Kadınlar tepki gösterdi, tasarı geri çekildi

Hükümetin ‘çocukların tecavüzcüyle evlendirilmesinin’ önünü açan yasa teklifine tepki büyük oldu. Sokaklarda, mecliste ve sosyal medyada yoğun protestolara neden olan yeni düzenleme geri çekildi

24 Kasım 2016 - 14:36

Erhan DEMİRTAŞ
Hükümetin “çocuğa cinsel istismar” önergesi günlerdir ülke gündeminde. Meclis’ten geçirilmeye çalışılan ancak yoğun tepkilerle karşılaşan cinsel istismara ilişkin yeni düzenlemenin 22 Kasım Salı günü Adalet Komisyonu’na çekilmesine karar verildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter’dan “Kanunun izin verdiği yaştan önce evlenenlerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan düzenleme, Adalet Komisyonu’na çekilecek. Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme, tasarı metninden çıkarılacak” açıklamasını yaptı. Ancak kadınlar önergenin tamamen iptal edilmesi için eylemlerine devam etti. 23 Kasım Çarşamba günü önergenin geri çekildiği açıklandı.

KADINLAR KADIKÖY’DEN HAYKIRDI
Cinsel istismara ilişkin yeni düzenlemeye karşı ülkenin birçok şehrinde kadınlar eylem yaptı. Düzenlemenin görüşüldüğü 18 Kasım Cuma günü Kadıköy Eminönü İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar tasarıyı protesto etti. Önergenin çocuklara yönelik tecavüzlerinin önünü açacağını ifade eden kadınlar önerge iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.
Kadıköy’de ikinci eylem ise 19 Kasım Cumartesi günü yapıldı. Süreyya Operası önünde biraraya gelen binlerce kadın tasarının geri çekilmesini istedi. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem grubunun çağrısıyla buluşan binlerce kadın, tecavüzcülerin aklanmasına izin vermeyeceklerini haykırdı.
Süreyya Operası önünden Khalkedon Meydanı’na yürüyen kadınlar, “Cinsel istismarı aklayan yasayı geri çekin” yazılı pankartı ve “Tecavüz meşrulaştırılamaz, tecavüz AK’lanamaz” dövizlerinin taşıdı. Çevredekilerin ıslık ve alkışlarla destek verdiği yürüyüşte, kadınlar hep bir ağızdan, “Çocuk, kadın düşmanı tasarıya son”, “Kutsal aile masalına son”, “Tecavüzü aklama, suça ortak olma”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “ Hayatımız bizim, aileniz sizin olsun”, “ İstismarın rızası, tasarısı olmaz” sloganlarını attı.

“YASAL ZEMİN OLUŞACAK”
Khalkedon Meydanı’na gelen kadınlar adına açıklamayı Sezen Yılmaz okudu. Çocukların, tecavüzcülerle, istismarcılarla evlendirilmelerine ilişkin AKP önergesinin derhal geri çekilmesini isteyen Yılmaz, bu yasayla cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirileceğini; süren ceza davalarındaki ve bundan sonra gerçekleşecek istismarlardaki faillerin, “çocuğun rızası vardır” diyerek cezadan kurtulacağına dikkat çekti.
Bu yasa ile geçmiş cinsel suçların aklanarak, çocuk istismarcılarının istismar ettikleri çocuklarla evlendikleri taktirde affedileceğine işaret eden Yılmaz, bu yasa ile Türkiye’de kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının yasal zeminin açılmış olacağını vurguladı.
AKP oyları ile kabul edilen cinsel istismar suçlarını af yasasının, çocuk ve kadın haklarına, uluslararası yükümlüklere aykırı olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Türkiye’de kadınların ve kız çocuklarının kazanılmış haklarına yönelik tehditler ve saldırılar artarak devam ediyor. Bu yasa kadınlara ve çocuklara saldırıları ve tehlikeleri her an kanunlaşabilir. Bunun anlamı, 2004 yılında TCK reformu sürecinde kadın örgütlerinin verdiği mücadele ve değiştirilen,  ‘mağdurun tecavüzcü ile evlendirilmesi durumunda failin affedilmesi’ maddesinin geri gelmesidir. Bu da kadın ve kız çocuklarının kazanılmış yasal haklarında büyük bir kayıp demektir” diye konuştu.

CHP’Lİ KADINLAR ANKARA’YA GİTTİ
CHP Kadıköy İlçe Kadın Kolları üyesi kadınlar da önergeye tepki göstermek için 22 Kasım Salı gecesi Kadıköy’den yola çıkarak Ankara’ya gitti. Ancak kadınlar Ankara’ya ulaştığı vakitlerde Başbakan Binali Yıldırım kanun teklifinin, Meclis’ten komisyona çekileceğini açıkladı. Düzenlemenin kabul edilmesi halinde çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının artacağını ifade eden kadınlar Gazete Kadıköy’e konuştu.
“Bugünkü zihniyet, çok karanlık bir zihniyet” diyen CHP Kadıköy Kadın Kolları Başkanı Canan Murtezaoğlu, “Ankara’ya akıl almaz izan dışı kanun teklifini protesto etmek için gidiyoruz. Tecavüze uğrayan çocuk, tecavüzcüsüyle evlendirilecek. Biz bunu protesto ediyoruz. Teklif olursa yine eylemleri sürdüreceğiz.  Her yer karanlık, her yer tecavüz. Onun için sokaklarda olmalıyız” diye konuştu.
İki kız çocuğunun olduğunu söyleyen Bahriye Oral da “ilk defa böyle bir eyleme gideceğim. Sadece kadınların değil, özellikle babaların da tepki göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Namus kavramı üzerinden yüzlerce kadın cinayetinin yaşandığı bu ülkede insanlar neden tecavüzü meşrulaştıran bir yasa teklifine karşı çıkmaz. Bunu çok merak ediyorum” dedi.
Vicdanlı ve duyarlı her insanın bu teklife karşı çıkması gerektiğini ifade eden Canan Canbeyli de “ Kadınlar olarak bu önergenin kabul edilmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.

İBB MECLİSİ’NDE TARTIŞMA
İBB’nin Kasım ayı meclis görüşmelerinde CHP ve AKP’li Meclis üyeleri, TBMM’nin de gündeminde olan ‘cinsel istismar düzenlemesi’ ile ilgili olarak söz aldı. Önce kürsüye CHP’li Meclis üyesi Ayşegül Okumuş Görgü, ardından AKP Meclis üyesi Helin Görgül çıktı.
Kanundan ilk etapta 4 bin kişinin yararlanacağını ve tahliye olacağını söyleyen Ayşegül Okumuş Görgü, “Hukuksuzlukları göz göre göre oylayanlar, iki gencin el ele dolaşmasından rahatsız olanlar, Ensar Vakfı ile başlayan tecavüzü normalleştirme sürecinde dün karşımıza bu ahlaksızlığı daha da geliştiren bir önerge ile çıktılar sahaya. Aslında utanç verici durum bu önergeyi getirenleri ve yazanları savunmaktır, desteklemektir” şeklinde konuştu.
Daha sonra aynı konu üzerine konuşma yapmak üzere AKP Meclis üyesi Helin Görgül kürsüye çıktı. Görgül, “Düzenleme tecavüzcüleri koruyan bir düzenleme asla değildir. Ortamı gerenler, bazen toplumda var olan gerçekliği göz ardı etmek için bir bahane sayılmamalıdır. Evlenmiş ama yaş farkı nedeniyle nikâh yapamamış olanların resmi nikâh ile evlenmeleri halinde uygulanacak bir yasa tasarısıdır” diye konuştu.
Görgül’ün konuşması sırasında CHP sıralarından tepkiler yükseldi. Bunun üzerine AKP’li Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç yerinden kalkarak CHP Kadıköy Belediye Meclis üyesi Ülkü Koçar’ın oturduğu sıraya geldi ve “Neden müdahale ediyorsunuz” dedi.
Bir anda AKP’li ve CHP’li üyeler karşı karşıya geldi. Arbede sırasında bazı meclis üyeleri olayların yatışması için yoğun çaba sarf etti. Yaşanan arbedenin ardından meclis üyeleri kendi gruplarının bulunduğu sıralara geçti. Arbede nedeniyle oturuma ara verilirken, tansiyonun düşmesi ile görüşmelere devam edildi.

'482 BİN ÇOCUK ZORLA EVLENDİRİLDİ'
Cinsel istismar suçu işleyenlerin cezalarının ertelenmesini içeren yasa tasarısının toplumda yarattığı tepkiler sürerken, TÜİK’in çocuk yaşta zorla evliliklere ilişkin açıkladığı veriler, çocukların nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduklarını ortaya koydu. TÜİK verilerine göre son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu zorla evlendirildi. Adalet Bakanlığı’na göre çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı son 10 yılda yaklaşık üç kat artış gösterdi. Türkiye’nin çocuk hakları karnesini ortaya koyan bazı dikkat çeken
rakamlar şöyle:
2015’te zorla evlendirilen çocuklardan 31 bin 337’si kız, 1483’ü erkek çocuğuydu.
2015’te 15-17 yaş arasında doğum yapan çocukların sayısı 17 bin 789.
15 yaş altı doğum yapanların sayısıysa 244.
Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu zorla evlendirildi.
2010-2015 yılları arasında 16-17 yaşlarında zorla evlendirilen kız çocuklarının sayısı ise 232 bin 313.
Son on ve beş yıllık verilere bakıldığında, yasal düzenlemelere karşın çocukların zorla evlendirilmesinin önüne geçilemediği fark ediliyor.

ARŞİV