Kadınlar sokakları terk etmiyor

Kadıköy’de 19 yaşındaki genç bir kadına tecavüz edilmesini protesto eden kadınlar, “Sokakları terk etmiyoruz” dedi. Kadıköylü kadınlar, Cumartesi günü saat 13.00’te Bağdat Caddesi’nde eylem yapacak

28 Ocak 2016 - 11:57
Bağdat Caddesi’nde Cengiz Ay adlı saldırgan, üniversitede okuyan 19 yaşındaki genç bir kadına tecavüz etti. Saldırıdan sonra kaçan Cengiz Ay olay sonrası yapılan operasyonla Pendik’teki evinde yakalandı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
33 yaşında evli, 2 çocuk babası ve servis şoförü olduğu öğrenilen Cengiz Ay’ın ayrıca uyuşturucudan, dolandırıcılık ve hırsızlıktan poliste kaydının bulunduğu öğrenildi.

“SESSİZ KALMIYORUZ”
Bağdat Caddesi’nde yaşanan tecavüz olayından sonra özellikle sosyal medyada birçok kişi olaya tepki gösterdi. “ Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” üyesi kadınlar da Bağdat Caddesi’nde eylem yaptı. 26 Ocak Salı akşamı Şalkınbakkal’da bir araya gelen yaklaşık 50 kadın “Kadın düşmanlığına, cinsel saldırılara sessiz kalmıyoruz” yazılı pankart taşıdı.
Alkış ve ıslıklarla tepkilerini ortaya koyan kadınlar sık sık “Kadın düşmanlarından hesap soracağız”, “Tecavüze, şiddete sessiz kalmıyoruz” sloganlarını attı. Daha sonra Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İstanbul Temsilcisi Fidan Ataselim, basın açıklaması yaptı. Son yıllarda kadınlara yönelik şiddet ve cinsel saldırı olaylarının arttığını belirten Ataselim, “Bunun sebebi bellidir. Son dönemde yapılan gerici açıklamalar erkek şiddetinin artmasına neden oldu. Kadınların bol bol, sadece çocuk doğurması gerektiği söylenirse, biz kadınlar bu tarz saldırılara maruz kalmaya devam edeceğiz. 19 yaşındaki kadın kardeşimizin tecavüze uğramasının nedeni bu açıklamayı yapanlardır. Başta Diyanet İşleri’nin yaptığı açıklamalar tecavüzün ve şiddetin artmasına neden oluyor” dedi.

“SOKAKLARDA OLACAĞIZ”   
Çalışmak ve okula gitmek isteyen kadınların öldürüldüğünü ifade eden Ataselim, “Sokaklarda, okulda ve iş hayatında olmaya devam edeceğiz. Biz elimizi, eteğimizi sokaktan çekmeyeceğiz” diye konuştu.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ
Sosyal medyada  da tecavüzcüyü aklamak için anket yapıldı.  Ankete yanıt gecikmedi: “Saat kaç gibi insanlıktan çıkıyorsunuz?”
Bağdat Caddesi’nde yaşanan tecavüz olayına birçok kesim tepkisini gösterirken, sosyal medyada tecavüzcüyü haklı göstermeye çalışan cinsiyetçi paylaşımlar da yapıldı. Tecavüze uğrayan üniversite öğrencisi E.F.B.’ye yönelik Şamil İ. isimli kullanıcı tarafından “19 yaşındaki biz kız gece 03.00’te Bağdat Caddesi’nde ne tür bir eğlenceden dönebilir?” diyerek başlatılan anket, Twitter’da gündeme yerleşti. Twitter’da birçok kullanıcı, ankete tepki gösterdi. Kullanıcıların bir bölümü de yakalandıktan sonra pişman olduğunu söyleyen saldırgan ile anketi paylaşan kişinin ‘zihniyetinin’ aynı olduğu yorumunda bulundu.
Sivribiber: Saat kaç gibi insanlıktan çıkıyorsunuz ona göre evde olalım
M. İrem Afşin: Tecavüz mağdurunu suçlayıp, tecavüzcüyü aklamak da bir tek bize mahsus… Yettinizartık!#SessizKalmıyoruz
Atilla Taş: Gece yarısı bir genç kız, şehrin göbeğince tecavüze uğruyor ve gece sokakta olması sorgulanıyor. O tecavüzcünün ne işi varmış desene?

ARŞİV