'Kadınların HAYATLARINA Karışamazsın'

‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ platformu, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle Kadıköy’de eylem yaptı...

02 Aralık 2016 - 09:25
‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ platformu, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle Kadıköy’de eylem yaptı. Platformun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın, “Artık kadın ve çocukları rahat bırakın” diyerek beyaz balonları gökyüzüne bıraktı

Kaan DERTÜRK
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle “Kadın Cinayetlerini Durduracağız” platformu 27 Kasım Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda eylem yaptı. “Laiklik ve özgürlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz, kadın ve çocuk düşmanlarına karşı direneceğiz” çağırısıyla bir araya gelen kadınlar, “Kadına, hayvana yeryüzüne özgürlük” yazılı pankartı ve “Tecavüz meşrulaştırılamaz” dövizlerini taşıdı. Çevredekilerin ıslık ve alkışlarla destek verdiği eylemde, kadınlar hep bir ağızdan, “Kadın düşmanlarından hesap soracağız”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Laiklik için direneceğiz” sloganlarını attı. Eyleme platform üyelerinin yanı sıra erkekler tarafından öldürülen kadınların aileleri de destek verdi.

“MADAMIZ VE YAŞAYACAĞIZ”
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yaptığı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “OHAL döneminde iktidarın idam gibi evrensel ve modern hukuka aykırı politikalar izlemesi, ‘madam gibi değil, adam gibi ölün’ şeklinde kadın düşmanı açıklamalarda bulunması nedeniyle kadın cinayetleri iki kat arttı. Biz kadınlar bugün bulunduğumuz her alandan, her yerden haykırıyoruz. Yaşam hakkımızın ellerimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Kadınlar olarak ‘itaat etmek’ değil, kendi hayatımıza dair karar verebilmek istiyoruz. Kadınların hayatlarına karışamazsınız. Bizler madamız ve yaşayacağız.”

“GEREKİRSE CANIMI VERİRİM”
Eylemde, hayatını kaybeden kadınların aileleri de konuştu. Boşanmak istemesi nedeniyle eşi tarafından öldürülen Muhterem Göçmen’in kardeşi Çiğdem Evcil mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Bugün buraya çok kötü bir durumda geldim. Kız kardeşimin katilinden mektup aldım. Mektupta aynı kaderi sen de paylaşacaksın diyor. Bunu burada ilk defa açıklıyorum. Korkuyor muyum, hayır korkmuyorum. Çünkü Muhterem korkmadan öldü. Ben de korkmuyorum. Bu uğurda can vereceksem eğer vermeye hazırım.” diyerek gözyaşlarını tutamadı.
“ORTAK OLMAYACAĞIZ”
Erkek arkadaşı tarafından pompalı tüfek ile öldürülen ve cinayeti için “şakaydı” denilen Yağmur Önüt’ün annesi Sevgi Gülseren ise, “Bu davada ya masumsun ya da katil. Planlanmaya çalışan bu cinayetlere ortak olmayacağız. Yaşamak umutlu bir şeydir. Başka Yağmur’lar ölmesin, başka çocukların hayatı sönmesin diye kalan son umudumla buradayım. Ben öldürülen bütün kadın ve çocukların kelebek olduğunu düşünüyorum. Kelebekler ölümsüzdür. Çünkü cennete giremez katiller.” dedi.

“CEZASINI ÇEKSİN”
Eşi tarafından 7 ay önce av tüfeği ile öldürülen Halide Özpolat’ın kızı Zekiye Kaya, annesinin vahşi bir şekilde öldürüldüğünü söyleyerek, “Babam demek istemiyorum. Annemin katili diyorum. Annemin çene kemiklerini yerden topladım. Yüzünü darmaduman etmişti ve benim annem bunu hak etmiyordu. 7 ay oldu ama hapse bile girmedi. Deli raporu almak için hastanelerde yatıyor. Ben bu adaletsizliği artık durdurun diyorum. Cezasını çeksin istiyorum.” diye konuştu.

“SESLERİNE KULAK VERİN”
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, geçmişten bugüne kadınlar için hiçbir şeyin değişmediğine dikkat çekerek, “Bugün burada kadına yönelik şiddeti anlatmak ve bunu durdurmak konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu göstermek için buluştuk. 25 Kasım’ın bizler için ayrı bir önemi var. Yıllar önce dünyanın başka bir ucunda diktatörlüğe direnirken öldürülen Mirabal kardeşler aslında halen içimizde yaşıyorlar. Kaybettiğimiz her kadın kardeşimiz de unutulmazımız oldu. Unutulmaz olan bu kadınlarımızı yakınlarından dinleyelim istedik ve sözü onlara verdik. Mağdur olan bu aileleri dinleyin. Seslerine kulak verin istedik.” Eylem, hayatını kaybeden kadınlar anısına gökyüzüne beyaz balon bırakılmasıyla son buldu.


ARŞİV