Kadınların sesi Ankara'da yankılandı

Kadına yönelik şiddete isyan eden yüzlerce kadın, seslerini hükümete ve TBMM’ye duyurmak için Ankara’da buluştu.

30 Kasım 2011 - 10:01

Kadına yönelik şiddete isyan eden yüzlerce kadın, seslerini hükümete ve TBMM’ye duyurmak için Ankara’da buluştu.

ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri, “Ses ver şiddeti durdur” sloganıyla 3 aydır yürüttüğü kampanya kapsamında 27 Kasım Pazar günü Ankara Sakarya Meydanı’nda miting düzenledi. İstanbul, İzmir, Samsun ve Diyarbakır’dan gelen kadınlar, beraberinde yüz binlerce imza getirdi. İmzalar, oluşturulan bir heyet tarafından pazartesi günü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na teslim edildi.
Yüksel Caddesi’nden Sakarya Meydanı’na yürüyen kadınlar, “Kadın cinayetlerine karşı ses ver şiddeti durdur” yazılı pankart taşıdı. Kadınlar sık sık “Yaşasın kadın dayanışması” sloganını attı.
SKM Sözcüsü Birsen Kaya ve ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yaptığı konuşmaların ardından eyleme katılarak destek veren Şair Zerrin Taşpınar bir konuşma yaptı. Taşpınar, hakların mücadele edilerek kazanıldığını belirtti ve şöyle devam etti: “Ben de toplumsal bir şiddetten çıktım, Sivas’tan sağ kurtuldum. Orada binlerce insan vardı ama hepsi erkekti. Hiçbirinin annesi ‘git onları öldür’ dememiştir.”
Eşi tarafından öldürülen Gülay Yaşar’ın babası Duran Yaşar da mitinge katılanlar arasındaydı. Yaşar, “Hepiniz birbirinizi desteklemek için buradasınız. Ben de buradayım çünkü 28 Ağustos’ta kızım ayrıldığı eşi tarafından öldürüldü. Ama intihar süsü verilmek isteniyor. Hep beraber bu olayları çözelim.”
 
‘YALNIZ OLMADIĞINIZI GÖRECEKSİNİZ’
 
Şiddet mağduru olan Yüksel Demircan ise dayanışmanın önemine dikkat çekti: “Kimseden destek alamadım, 5 yıl boyunca bu eziyeti çektim. Ve bir gün bana bir el uzandı. O elin ismi Aysun’du. Aysun bana elini uzattığı için tehdit altında. Sonra ikinci bir el uzandı. Adı Sosyalist Kadın Meclisleri’ydi. Ve şimdi ben bu insanlarla birlikte mücadelemi veriyorum, vermeye devam edeceğim. Kadınlarımıza sesleniyorum; lütfen korkularınızın arkasına sığınmayın, lütfen cesur olun. Yalnız olmadığınızı göreceksiniz.”
Demircan’ın konuşması “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganıyla karşılandı.
Miting, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Gülhan Benli’nin konuşması ve Yenikapı Tiyatrosu ve Ozan-Der Tiyatrosu oyuncularının gösterisiyle son buldu.
 
ERKEKLER DE EYLEM YAPTI
 
 Miting sürerken, Sakarya Caddesi girişinde toplanan ESP’li erkekler, “Kadına yönelik şiddet erkeklikse biz erkek değiliz” pankartıyla miting alanına gelerek kadınlara destek verdi.
 
Haber ve Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ

ARŞİV