‘Kahraman Bostan' artık tescillendi!

İmara açılmaması için adeta savaş verdikleri 700 yıllık Kuzguncuk Bostan alanının, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘2. Grup Kültür Varlığı’ ilan edilmesi mahalleliyi sevince boğdu.

31 Ağustos 2012 - 12:17

Ünal ÖNAL 
Üsküdar Kuzguncuk Mahallesi sakinleri, Kuzguncuk Bostanı mücadelelerinde büyük bir zafer kazandı. Kendine has özellikleri ile İstanbul'un en güzel yerlerinden biri olan Kuzguncuk'ta İlya’nın Bostanı olarak bilinen arsayı 1990, 2000 ve 2010 yıllarında imara açılma isteğini, verdikleri mücadele ile püskürten mahalle sakinleri geçen hafta sevindirici bir haber aldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idaresinde olan bostan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek ‘2. Grup Kültür Varlığı’ olarak belirlendi. Ancak bostanın Vakıflar İdaresi'nin elinde bulunması bu tehlikenin bir kara bulut gibi mahallenin üzerinde dolaşmasına sebep oluyor. Kuzguncuklular Bostan'ın Vakıflar'dan alınıp Hazine'ye aktarılmasını istiyor ve “Ancak bu şekilde bostan gelecek nesillere aktarılır” diyor.
 
TÜM PLANLARI MAHALLELİ BOZDU
Mahallenin tam ortasında adeta yeşil ada halinde duran 16 bin dönümlük Bostan; Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1990’da özel okul, 2000’de ise Böbrek Hastanesi ve Yanık Merkezi yapılmak üzere kiraya verilmek istendi. Ancak mahalle sakinlerinin günler süren direnişi sonrasında geri adım atıldı. Gelen tepkiler üzerine arsa Akdere Peyzaj isimli bir firmaya kiralanarak, yeşil alan olarak kalması sağlandı. 2010'da da yine alanın ihaleye çıkarılacağı yönündeki haber üzerine yine mücadele başlatan Kuzguncuk halkı bundan da başarıyla çıkmıştı. Boğaziçi İmar Kurumu'ndan geçen projeler her seferinde halkın da baskısıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu tarafından iptal edildi. Alınan son kararla da Bostan artık bir kültür varlığı.
 
KUZGUNCUKLULAR BUNDAN SONRA DA MÜCADELE EDECEK
Kararın, sadece Kuzguncuk değil tüm İstanbul halkı için sevindirici olduğunu söyleyen Kuzguncuk Muhtarı Ali Faik Kaptan, arazinin başına her 10 yılda bir iş geldiğini hatırlatarak, “Önce özel okul, sonra özel hastane yapılmak istendi. İki sene önce de ihaleye verileceği söylendi. Ama bilinçli Kuzguncuk Halkı her seferinde bu girişimlerinin sonuçsuz kalmasını sağladı. Bizler Bostan'ın kendine has özelliklerini yok etmeden, halkın faydasına olacak projelerle değerlendirilmesini istiyoruz. Mesela sosyal bir dinlenme alanı, yazlık bir sinema aynı zamanda küçük ölçekli tarım alanları veya bunlara benzer projeler yaşama geçirilebilir. Bizler belediyemizden bu konuda bir şeyler yapmasını bekliyoruz” dedi.
“Kuzguncuk Bostanı bu mahallede yaşayan insanlarındır, onların hakkıdır" diyen Kaptan, şöyle devam etti: "Kuzguncuklular şimdiye kadar nasıl bostanlarına sahip çıktılarsa bundan sonra da sahip çıkacak. Onlar sahip çıktığı sürece kimsede bu bostanı yok edemeyecek. Yıllardır bu mücadeleyi veren Kuzguncuklular Derneği'ne ve mahalleliye çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
BOSTAN GELENEĞİ SÜRDÜRÜLMELİ
Karar tüm mahalle sakinleri oldukça sevindirmiş. Buranın geleceği ile ilgili ise değişik görüşler var. Bostanın bulunduğu caddede restoran işleten aynı zamanda mahalle sakini olan Sibel Kilimci ise bostan geleneğinin sürdürülmesi gerektiğini söylüyor. Kilimci, “Kuzguncuklular şimdiye kadar mücadele etti bundan sonra da edecektir; bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bostan yok edilmemeli bundan sonra değerlendirilecek projeler de bostan geleneğini sürdüren çalışmalar olmalı. Kuzguncuk halkına fayda getirecek bir projeyle değerlendirilmeli” ifadesini kullanıyor.
Mahallenin 55 yıllık manavı Mehmet Şahin ise bostana yapılacak hastane veya benzeri bir yapının esnafın işini canlandıracağını belirterek, “Evet belki bizim işlerimiz artar ama biz buranın imara açılmasını istemiyoruz. Yapılacak projeler içinde mahalledeki araç kirliliği sebebiyle kesinlikle bir otopark bulundurmalı ve yeşil alanı yok etmeyecek projeler olmalı” diye konuşuyor.
 
OTOPARK ÜSTÜ TARIM
Kuzguncuk'ta doğup büyümüş mahallenin gençlerinden Hakan Şişman da şunları söylüyor: “Biz mahallenin gençleri olarak bostanımızın bostan olarak kalmasını ve burada sebze meyve yetiştiriciliğine devam edilmesini istiyoruz. Kimse bostana beton dikmeye kalkmasın. Buna izin vermedik, vermeyiz” diyor. Mahallede yaklaşık 40 senedir ikamet eden Mine Ökten ve Latife Pınarbaşı ise bostanla ilgili isteklerini şöyle sıralıyorlar; “Bu bostana ne yapılırsa yapılsın öncelikle dikkat edilmesi gerekilen husus bostanın kendine has özelliklerini korumak ve ekip biçmek için belirli bir alan yaratmaktır. Eğer bunu yapmazsak ileride çocuklarımız sebze meyvelerin nasıl yetiştirildiğini dahi bilmeyecek. Bu önemli husus göz önünde bulundurularak bostana insanların gelip yürüyüş ve spor yapabileceği ve aynı zamanda gelip ailesiyle oturabileceği bir çay bahçesi de yapılabilir. Mahallemizde park eden araçlar ciddi bir rahatsızlık veriyorlar bunun içinde yapılacak proje ne olursa olsun altına bir otopark yapılsın” dedi.

ARŞİV