Kadınların öfkesi sokaklara aktı

Özgecan Aslan’ın yakılarak katledilmesine karşı kadınların öfkesi tüm ülkede sokaklara aktı. Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kadın “Özgecan’ın hesabı sorulacak” dedi.

20 Şubat 2015 - 12:18

Mersin’de okuldan çıkıp minibüsle eve giderken, şoförün saldırısına uğrayan ve bıçaklanarak öldürüldükten sonra üç erkek tarafından yakılarak nehir kenarına bırakılan üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için kadınlar tüm ülkede ayağa kalktı.

Kadına karşı şiddet, taciz, tecavüz ve katliamlara “artık yeter” diyen binlerce kadın, tüm şehirlerde sokaklara aktı. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde kadınlar “Öldüren sevgi istemiyoruz” diye haykırdı.

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubunun çağrısıyla gerçekleşen eylemler, otobüslerde, metroda, yollarda başladı. İstanbul’da toplanma alanları Beyoğlu ve Kadıköy oldu. Özgecan’ın öldürülme haberini alır almaz sokaklara çıkan kadınların ilk adresi İstiklal Caddesi olurken, akşam saatlerinde Kadıköy’e randevu verildi.
 
‘ERKEK VURUYOR DEVLET KORUYOR’
14 Şubat Cumartesi akşamı Kadıköy Altıyol’da toplanan kadınların sayısı kısa sürede binleri buldu. İskele’ye yürüyen kadınlar sık sık “Özgecan Aslan ölümsüzdür”, “Özgecan’ın hesabı sorulacak”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları attı.
Rıhtıma ulaşan kadınlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu adına açıklamayı okuyan Şengül Alıcı, “Kadın cinayetlerinin hızla artmasına neden olan erkek-yargı-devlet işbirliğine karşı hesap sormak için buradayız” diye konuştu. Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Alıcı, devletin hiçbir etkin önlem almadığını söyledi.
 
‘MEDYA DA SORUMLU’
“Ne evlerde ne de sokaklarda güvenliğimiz var” diyen Alıcı, “Yapılan tüm yasal düzenlemelerin kağıt üzerinde kaldığı, taciz, tecavüz ve kadın cinayeti davalarında mahkemelerin erkeklik indirimi vermek için yarıştığı bir ülkede erkek şiddetinden, kadın katliamından kim sorumlu?” diye sordu.
Alıcı konuşmasında ana akım medyada Aslan’ın katledilmesini meşrulaştırır nitelikte yer alan haberleri de kınadı. “Artık tek bir kadının daha şiddet görmesine, katledilmesine tahammülümüz yok” diye konuşan Alıcı, Özgecan’ı ve katledilen kadınları hiçbir zaman unutmayacaklarını belirtti.
 
ÖLDÜREN SEVGİ İSTEMİYORUZ
Konuşmasında 14 Şubat Sevgililer Gününü de protesto eden Alıcı, “Özgecan gibi birçok kadın katledilirken, bizler yakınımızda olan tanıdığımız erkeklerin öldüren sevgisini istemiyoruz” dedi.
Alıcının konuşmasının ardından kadınlar Tarihi Çarşı’da ve Bahariye’de yürüyüş yaptı. Kadınların yürüyüşü Kadıköy halkı tarafından alkışlarla karşılandı.
 
MOTOSİKLETÇİLERDEN PROTESTO
Türkiye Motosiklet Platformu üyeleri  Özgecan Aslan cinayetine tepki göstermek için Kadıköy’de eylem yaptı.  Platform’un 2. Başkanı Zafer Fatih Özsoy, motosiklet sürücülerinin kadın cinayetlerine ve kadına yapılan tacizlere dur demek için bir platform kurduklarını belirterek, amaçlarının kadın cinayetlerine ve kadınlara karşı yapılan her türlü tacize karşı mücadele vermek olduğunu söyledi. Yaklaşık 150 motosikletçi, açıklamanın ardından Kadıköy İskele Meydanı’ndan hareket etti. Motosikletçiler, Bağdat Caddesi boyunca ilerleyerek, Caddebostan’da eylemlerine son verdi.

SÜRÜKLEYEREK GÖZALTI
AKP Kadıköy İlçe Binası önünde  Özgecan Aslan cinayetini protesto eden 4 kadın sürüklenerek gözaltına alındı. “Katillerin peşinde, Kadınlar direnişte” pankartıyla parti binası önüne gelen SDP’li kadınlar “Öldürülen kadınların kanı elinizde” diyerek yere kırmızı boyalar fırlattı. Sivil polislerin müdahale ettiği kadınlardan dördü, yaka paça gözaltına alınırken biri halkın tepkisi üzerine son anda gözlatına alınmaktan kurtuldu. Müdahalenin ardından bölgede toplanan halk polislerle uzun süre tartıştı.
 
ÖZGECAN İÇİN ERGUVAN
Birleşik Haziran Hareketi Kadıköy Meclisi, Özgecan Aslan ve şiddete uğrayan tüm kadınlar için Altıyol Boğa Meydanı’na erguvan fidanı dikti. Alkışlar ve sloganlar eşliğinde fidan dikilmesinden sonra Birleşik Haziran Hareketi adına bir konuşma yapan Aysima Karcaaltıncaba “Özgecan’ın katilleri kadınla erkeğin yaşam alanlarını ayıran, kadını sadece sapıklığın bir objesi haline getiren, kadına ‘iffetliysen orada ne işin vardı’ diyen zihniyet. Bugün eğer kadınsız bir ülke yönetebileceğinizi düşünüyorsanız bilin ki, Birleşik Haziran Hareketi olarak o iktidarı elinizden alacağız. Hep beraber sosyalist Türkiye’yi, kadınlı-erkekli, biz yaratacağız” dedi.

KADIN DANIŞMA HATTI
Kadıköy Belediyesi Kadın Danışma ve Destek hattı, 24 saat hukuki, sosyal ve
 psikolojik destek sağlıyor. Kadın Danışma ve Destek Hattı, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan, haklarından haberdar olmak isteyen ve şiddete maruz kalıyorsa şiddet ortamından uzaklaşabilmesi için neler yapması, hangi kurumlara başvurması gerektiğini öğrenmek isteyen tüm kadınlara hizmet veriyor. Türkiye’nin her yerinden 24 saat aranabilecek hattın numarası: 0216 349 9 349


ARŞİV