Kadınlardan kürtaj yasağına geçit yok!

Kadıköy’de buluşan binlerce kadın Başbakan’ın açıklamalarına ve kürtajı sınırlandıran yasa taslağına karşı yürüdü.

07 Haziran 2012 - 11:46
HDK Kadın Meclisi, Sosyalist Kadın Meclisleri, ÖDP, EMEP’li Kadınlar, TKP’li kadınlar, Öğrenci Kadın Kolektifleri, feministler, İmece Kadın Sendikası Girişimi, İlerci Kadınlar, Anarşist Kadınlar, Yeni Demokrat Kadınlar, Demokratik Kadın Hareketi, Halkevleri, Eğitim-Sen’in değişik şubelerinden kadınlar, İHD, AKADER Kadın İnisiyatifi’nin düzenlediği eyleme, öfke ve coşku hakimdi.
Alkışlar, sloganlar, şarkılar, düdükler, davullar yürüyüş boyunca hiç susmadı. Kürtaj hakkına sahip çıkan kadınlar, “Kürtaj haktır, Uludere katliam”, “Susma haykır, kürtaj haktır”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarını attı. Eyleme, erkekler ve çocuklar da katıldı.
Çevreden yoğun ilgi gören eylemde, kadınlar hemcinslerini “Kadınlar buraya dayanışmaya” sloganıyla eyleme çağırdı. Çevreden kadınların katılımıyla yürüyüş kolu giderek kalabalıklaştı.

MELİH GÖKÇEK DE NASİBİNİ ALDI

 Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında, “Bebek niye ölüyor, anne kendini öldürsün” şeklindeki açıklamaları eleştirilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de tepki yoğundu. Kadınlar, üzerinde Melih Gökçek’in resminin olduğu, “İnsanlığını kaç kürtajla aldırdın” yazılı dövizler taşıdı.
Kadınların İskele Meydanı’na ulaşmasının ardından, kurumlar adına ortak açıklama yapıldı. AKP’nin kadınlara yönelik politikalarının eleştirildiği açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir torba yasa hazırlığında olduğuna dikkat çeken kadınlar “Bu torba yasanın kürtajı fiilen yasaklamayı; parasız ve yaygın doğum kontrolü yöntemlerine ulaşımı daha da zorlaştırmayı, belki de ciddi anlamda koşula tabi kılmayı hedefleyeceği görülmektedir” dediler.
Kadınlar, söz konusu yasanın amacını şöyle açıkladı: “Anneliğin kadının esas görevi olarak sunulması, kadınların bu toplumun ‘eşit olmayan’ yurttaşları olduğunun ilan edilmesi... ‘Her koşulda doğurun’ demek, kadınları üreme kapasitelerine indirgemek, resmen kuluçka makinesi ilan etmek demektir!” Kürtajın yasaklanması yerine doğum kontrol yöntemlerine ulaşımın kolaylaşmasını isteyen kadınlar, “Ne ‘kürtaj hakkımızın’ ne de ‘bedenimiz, emeğimiz ve cinselliğimiz üzerindeki haklarımızın’ sınırlandırılmasına izin vereceğiz” diye seslendi. Uludere katliamının faillerinin yargılanmasını isteyen kadınlar, “Her kürtaj bir Uludere’dir açıklamasını ise şöyle kınadı: “Bütün kadınlara hakaret olarak görüyoruz. Uludere katliamının hesabını vermek yerine, sorumluluktan kaçma yaklaşımıdır. Kadınları katil ilan eden, kadın düşmanı bu yaklaşımı kabul etmiyoruz.”

Ortak açıklama sonrasında, müzisyen Pınar Aydınlar ve oyuncu Feride Çetin de birer konuşma yaptı. Aydınlar, “Başbakana sesleniyoruz. Benim bedenimden sana ne? Başbakan elini bedenimden çek” derken, Çetin “Erkekler modayı icat ettiler. Kadınları daha çok eve kapattılar. Kadınlar evde otursun dediler. Buradan sesleniyoruz, elinizi kemerimizden, eteğimizden, pantolonumuzdan, şortumuzdan çekin” diye konuştu. Çeşitli kadın kurumlarının temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından, şarkılar söylendi halaylar çekildi. Miting, “Kadınlar el ele mücadeleye” sloganıyla sona erdi.
 
AYDINLAR: ‘BENİM BEDENİMDEN SANA NE?’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamasıyla gündeme gelen ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “kürtaj yasağıyla ilgili çalışmalarımız var” sözleriyle alevlenen kürtaj tartışmasında, kadınların en kitlesel cevabı Kadıköy’den yükseldi. 3 Haziran Pazar günü Altıyol Boğa Heykeli önünde buluşan 3 bini aşkın kadın, “Kürtaj hakkımızı tartıştırmıyoruz / Bedenimiz bizimdir” ve “Kürtaj Haktır Uludere Katliamdır” pankartlarıyla İskele Meydanı’na yürüdü.

Haber ve Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ




ARŞİV