSözleşmesiYaşatır – 472.302 imza

  • Elmalı’da İstismara Uğrayan 2 Çocuk için Adalet – 454.252 imza

  • Sağlığımız için Sınavlar İptal Olsun – 296.069 imza

  • Yanan Ormanların En Az 50 Yıl İmara Açılmayacağından Emin Olmak İstiyoruz – 208.428 imza 

  • Marmara Denizi Ölmesin. Deniz Salyasına Karşı Kurumları Göreve Davet Ediyoruz. – 192.562 imza

  • Tüm SMA Hastalarının Erişebilmesi için SMA Tedavileri SGK Ödeme Kapsamına Alınsın – 159.878 imza

  • Uyan Ey Müslüman! İlk Kıblen, Mübarek Mescid-i Aksa’n Elden Gidiyor! – 146.706 imza

  • Ya Kanal Ya İstanbul – 98.539 imza 

  • Haydi Türkiye Kızımın Hayatını Kurtaracak Bakanlık ve Valilik İznine İmzanızla Onay Verin! – 87.483 imza 

  • Sağlık Çalışanlarının da Mesai Saatleri 120 Saat Üzerinden Hesaplansın. – 85.858 imza


ARŞİV