Kadınlar şiddete karşı 1 oldular

‘Öldüren sevgi istemiyoruz’ diyen kadınlar, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde, kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze karşı dans ettiler.

21 Şubat 2013 - 14:32
DANSLA DÜNYAYI SALLADILAR
 
‘Öldüren sevgi istemiyoruz’ diyen kadınlar, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde, kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze karşı dans ettiler. Dünyanın 160 ülkesinde dans hareketine katılan kadınlara, Türkiye’den de büyük destek vardı. İstanbul’daki kadınların adresi Kadıköy oldu. Kadıköy Belediyesi’nin çağrısıyla meydanda buluşan kadınlar önce Yonca Evcimik’in ‘Haydi Sallayalım Dünyayı’ şarkısıyla dans ettiler sonra haftalardır hazırlandıkları ‘Break The Chain / Zinciri Kır’ şarkısının dansını tüm dünya kadınlarıyla birlikte yaptılar. Akşam saatlerinde Kadıköy meydanında buluşan kadınların tercihi ise halaylar ve horonlar oldu.
 
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ- Mustafa SÜRMELİ- Gökçe UYGUN
 
V-Day Hareketi’nin çağrısıyla, kadına yönelik şiddete, taciz ve tecavüze karşı bir araya gelen tüm dünyadan kadınlar, 14 Şubat’ta sevgililerinden hediye beklemek yerine sokaklara çıkıp dansla isyan ettiler. Dünya, bu yıl 14 Şubat’ta kadınların dansla ayaklanmasına tanıklık etti.
Türkiye’nin birçok ilinde de bu harekete destek vardı, İstanbul’daki etkinliklerin adresiyse Kadıköy oldu. Kadıköy Belediyesi, V-Day Hareketinin 160 ülkede aynı anda yapılan ayaklanma çağrısına destek verdi.  Aralarında Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile eşi Sevgi Öztürk’ün de olduğu yüzlerce Kadıköylü, 14 Şubat Perşembe günü saat 13.00’te İskele Meydanı’nda buluştu. Kadınların yanı sıra az da olsa erkeklerin ve il dışından gelenlerle yabancı turistlerin de katıldığı etkinlik Yonca Evcimik’in “Haydi Sallayalım Dünyayı” şarkısı eşliğinde yapılan dansla başladı. Grubuyla birlikte, meydana kurulan platform üzerinde danseden Yonca Evcimik’e yüzlerce kadın eşlik etti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ü dans pistine davet eden Evcimik; “Böyle bir Belediye Başkanımız olduğu için çok şanslıyız” dedi. Başkan Öztürk’ün de, dans pistine çıkarak kadınlara eşlik ettiği etkinlikte, “Susma Dans Et!” “Kadına Şiddete Hayır” sloganlarının yazılı olduğu tişörtler dağıtıldı. Tişörtleri giyerek dans eden kadınlar ve erkekler, Kadıköy İskele Meydanı’nda renkli görüntüler oluşturdular. Yonca Evcimik’in şarkısının ardından, haftalardır dans merkezlerinde provaları yapılan “Break the Chain / Zinciri Kır” şarkısı eşliğinde, profesyonel dansçıların öncülüğünde belirlenen danslar yapıldı. Dans etkinliğine katılan Kadıköy Belediyesi Tiyatro Gönüllüleri de şiddeti protesto eden özel makyajlarıyla etkinliğe katılarak, şiddet gören kadınlara destek oldular.
 
‘HAYDARPAŞA GARI YALNIZ DEĞİLDİR’
One Billion Raising / 1 Milyar Ayağa Kalkıyor İstanbul Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınların buluşma adresi Haydarpaşa Garı oldu.
14 Şubat günü saat 14.00’te Gar binasının içini dolduran yüzlerce kadın, izdihama rağmen hep birlikte şarkılar söyledi, dans etti. “Zinciri Kır” şarkısı eşliğinde yapılan dansların ardından, etkinliğe devam eden kadınlar, halaylar çekti, horonlar tepti. Profesyonel dans grupları ise zumbadan tangoya kadar birçok dans gösterisi sundu. Kadınların eylemine Haydarpaşa Dayanışması da dövizleriyle destek verdi. “Haydarpaşa trensiz ve insansız olmaz”, “Haydarpaşa’dan tren sesi eksilmesin” dövizleri taşıyan grup kitlenin arasından yürüyerek sahneye çıktı. “Şiddete karşı dans ediyor ayaklanıyoruz” dövizleri taşıyan kadınlarla yan yana gelen Haydarpaşa eylemcileri, dayanışma görüntüleri verdi.
 
‘8 MART’TA SESLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM’
Kadınlar akşam saatlerinde de “1 Milyar Ayağa Kalkıyor” etkinlikleri kapsamında Haldun Taner Sahnesi önünde buluştu. “Yaşasın Kadın Dayanışması” pankartı açılan eylemde, danstan önce bir basın açıklaması yapıldı.
“Bizler bugün ‘öldüren sevgi istemiyoruz’ diye haykırıyoruz, bugün sesimizde, sözümüzde, şarkımızda, dansımızda başkaldırı var” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Biz kadınlar en çok, en yakınımızdaki sevdiğimiz erkeklerden, kocalarımızdan, babalarımızdan, ağabeylerimizden, sevgililerimizden şiddet görüyoruz. Kadına yönelik vahşete karşı yargı üç maymunu oynarken, tecavüz ve cinayet davaları sonuçsuz kalıyor.
Bizlere senenin 364 günü şiddeti reva görüp, bir günü bir demet çiçek, tektaş yüzük, mutfak robotu hediye edip susmamızı, gözümüzü kapatıp evlerimizin, düzenin cici kadınları olmamızı bekleyenlere karşı ‘biz özgürlük istiyoruz’ demeye geldik.” Açıklamada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne de çağrı yapıldı: “Bugün kâinatın dört bir yanında birbirlerini görmeyen milyonlarca kadın aynı baskıya maruz kalıyor ve aynı derdi paylaşıyorsa bu isyan burada bitmeyecek demektir, sadece bugün değil bundan sonra da her yerde ve her an bizlerin bir araya gelerek, kadınlar olarak istediğimiz özgür hayatları elde edene kadar beraber mücadele etmemiz şart. Bugünkü mücadele ruhumuzla Dünya Kadınlar gününe yaklaşırken isyanımızı 8 Mart’a taşıyalım, alanları birlikte dolduralım, erkek egemenliğine daha güçlü hayır demek için 8 Mart’ta da seslerimizi birleştirelim.” Yapılan basın açıklamasının ardından bir grup “Zinciri Kır” şarkısıyla dans ederken, başka bir grup büyük bir halay kurdu.
Kadınlar dansların ardından sloganlarla yürüyüşe geçti. Kadıköy sokaklarında ellerinde meşaleler ve dövizlerle yürüyen kadınlar hep birlikte “Hür doğdum hür yaşarım” şarkısını söyledi.
 
CAFERAĞA’DA DOYASIYA DANS
One Billion Raising / 1 Milyar Ayağa Kalkıyor İstanbul Platformu’nun salon buluşması ise saat 20.30’da Caferağa Spor Salonu’nda gerçekleşti. Birkaç haftadır, tüm dünya için belirlenen tek dansın çalışmalarına katılan, provalarını yapan onlarca kadın ve erkek “Break The Chain / Zinciri Kır” şarkısı eşliğinde dans etti. Daha sonra profesyonel dans okulları, zumba, çaça, rumba gibi dans gösterilerini sundular.
 
HER ŞEY NASIL BAŞLADI?
‘One Billion Rising’in çıkış noktası uluslararası bir organizasyon olan V-Day. Eva Ensler 15 yıl önce Kongo, Bukavu’daki ‘City of Joy’ kampanyasında şiddet gören kadınlara yardım için çalışırken, kadınlara şiddete karşı evrensel bir aktivist hareket oluşturmaya karar veriyor. ‘Victory, Valentine, Vagina/ Zafer, Valentin ve Vajina’yı temsil eden ‘V-Day’ fikri böyle ortaya çıkıyor. Esasında Aziz Valentin’den dolayı kutsal bir gün olarak kabul edilen Sevgililer Günü’nün seçilmesinin sebebiyse, zaman içinde ticarileşmiş bu günün asıl çıkış noktası olan sevgi temasını herkese hatırlatmak. “Her üç kadından birisi tecavüze uğruyorsa, basit bir matematikle bu sayı 1 milyar oluyor. Bu delilik! Neden bu 1 milyar kadını işyerlerinden okullarından ya da evlerinden dışarı çıkartıp gruplar halinde tüm dünyada dansa davet etmiyoruz?” diyen Eva Ensler, kadına karşı şiddetle mücadele için V-Day’i de aşacak kadar büyük ve farkındalık yaratacak bir kampanya başlatmak gerektiğine inanıyordu. Bir yıl önce, V Day’in 15’inci yıldönümü olan 14 Şubat 2013’te tüm kadınların dans etmesi amacıyla ‘One Billion Rising’ adlı hareketi başlattı. Ensler, hareketi “Sınıf, sosyal grup ya da dini öğeleri aşan bir organizasyon oldu. Devasa bir feminist tsunami” olarak tanımlıyor. 
 

ARŞİV