Kadınların Dayanışması Büyüyor!

8 Mart Dümya Kadınlar Günü'nde kadınlar, Kadıköy'de bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Sokak eylemlikleri ve dans gösterileriyle tacize, tecavüze, şiddete karşı mücadele ve dayanışma çağrıları yapıldı

13 Mart 2015 - 11:01
8 Mart Dümya Kadınlar Günü'nde kadınlar, Kadıköy'de bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Sokak eylemlikleri, dans gösterileri, tiyatro oyunlarıyla tacize, tecavüze, şiddete karşı mücadele ve dayanışma çağrıları yapıldı
 
 

 Fotoğraflar: Erhan DEMİRTAŞ

 

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla 8 Mart Pazar günü Kadıköy’de miting vardı.
Hava çok soğuk olmasına rağmen Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanan binlerce kadın coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. Oluşturulan kortejin en önünde 8 Mart Kadın Platformu’nun “Erkek devlet şiddetine karşı dayanışmadayız. Dayanışmamız isyanımız büyüyor” yazılı pankart açıldı, ardından kadın örgütlerinin kortejleri yer aldı.
Yürüyüşte Feministler, Anarşist Kadınlar, İmece Kadın Sendikası, Özgür Kadın Kongresi,  Sosyalist Kadın Meclisleri, Özgür Genç Kadınlar ve Yeni Demokrat Kadın kortejleri yer aldı. Kadın örgütlerinin ardından ÖDP, EMEP ve SDP’li kadınların pankartları taşınırken, yürüyüşe İstanbul Tabip Odası, DİSK ve KESK üyesi kadınlar da katıldı. Kadıköy Kent Konseyi de mitingdeki yerini aldı.
Hükümetin kadına yönelik politikalarına ilişkin tepki sloganlarının yoğunluğu dikkat çeken yürüyüşte, başta Özgecan Aslan’ın fotoğrafı olmak üzere erkek-devlet şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların fotoğrafları taşındı. “Emeğimiz bedenimiz kimliğimizdir bizimdir” “Yaşasın 8 Mart” sloganları en çok dile getirilenler oldu.

ELİ SOPALI KADINLAR
Özgür Kadın Kongresi ve Sosyalist Kadın Meclisleri kortejinde bulunan kadınlar ellerindeki sopalarla kortejin kenarında yürürken, kadınları özsavunmaya çağırdı.
Kadıköy İskele Meydanı’nı dolduran binlerce kadın, sık sık alanda bulunan erkeklerin miting alanı dışına çıkması için “Erkekler dışarı” sloganları attı.  
İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, erkek-devlet şiddetine karşı kadınların dayanışması ve isyanına dikkat çekildi. Hükümetin, her gün en az 3 kadının katledildiği Türkiye’de kadına yönelik şiddeti reddettiği belirtilen açıklamada, iktidarın çizdiği sınırların içine girmeyi reddeden kadınların açıkça hedef gösterildiği ifade edildi.
Kadınların Türkiye’de çözüm sürecinin öznesi olduğu belirtilen açıklamada, LGBTİ bireylerin her türlü ayrımcılık ve cinsiyetçiliğe karşı devam eden mücadelesine dikkat çekildi. Platform, “Kadın düşmanı politikalarınıza rağmen her yerde olmaya, kadınların sesini, sözünü duyurmaya devam edeceğiz” mesajını verdi.

‘ÜCRETLİ İZİN GÜNÜ OLSUN’
Platformun taleplerinden bazıları şöyle:”8 Mart ücretli tatil ilan edilsin. Acilen Kadın Bakanlığı kurulsun. Erkek şiddetini araştırmak için kurulan komisyon daimi hale getirilsin ve alanda çalışan kadın örgütlerinin izlemesine açık hale getirilsin. Yaşamın her alanında eşit temsiliyet tanınsın. Boşanan kadınlara ev, maaş ve can güvenliği sağlansın. Ev emekçisi kadınlara sosyal güvence ve emeklilik hakkı tanınsın. LGBTİ’lere yönelik nefret cinayetleri önlensin.”

‘KADIN KATİLLERİNDEN HESAP SORUN’
Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu adına yapılan açıklamada, erkek şiddetinin tüm kadınları tehdit ettiği belirtildi, kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çekti. Açıklamada, Meclis’in erkek şiddetine karşı önleyici ve sürekliği olan politikalar belirlemesi istendi; “Erkek şiddetine karşı yalnız da çaresiz de değiliz. Bizden değil kadın katillerinden hesap sorun” denildi.
HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan’ın bir konuşma yaptığı miting Sarya Müzik Grubu ve Ahu İrani’nin söylediği şarkılarla son buldu

‘Kadın başına’ dans ettiler
8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesinde 6 Mart Cuma günü Kadıköy’de biraraya gelen kadınlar, temsili olarak sokakları “mor”a boyadı.
“Özgecan için, Kader, Gülay için doldurduğumuz Kadıköy sokaklarını bu kez de erkek egemen sistemin o çok çekindiği coşkumuzla sahipleniyoruz. Tüm kadınları kahkaha atmamızdan dahi rahatsız olan erkekliğe inat bir geceliğine de olsa taciz edilme, yalnız kalma korkusu olmadan, tedirgin değil güçlü hissederek ‘kadın başımıza’ eğlenmeye çağırıyoruz” diyen kadınlar, Piri Çavuş Sokak’ın girişine “Erkekleri evde bırakıyoruz, sokakları mora boyuyoruz” yazılı pankart asıp, saatlerce müzik eşliğinde dans etti, halay çekti. 

ARŞİV