Kadınlar, şiddete karşı dansla ayağa kalkıyor!

Bu yıl, 14 Şubat’ta tüm dünya kadınları, sevgililer gününde hediye almak yerine “kadına yönelik şiddete dur” demek için dansla ayağa kalkacak.

07 Şubat 2013 - 14:30
 
Semra ÇELEBİ
Uluslararası V-Day organizasyonunun 15.kuruluş yıl dönümü kapsamında “kadına şiddete hayır!” diyen herkes 14 Şubat’ta dans edecek. Yaklaşık 200 ülkede aynı anda herkesin dans ederek, kadına karşı şiddete, tacize, tecavüze hayır demek için seslerini duyuracakları bu global kampanyaya Türkiye’nin çeşitli illerinden de destekler sürüyor. Kampanyanın İstanbul ayağında farklı kurumlardan, kadın atölyelerinden ve bağımsız kadın gruplarından yalnızca bu organizasyon için biraya gelmiş gönüllü bir grup, “One Billion Rising Istanbul Platformu”nu oluşturdu.Platform,konuyla ilgili tüm tarafları, kadın örgütlerini, ilgili STK’ları, dans okullarını, öğrencileri, tüm kadınları ve şiddete karşı birleşmek isteyen herkesi, 14 Şubat Perşembe günü gündüz meydanlarda, akşam salonlarda bir araya getirecek.
One Billion Raising (1 Milyar Ayağa Kalkıyor) Kampanyası kapsamında yapılacak etkinliklerin İstanbul’daki ayaklarından biri Kadıköy olarak belirlendi. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde, kadına yönelik şiddete karşı biraraya gelip dans edecek gruplar, Haydarpaşa,  Kadıköy İskelesi ve Caferağa Spor Salonu’nda buluşacak.

“BİR MİLYAR KADININ DANS ETMESİ DEVRİMDİR”
Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer veriliyor:
“Kadına yönelik şiddete, tecavüze, enseste, sünnete ve seks köleliğine dikkat çekmeye çalışan V-Day hareketi, kuruluşundan bu yana farklı ülkelerde küresel eylemler yapıyor. One Billion Rising / Bir Milyar Ayağa Kalkıyor! kampanyası dahilinde de dünyanın tüm kadınlarını 14 Şubat 2013’te hareketin 15. Yıldönümünde, 180 ülkede küresel ayaklanmaya çağırıyor. Ve şu sloganla yola çıkıyor: Dünyada her üç kadından biri, hayatında bir kere şiddet görüyor ya da tecavüze uğruyor. V-Day, kolektif gücü ve sınırlar ötesi dayanışmayı tüm dünyanın görmesini istiyor. Bir milyar kadının haklarının ihlal edilmesi gaddarlıktır. Bir milyar kadının dans etmesi devrimdir!
Bu kapsamda Türkiye’nin birçok farklı şehrinde, gündüz ve gece etkinlikler düzenlenecek. Eylem ayaklarından birisi olan Kadıköy’de gelin birlikte dans edelim, sözlerimizi söyleyelim.
Kadına şiddete hayır diyen herkesi tek bir platformda toplamayı planladığımız etkinliklerimiz saat 14.00’de Haydarpaşa Garı’nda başlıyor. Dans, müzik ve halayın olacağı etkinliklerimiz sonrası, eylemi genişletmek, dikkat çekmek ve birleştirmek üzere saat 19:00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda tekrar buluşuyoruz, zumba dans ve müzikli aktivitelerimiz sonrası akşam saat 20:30’da Caferağa Spor Salonu’na varıyoruz. Etkinlik salondaki açılış konuşması, bu geceye özel dans gösterileri ve çeşitli müzik gruplarının şarkılarıyla devam edecek. Kadın çalışması yürüten tüm kurumları, kadın örgütlerini, insan hakları savunucularını, konuya duyarlı tüm kadın arkadaşları, sevgi ve barışı yaymak için birarada olan herkesi; kadına şiddete hayır diyeceğimiz “1 milyar kadın ayaklanıyor” global kampanyası kapsamında dans etmeye davet ediyoruz.”

KOŞUYOLU’NDA HALAY ÇEKTİLER
Platform erkenden çalışmalarına başladı. Kampanyaya dikkat çekmek için 3 Şubat Pazar günü One Billion Raising İstanbul Platformu ile MAYADER ve KADER’in çağrısıyla Koşuyolu Parkı’nda buluşan kadınlar, davul zurna eşliğinde halay çekti. Halaya erkeklerden de katılım yoğundu. 10 Şubat Pazar günü ise saat 10:00’da Bahçeköy Event Garden’da bir dans okulunun öncülüğünde 400 kadın, perküsyon eşliğinde zumba dansı yapacak. 

TEK ŞARKIYLA GLOBAL DANS
One Billion Raising global kampanyası kapsamında amaç bir milyar kadının tek bir şarkıyla aynı dansı yapmasını sağlamak. Bu amaçla harekete geçen İstanbul Platformu, Avrupa ve Anadolu yakasındaki bazı dans okullarıyla anlaşarak, “Break the chain!” şarkısı eşliğinde yapılacak dansın isteyenlere ücretsiz öğretilmesini sağlıyor. Bu kapsamda Anadolu yakasında ABDA – Aytunç Bentürk Dans Akademisi’nde eğitimler yapılacak. Etkinliklerde, bu global şarkı eşliğinde yapılacak dansın yanı sıra, farklı danslar da yapılacak, halaylar çekilecek. 
Ücretsiz dans eğitimi alabileceğiniz dans okulları ve etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgiye  https://www.facebook.com/events/406039932814692/ adresinden ulaşabilirsiniz.
 
KADIKÖY BELEDİYESİ, İSKELEYE ÇAĞIRIYOR
Bir Milyar Kadın Ayağa Kalkıyor kampanyasına Kadıköy Belediyesi de destek veriyor. Kadıköy Belediyesi tüm kadınları ve kadına yönelik şiddete karşı sesini yükseltmek isteyenleri 14 Şubat Perşembe günü saat 13.00’te Kadıköy İskelesi’ne çağırıyor. Kadınlar, Yonca Evcimik’in de katılacağı etkinlikte hep birlikte dans edecek.

ARŞİV