Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kadıköy Şubesi Çevre Komisyonu’nun “Çevre ve Biz” başlıklı paneller dizisi kapsamında, Meteoroloji ve Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, geçtiğimiz hafta Kadıköy’e konuk oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve aynı zamanda İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Miktad Kadıoğlu’nun Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki söyleşisine ilköğretim öğrencilerinin ilgisi de yoğundu.
Esprili bir dille ve çocukların anlayacağı bir şekilde deprem, sel, yangın gibi afetlerden korunma yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, söyleşisini projeksiyon ve belgesel görüntüleriyle destekledi.
Depreme karşı evdeki eşyaların yanı sıra iş yerlerindeki ve özellikle de hastanelerdeki büyük cihazların mutlaka sabitlenmesi gerektiğini söyleyen Kadıoğlu ‘deprem sigortasının’ önemine de dikkat çekti. Depremin ilk üç saniyesinde panik yapmamanın hayati önemde olduğunu söyleyen Kadıoğlu, “çök-kapan-tutun” taktiğinin uygulanması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, heyelan, hortum ve yıldırım sırasında yapılacakları da anlattı. Bu tür durumlarda her zaman ilk hareketin “çök-kapan” olması gerektiğini belirtti. Yangın sırasında ise “dur-yat-yuvarlan” davranışının bizi alevlerden koruyacağını söyledi. Sellerde ise üst katlara çıkarak kurtulabileceğimizi belirten Kadıoğlu, yeni önlem olarak artık hayati fonksiyonu olan jeneratör gibi araçların da en üst katlara konulduğunu ifade etti.
Kadıoğlu ilkyardımın önemine de dikkat çekti. Deprem bölgesinde bulunan Türkiye’de herkesin ilkyardım uygulamasını bilmesi gerektiğini söyleyen Kadıoğlu, ilkyardım çantası bulundurmanın da önemli olduğunu vurguladı.
Kadıoğlu’nun dikkat çektiği bir başka nokta ise “Aile Afet Planı”ydı. Her ailenin afet anında nasıl organize olacağına dair bir planı olması gerektiğini söyleyen Kadıoğlu halen ‘güvenli yaşam kültürümüzün’ oluşamamasının büyük eksiklik olduğunu belirtti. Tatbikatların önemine de dikkat çeken Kadıoğlu, Türkiye’de hala sistemli bir tatbikat yöntemi olmadığı ve düzenli yapılmadığı için halkın afet anında yapacaklarına hazırlıklı olmadığını söyledi.
Semra ÇELEBİ