Kadınlara psikolojik destek

Üç ay önce kurulan “Kadın Sanatla Kooperatifi”nin ilk hedefi kadınlara psikolojik destek ağı kurmak. Ayrıca “Askıda Ped” projesi için de kaynak arayışı sürüyor

11 Mart 2022 - 10:33

Kadınlar hayatın her alanında yaşadıkları sorunlara karşı pek çok şekilde bir araya gelip mücadele ediyorlar. Onlardan biri de “S.S. Kadın Sanatla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”. 

Şu an kooperatifte kurucu başkanlık ve yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenen Esra Çalışkan’la konuştuk.

  • Kadınları sanatla buluşturan böyle bir oluşum fikri nasıl ortaya çıktı?

Kooperatif fikri oluşmadan önceki süreçlerde benim de birçok insan gibi psikolojik olarak kendimi zorda hissettiğim zamanlar oldu. Öte yandan kendimi bildim bileli sanatın ve zanaatin bir ucunda oldum hep. Fark ettim ki sanatın gerçekten iyileştirici bir gücü var. Bu güçten kuvvet aldığım zamanlardan birinde içimden bir ses yalnız olmadığımı ve daha fazla insana ulaşmak için önümde bir engel olmadığını söyledi. Akabinde kendime bir ekip oluşturmak için yola koyuldum. Bir zaman sonra oluşan ekiple gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerin yasal zeminlerdeki en uygun halinin bir kadın kooperatifi kurmak olduğuna karar verdik ve araştırmalara başladık, sonrasında da resmi işlemleri tamamlayıp Aralık 2021’de Kadın Sanatla’yı kurmuş olduk.

  • Yol arkadaşlarınızla nasıl buluştunuz?

Az önce bahsettiğim gibi, başlangıçta yalnızdım. Ekip kurmak istediğimde öncelikle üniversitemin sosyal medya hesaplarından ilanlar paylaştım. O sırada benimle gönüllü olarak çalışmak isteyen insanlar arıyordum. Önce kendi okulumdan insanlar bana ulaştılar, her biriyle tek tek görüştüm. Farklı dinamiklerden, sanatla ve psikolojiyle ilgili insanlar arıyordum aslında. Gruba giren ancak kooperatif kurma fikri oluşmadan evvel ayrılan arkadaşlarım da oldu. Ancak nihayetinde; paylaştığım ilan sayesinde tanıştığım Yaren Avcu ve Rukiye Arıcan, üniversitemden tanışıyor olduğum Beyzanur İyitütüncü ve Aylin Babaoğlu, liseden arkadaşım Cemre Nur Güngör ve ablam Duygu Çalışkan Karaca ile birlikte kadro tamamlandı. Bu süre zarfında kooperatif ortağı olarak değil ancak gönüllü olarak bize destek veren arkadaşlarım da oldu.

EŞİTLİKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR

  • Nasıl bir çizginiz var? 

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak temelli çalışmalar yürütmeyi ve bu anlamda dezavantajlı olan grupların ekonomik istihdama sanat ve zanaat yolu ile katılmalarına ön ayak olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca çok önemsediğimiz ve kısa zamanda hayata geçirmek istediğimiz ulaşılabilir psikolojik destek ağı projemiz var. Temel olarak yenilikçi bir kooperatif anlayışı diyebiliriz aslında. Ayrımcılıktan uzak, kapsayıcı, eşitlikçi ve sürdürülebilir olmak temel çizgimiz. 

  • Oldukça yenisiniz. Bu üç aylık süreçte neler yaptınız?

Evet oldukça yeni bir kooperatif olduğumuz için zorlandığımız çok konu oldu. Bu kooperatifçilik mevzuları uzun araştırmalar gerektiriyor. Kooperatif kurulmadan önce bir STK ile Sabancı Vakfı’nın hibe programına başvurmuştuk. Kurulumdan sonra da üç projeye daha başvurduk; ancak bu süreçte hayata geçirdiğimiz bir projemiz olamadı. Maddi yetersizlikler buradaki esas sebep oldu. Ancak planlarımız doğrultusunda yeni projeler yazmaya ve yazdığımız projelerle gerekli kurumlara başvurmaya devam ediyoruz. Bu üç aylık süreçte sanat ve zanaat alanında etkinliklerimiz oldu. Suluboya atölyesi, müzik alanında söyleşi ve dinleti, yaratıcı hareket ve doğaçlama atölyesi bunlardan bazıları. Ayrıca ikincisini ücretsiz olarak gerçekleştireceğimiz psikodrama atölyemiz, 13 Mart günü saat 14.00’te Etüp’teki Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi’nde gerçekleşecek. 

(Müslüman feminist aktivist ve müzisyen Rümeysa Çamdereli’nin katıldığı ilk etkinlik geçen Ekim’de Kadıköy’de yapılmıştı)

 
  • Kısa ve uzun vadede yapmayı planladıklarınız nedir? 

Kısa vadede hayata geçirmek istediğimiz projemiz ulaşılabilir psikolojik destek ağını hayata geçirmek. Aslında bizlerle çalışmak isteyen psikologlara ulaştık ancak bu projenin hayata geçmesi için bir yere ve bazı ekipmanlara ihtiyaç duyuyoruz. Umuyorum ki gerekli desteği bulup kısa zamanda daha çok kadının ulaşılabilir psikolojik desteğe ulaşmasını sağlayacağız. Ayrıca kısa zamanda gerçekleştirmek istediğimiz Askıda Ped projemiz için de birkaç firma ile görüşmeler yaptık. Olumlu dönüşler olması halinde rahimli bireyler için en doğal ihtiyaçlardan biri olan menstrual ürünlere ulaşımın kolaylaşmasında bizim de katkımız olsun istiyoruz. 

Uzun vadede; üç temel dala ayrılan (sanat ve zanaat üretimi, psikolojik destek ve atölyeler) faaliyet alanlarımızın üçünde de tüm Türkiye’den kadınlara ulaşabilmeyi hedefliyoruz. 

  • Nedense Kadıköy merkezde temelli bir oluşum gibi algıladım sizi, doğru mu? 

Aslında henüz bir yerimiz maalesef yok ancak ben ve benim dışımda iki ekip üyesi daha Kadıköy’de yaşadığı için merkezimiz Kadıköy gibi oldu. Buluşmalarımızı çoğu zaman burada yapıyoruz; etkinliklerimiz için ayarladığımız mekanlar da Kadıköy’delerdi çoğunlukla.

  • Son olarak da 8 Mart mesajınız nedir

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların haklı mücadelesinin sürmekte olduğunu daha bir coşkuyla görüyoruz ve bu beni çok cesaretlendiriyor. Cesaretimi aynı yolda yürüdüğüm kadın arkadaşlarımdan alıyorum ve asla yalnız yürümeyeceğimi biliyorum. Rengarenk ve umut dolu bir 8 Mart diliyorum herkese.

 


ARŞİV