Kadınların ‘adalet' dansı…

14 Şubat sevgililer günü Kadıköy’de buluşan yüzlerce kadın, dünyada kadınlara karşı uygulanan bu şiddete, eşitsizliğe, haksızlığa dikkat çekmek ve adalet istemek için dans etti.

19 Şubat 2014 - 10:10
14 Şubat günü Kadıköy’de buluşan yüzlerce kadın, dünyada kadınlara karşı uygulanan bu şiddete, eşitsizliğe, haksızlığa dikkat çekmek ve adalet istemek için dans etti.
 
 
Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ/Çisem EREN/Gürbüz ENGİN
 
Tüm dünya genelinde bir kadın hareketi olan One Billion Rising (Bir Milyar Ayaklanıyor), bu sene adalet temasıyla gerçekleştirildi. Kadınların İstanbul’daki adreslerinden biri de Kadıköy oldu. Kadıköy Belediyesi’nin organizasyonuyla İskele Meydanı’nda bir araya gelen Kadıköylü kadınlar, Başkan Selami Öztürk’ün de katılımıyla tüm dünyada aynı saatte, “Break The Chain / Zinciri Kır” şarkısı eşliğinde ve aynı figürlerle dans etti.
Başkan Öztürk, Türkiye’nin her yerinde adalet bekleyenler olduğunu belirterek, “Üniversiteli gençlerimiz coplanıyor, yerlerde sürükleniyor, askerlerimiz, rektörlerimiz, bilim adamlarımız hapislerde yatıyor, zulüm görüyor. Önemli olan bu ülkede demokrasi, adalet, hürriyettir. Bugün onun için dans ediyoruz. Biz bugün burada dans ediyoruz ama sanmayın ki sevinçten. Acıdan dans ediyoruz. Bu bir tepki olarak algılansın. Ülkede adaleti arıyoruz. Hırsızlıkları, arsızlıkları, kutuları, kasaları hiçbir zaman unutmayacağız. Adaleti kendimiz için değil, Anadolu’nun en ücra köşesinde öldürülen kadınlar için, dağ başında doktora ulaşamadığı için ölen ve Van’da babasının sırtında taşınan çocuk için de istiyoruz” dedi.
Bu organizasyonun ardından da Kırmızı Biber Derneği, Kadınlar Partisi Girişimi, Caferağa Platformu, Mahalle Yaşam Dayanışma Derneği (MAYADER) ve çeşitli STK’lardan oluşan Kadıköy Platformu da aynı yerde bir etkinlik daha yaptı. Bu etkinlikte konuşan Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Serap Ören, dünyada her 3 kadından birinin şiddete uğradığını, her yıl yapılan 300 bin evlilikten 100 binin çocuk gelin olduğunu anımsatarak, kadının toplumsal hayattaki yerine dair bazı rakamlar verdi. Ören, “Kadınların da erkekler gibi güven içinde, korkmadan, acı çekmeden, eşit haklardan faydalanmaya ve insanca yasamaya hakkı var. Tüm dünyadaki kız kardeslerimizle, erkek kardeslerimizle bu kadere karşı sesini yükselten herkesle birlikte ayağa kalkıyor, sesimizi duyun diyoruz. Hep birlikte ADALET, EŞİTLİK ve BARIŞ için dans ediyoruz’’ diye konuştu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Devrim İleri Tozkopran’ın adaleti temsil eden dansının ardından, etkinliğe katılanlar sessiz çemberler oluşturdular. Elele tutuşarak eşitliği temsil eden bu çemberlerden yükselen sessiz ses de vicdanlara seslendi…

ARŞİV