Kadıköy Belediyesi, Rasimpaşa’da bulunan ve uzun süredir bakımsız olan iki tarihi binayı restore ederek Sosyal Hizmet Merkezi’ne dönüştürdü. Merkezin açılışı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yapıldı. Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan merkezin açılışına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Haluk Pekşen, CHP Parti Meclis üyeleri Canan Kaftancıoğlu, Berhan Şimşek ve çok sayıda Kadıköylü kadın katıldı.
Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nin açılış etkinliği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tebrik mesajının okunmasıyla başladı. Kılıçdaroğlu mesajında, projenin hayata geçirilmesini sağlayan Kadıköy Belediyesi ve Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür dileklerini ileterek, Kadıköylülere selam ve sevgilerini gönderdi.
“KAMUYA AİT BİR KURUM”
Açılışta konuşan Kadıköy Belediye başkanı Aykurt Nuhoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü hatırlatarak “Ortalama her gün bir kadının kendi yakınları tarafından öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Şiddetin, baskının ve eşitsizliğin ortadan kalkması için kamu olarak kendimizi sorumlu hissediyoruz. Yaptığımız çalışmaların da şiddeti ve kaosu ortadan kaldıracağını düşünüyorum” dedi.
Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nin vatandaşlara ait bir kamu kurumu olduğunu söyleyen Nuhoğlu, “Bu merkezleri her mahalleye açmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız güçlü olduklarını ve arkalarında kamunun olduğunu hissetmeliler. Kamu olarak; sağlıkla, eğitimle ve istihdamla ilgili sorunları olan vatandaşlarımızı dinleyeceğiz. İnsanların yaşam boyu tüm eksikliklerinin desteklenmeye ihtiyacı var. Merkezimiz tüm Kadıköylülere hayırlı olsun” diye konuştu.
Nuhoğlu’nun konuşmasının ardından merkezin açılışı gerçekleştirildi. Selvi Kılıçdaroğlu, Aykurt Nuhoğlu ve diğer konuklar hep birlikte kurdeleyi kesti. Tarihi binayı gezen Kılıçdaroğlu, merkezde yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Selvi Kılıçdaroğlu 25 Kasım’da böyle bir merkezin açılışından dolayı mutluluk duyduğunu da ifade etti. Selvi Kılıçdaroğlu, Rasimapaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nin açılışının ardından Gençlik Sanat Merkezi ve Karikatür Evi’ni de ziyaret etti.
MERKEZDE NELER VAR?
Rasimpaşa İskele Sokak’ta bulunan Sosyal Hizmet Merkezi 2 bina olarak hizmet verecek. Merkezin ön binasında kayıt- kabul, etkinlik odaları, çok amaçlı salon, serbest etkinlik alanı; arka binasında da oyun odası, bireysel görüşme odaları, sosyal servis, kadın dayanışma ve etkinlik odaları yer alıyor.Toplumun her kesimi için sosyo-kültürel faaliyetler, eğitim faaliyetleri, psikolojik ve hukuki danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme, psiko-sosyal destek hizmetleri, farkındalık ve güçlendirme çalışmalarının yapılacağı merkezde etkileşim ve paylaşım grup çalışmaları da yer alacak.Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nin bir katı özel olarak “Kadın Dayanışma” olarak planlandı. Burada, kadına yönelik şiddet ve ayrımcığa karşı kadınların desteklenmesi ve güçlenmesine yönelik çeşitli çalışmalar yapılacak. Çeşitli atölye, etkinlik ile kadınların güçlenmelerinin destekleneceği merkezde hak temelli eğitim faaliyetleri, psikolojik ve hukuki danışmanlık gibi kadını her alanda destekleyen hizmetler verilecek. Merkezi konumda olması nedeniyle kadınların kolayca ulaşabilecekleri “Kadın Dayanışma” birimi hem bölge geneline, hem de İstanbul ölçeğinde hizmet verecek.
Binada aynı zamanda çocukların zaman geçirebileceği bir çocuk oyun odası yer alıyor. Binaya çocuklarıyla gelen kadınlar, etkinlik ve atölyelere katılırken ya da danışmanlık hizmeti alırken çocukları da bilişsel ve psiko-sosyal gelişimlerinin destekleneceği çocuk oyun odasında vakit geçirebilecek.Engelli bireylerin erişimine uygun olarak yapılan binada yaşlı bireylere ve yine toplumun her kesimine yönelik bilgisayar odası, serbest kullanım alanları, etkinlik odaları ve bir de okuma odası bulunuyor.
“ÖRNEK OLMALI”
Merkezin açılışına her yaştan çok sayıda Kadıköylü kadın katıldı. Kadınlar açılışın ardından merkezi gezerek binanın fiziki yapısını inceledi ve yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kadınlar, projenin hayata geçmesinden duydukları mutluluğu gazetemize anlattı…
Gülsevim Baştuğ: Mükemmel bir hizmet. Herkese hitap edecek bir çalışma yapılmış. İnsanlar derdini anlatmak ve psikolojik destek almak istiyorlar. Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı bu projenin tüm ülkeye örnek olması gerekiyor. Sosyal hizmet olarak bırakın Kadıköy’ü ülkemizin her yerine lazım bu çalışmalar. Öyle tahmin ediyorum ki aydınlatıcı olabilir. Buraya gönüllü öğretmenlerimiz de gelebilir, sosyal bakımdan insanları aydınlatacak kişiler de gelebilir, çok güzel bir hizmet bence. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
Saadet Dal: Eski Kadıköylüyüm ve bu binanın eski durumunu da çok iyi biliyorum. Çok kötüydü burası. Bu hale getirdikleri ve hizmet verilen bir yer açtıkları için kendi adıma çok mutlu oldum. Böyle bir binanın böyle bir hizmet vermesi, çok iyi oldu. Kadınlar çok büyük sorunlar yaşıyor. Her gün televizyonda görüyoruz kadınların mağduriyetini, bu mağduriyeti yaşamaların önüne geçmek gerekiyor. Bu merkezde de kadınlara psikolojik destek verilecekmiş. Bu çok umut verici.
Seba Arıtman: Bir Kadıköylü olarak belediyemizin yaptığı sosyal hizmet çalışmalarından gayet memnunum. Hizmete açılan merkezlerde çok yararlı hizmetler sunuluyor. Burada da özellikle kadınlar için projeler geliştirileceğini ve kadınlara destek verileceğini öğrendik. Herkesin kolayca ulaşabileceği çok merkezi bir yer aynı zamanda. Biz de Kadıköylüler olarak buradaki çalışmalara destek olmak isteriz. Tüm Kadıköylülere hayırlı olsun.
Hilal Esmer: (Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği üyesi) Biz cinsel şiddetle ilgili bir takım başvurular alıyoruz. Dolayısıyla onları yönlendirmek için bu merkez çok iyi olabilir. Psiko- sosyal destek merkezinin olması bence çok güzel. Bu anlamda bu merkezi çok önemli buluyoruz. Buna benzer daha fazla kamu merkezi olmalı. Yapılması gereken şey, devletin bir ağ oluşturarak sorunların çözümü için yönlendirme yapması. 25 Kasım’da da böyle bir açılışın olması gayet güzel olmuş bence.
Hale Çelebi: (Mor Çatı) Yapılması planlanan çalışmaları inceledim. Kapsamlı bir hizmet ağının oluşturulduğunu düşünüyorum. Bugün açılması da çok anlamlı oldu. Umarız bu çalışmalar diğer belediyeler için de örnek olur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve diğer ilçe belediyelerinin de bu tip çalışmalar yapmasını umuyoruz. Mor Çatı olarak Kadıköy Belediyesi ile temas halindeyiz. Kadına yönelik şiddet konusunda çalışan bir örgüt olduğumuz için bu tarz çalışmalara da destek veriyoruz.
Medine Çavuş: (Potlaç Dayanışma) Potlaç kadınları ürettiklerini Moda’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde satıyor. Tabii bu Kadıköy Belediyesi’nin desteği ve çabasıyla mümkün oluyor. Bu projeyi hayata geçiren Kadıköy Belediyesi’ne de teşekkür ediyoruz. Özellikle kadınlara böyle bir bina ve olanak sağladığı için. Çok güzel bir bina olmuş. Çünkü içerisinde her türlü hizmet verilecek. Hukuk ve psikoloji alanında destek verilecek kadınlara. 25 Kasım’da hizmete açılması da başka bir mutluluk bizim için.