Kadınların dükkânı açılıyor

Potlaç Dükkan’ın açılmasına günler kala, kendi ürünlerini kendileri satma deneyimi yaşayan Kadıköylü kadınlarla konuştuk...

17 Kasım 2016 - 14:04

Gökçe UYGUN
“Aramızda rekabet yok, dayanışma var” diyor biri, diğeri de  “Bu proje sayesinde evden çıkmaya başladım” sözleriyle sevincini dile getiriyor.
Kadıköy Belediyesi’nin kadın projelerinden biri olan Potlaç’ın katılımcısı Kadıköylü kadınların sözleri bunlar. Kelime anlamıyla Kızılderililerin değiş-tokuş bayramlarına verilen isim olan Potlaç; belediyenin ve Kadıköylü kadınların düzenlediği Kadın Forumu ve Çalıştayı gibi etkinlikler, toplantılar ve atölyeler sonucunda ortaya çıkan projelerden biriydi. 30 Nisan ve 4 Mayıs’ta kadınlar ve LGBTİ bireylerle yapılan toplantılar sonucunda tamamen kadınların el emeği ürünlerinden oluşan bir “Pazar” açılmasına karar verilmişti. Kararlar ivedilikle hayat geçti, başvurular için gerekli duyuru ve çağrılar yapıldı. Onlarca bireysel ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) başvurusu oldu. Başvurular değerlendirildi ve 38 stant bireysel başvurulara, iki stant ise kadın örgütlerine verildi. Böylelikle de ‘Potlaç Kadın Emeği Pazarı’,  toplam 40 stantla, 28 Mayıs günü ilk kez açıldı.
Kadının el emeğinin değerlendirildiği bu pazar, ekim ayına dek yani 15 hafta boyunca  her cuma, cumartesi, pazar günleri saat 10.00-21.00 arası Moda Aile Çay Bahçesi arka tarafında kuruldu. 200’e yakın Kadıköylü kadın, evlerinde yaptıkları takı, el örgüsü ürünler, dikiş-nakış, atık malzemelerden çanta, yağlı ve sulu boya resimler, cam ve seramik hediyelikler gibi birbirinden farklı ve güzel el emeği ürünlerini sergiledi. Böylelikle pek çok kadının ev içi üretimleri ilk kez hane dışına çıktı.
KADINLAR DÜKKÂNA GEÇİYOR
Kadıköylü bu kadınlar, şimdi başka bir heyecan içinde. Zira Potlaç projesi sabit kapalı bir mekâna kavuşuyor, ‘Potlaç Dükkân’ açılışa gün sayıyor. Caddebostan Kültür Merkezi içinde, 25 Kasım Cuma günü yani Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde açılışı yapılacak olan dükkanda, kadınların üretimleri sürekli ve aynı anda satışa çıkmış olacak.
Biz de Potlaç’ın, farklı yaş ve meslek gruplarından dört kadını ile buluştuk, duygu ve deneyimlerini sorduk. İşte anlattıkları;

“POTLAÇ BİZİ SOKAĞA ÇIKARDI”
Nermin Kökten (61):
Ev hanımıyım, yıllardır örgü ürünler yaparım. Ama bunları satmaya, ‘Bunu ben yaptım, alın’ demeye utanıp, eşe dosta hediye ediyordum. Ta ki Potlaç’a katılana dek. Moda’daki tezgâhı ilk açtığımda çok satış yapamadım ama çok mutlu oldum çünkü gelenler örgülerimi çok beğendi. Sürekli tezgâhta durmak yorucu bir şey ama orada ben sağlık sorunlarımı unuttum inanın. Potlaç bizi sokağa çıkardı… Hem kendimiz gibi kadınlarla tanıştık hem de diğer kadınlara örnek olmuş olduk. Ufkumuz genişledi, insan 60’ında bile bir şeyler öğrenebiliyormuş. Kadınların kendi emekleriyle üretip, çalışma hayatına katılması süper bir şey. Şimdi de dükkâna geçiyoruz. Orası bizim için bir kamçı oldu. Çok özeniyoruz dükkânımıza. Güzel ürünlerimiz var, herkesi bekleriz.

“HARİKA İNSANLARLA TANIŞTIM”
Gamze Diplen (30):
Bankacılık, pazarlama alanlarında çalıştıktan sonra iki yıl önce istifa ettim. Bir yıldır sadece bu işle ilgileniyorum. Minyatür figürlerimi nakışla, kolye, yaka iğnesi gibi aksesuarlara işliyorum. Ürünlerimi daha önce de satışa çıkarmıştım ama küçük çaplı idi. Moda’da ilk kez bu kadar halka açık bir tezgâhım oldu. Potlaç sayesinde harika insanlarla tanıştım. Karşılıklı etkileşim ve paylaşım… Bence en büyük kazanım bu. Öte yandan el emeğimi insanlarla paylaşmak ve gelir elde etmek paha biçilemez bir duygu. Potlaç sayesinde kadınlar evde oturmayıp ürünlerini diğer insanlarla buluşturma şansı yakaladı. Kadıköy’de çok cevher var bu anlamda, diğer kadınlar da başvursunlar bence.  Caddebostan’daki dükkânımız için de çok heyecanlıyım. Orada hepimizin ürünleri sürekli ve bir arada satışa sunulacak. O da ayrı bir deneyim olacak bizlere.

“DÜKKÂNDA DAHA İYİ OLACAK”
Semra Mollaoğlu (65): Emekli mali müşavirim. Emekli olduktan sonra kendimi kullanılıp atılmış bir mendil gibi işe yaramaz hissetmiştim. O nedenle hobi kurslarına gittim. Deri hammaddesinden takı, pano, maske, çanta üretiyorum, ahşap ve kağıt rölyefler yapıyorum. Kadıköy Belediyemiz Potlaç’ımızı yapınca hemen katıldım. Moda pazarı benim için bir terapi merkeziydi. Normalde evden pek çıkmam. Sağlığım da elvermez dışarıda tezgâh açmaya diye düşünmüştüm ama o hevesle, dopingli gibi üç gün o tezgâhımda durdum. Ürünlerimi insanların beğenisine sunma fırsatı buldum. ‘Hala üretimin içindeyim’ duygusunu yaşattı bana potlaç. Bizim aramızda yaşlı, zengin filan hiçbir ayrım yok, bıyıklı (erkek) olmasın yeter! (gülüyor) Çok güzel arkadaşlıklar kurduk. Şimdi açılacak dükkânımızla her şey daha da iyi olacak. Tüm kadınları davet ediyoruz, hem Potlaç’a katılmaya hem alışveriş yapmaya.

“ÜRETİMLERİMİZE ‘AMAÇ’ OLDU”
Tamay Demir (51): Uzun yıllar sinema-dizi sektöründe yardımcı yönetmenlik yaptıktan sonra, daha sakin bir yaşama geçtim. Şimdi vitray, batik, resim, ahşap boyama, takı yapımı gibi hobilerimle vakit geçiriyorum. Ben sürekli üretirim, elim hiç boş durmaz. Ürünlerimi tanıtabileceğim, satışa sunabileceğim bir alan olduğu için Potlaç’a katıldım. Şimdi de dükkânımız açılacak. Hepimiz orada olacağız, tüm kadınları bekleriz. Bence Potlaç’ın en önemli özelliği kadınların üretimlerine bir ‘amaç’ yaratması oldu. Önceden de evlerimizde sürekli bir şeyle yapıyorduk ama pek kimseye ulaşmıyordu. Benim Potlaç’tan edindiğim en güzel şey ise çok güzel insanlarla tanışmak oldu. Hepimiz dayanışma içindeyiz. Normalde bir kermese katılınca aynı üründen satan iki kişi birbiriyle rekabet içinde olur ama Potlaç’ta bilakis herkes birbirinin satışından mutlu oluyor, birbirine yardım ediyor.

Potlaç Başvuru Masası İletişim Bilgileri: Hasanpaşa Mah. Uzunçayır Cd. No. 24 Tel: 0216 5459350 E-mail: [email protected]
Etiketler; potlaç

ARŞİV