Kadınlar savaş istemiyor!

Barış İçin Kadın Girişimi’nin çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen yüzlerce kadın “Barış için ses çıkar” eylemi yaptı

31 Temmuz 2015 - 10:56
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Eminönü İskelesi önünde toplanan yüzlerce kadın Reyhanlı, Diyarbakır ve Suruç saldırılarını kınamak ve savaşa karşı ses çıkarmak için tava, tencere, düdük ve davullarıyla 23 Temmuz Perşembe günü eylem düzenledi.  “Reyhanlı, Diyarbakır, Suruç. Savaşa karşı kadınlar mücadeleye” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Nükhet Sırman okudu. Açıklamada barış için her yerde ses çıkarmanın önemine dikkat çekildi.

“ÇOK GÜZEL İNSANLARDI”
Roboski’de 34 insanın öldürülmesine rağmen sorumluların hala bulunamadığını ifade eden Nükhet Sırman “Şimdi zehir gibi bir Temmuz günü 31 genç erkek ve kadın onların yanına düştü. Roboskilileri öldükten sonra tanıdık. Bu sefer katliama uğrayanlar yaşarken yoldaşımız, arkadaşımızdı” dedi.  Bursa Barış İçin Kadın Girişimi üyesi Ferdane Kılıç’ın oğlu Nartan Kılıç ile birlikte Suruç’ta katledildiğini hatırlatan Sırman, “Ferdane Kılıç oğluyla beraber 270 çocuk, kadın ve erkeğin İŞİD tarafından daha birkaç hafta evvel yollarda, sokaklarda, evlerinde katledildiği Kobane’ye gidiyordu; kütüphane kurmaya, orman kurmaya, sağ kalmış çocuklarla buluşmaya. Ferdane yok artık…” diye konuştu.
Suruç’ta öldürülenlerin çok güzel insanlar olduğunu ifade eden Sırman açıklamayı şu sözlerle sürdürdü: “Kimimiz yüzünden hiç gülümseme eksik olmayan Ezgi’yi, kimimiz Başiktaş’tan Polen’i, kimimiz Maltepe’den Duygu’yu, kimimiz Kadıköy’den Ece’yi, kimimiz Gezi’den, Validebağ’dan tanıyoruz elinden Trabzonspor bayrağını düşürmeyen Koray Çapoğlu’nu.” “IŞİD bu ülkenin, hepimizin geleceğinden çaldı” diyen Sırman, Suruç’taki güvenlik zafiyetine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Suruç’a kadar polislerin izlediği bu gençlerin güvenliğini kim niye sağlamadı? Nasıl oluyor bu ülkede iki ayda bu kadar bomba patlıyor ve bir tek kamu görevlisi görevinden alınmıyor? Nasıl oluyor bir kez daha bu ülkede onlarca kişi katledilmesine rağmen yas ilan edilmiyor. Meclis olağanüstü toplanmıyor? Nasıl oluyor birileri buna seviniyor, keşke üç yüz olsaydı yazıyor, ‘Suruç’ta şenlik var’ diyor ve ceza görmüyor.”

“BARIŞI YARATALIM”
“İç savaş duygu üretemeyen ülkelerde çıkar. Biz kadınlar iç savaştan endişeliyiz. Biz kadınlar bunu durdurabiliriz” diyen Sırman, açıklamayı şu cümlelerle sonlandırdı: “Bulunduğumuz her yerde barış için toplanalım, her yerde barış konuşalım, ölülerimize yas tutalım. Yaşayanlara sahip çıkalım. Barış için her yerde ses çıkaralım. Roboski’de son olmadı. Suruç’ta son olsun. Erkeklerin getiremediği, hala durmadan ‘âmâ’sız cümle kurmadığı, iç rahatlığıyla ve şartsız saf tutmadığı, savaşa dur demediği yerde barışı biz yaratalım. Suruç’tan, Diyarbakır’ı, Hatay’ı, Trabzon’u kopartmaya çalışanlara dur diyelim daha bir hevesle daha çok dayanışalım.” 



ARŞİV