Kalamış nöbeti sürüyor

Kadıköylülerin Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın imar artışı ve özelleştirme kararının iptal edilmesi için başlattığı nöbet devam ediyor

26 Nisan 2018 - 08:51

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanındaki imar artışı ve özelleştirme kararının iptal edilmesi için başta Kadıköy Belediyesi olmak üzere, Kadıköy Kent Konseyi, meslek örgütleri ve mahalle sakinleri itirazlarını sürdürüyor. “Hemşehri Davası” açarak yasal süreci başlatan Kadıköylüler, geçtiğimiz hafta Kalamış Atatürk Parkı’nda başlattıkları nöbeti bu hafta da sürdürdü. Çocuklarıyla nöbete katılan vatandaşların talebi ise yeşil alanların korunması ve limanın doğal haliyle kalması.

BU SÜRECE NASIL GELİNDİ?

Yedi yıl önce özelleştirme kapsamına alınan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı hakkında Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliği onaylanmış ve karar 10.11.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Özelleştirme Yüksek Kurulunun 2017 yılındaki yeni kararıyla özelleştirilen alan 42 bin 833 metrekare arttırılmış oldu. Liman 36 yıl süreyle işletilmek üzere ihaleye çıkarıldı.

Bütün bu kararlardan sonra hem mahalle sakinleri hem de Kadıköy Kent Konseyi’ne bağlı STK temsilcileri kararın iptali için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na itirazlarda bulundu. Özelleştirme Yüksek Kurulu, itirazlara ilişkin kararını açıkladı. 5 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yapılan itirazların hepsi reddedildi. Kadıköy Kent Konseyi’nin 11 Aralık 2017’de Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ile ilgili kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile açtığı Hemşehri Davası ise Danıştay’da sürüyor. Balıkçı barınağından çıkarılmak istenen balıkçılar da kararın iptali için dava açtı.

HER CUMARTESİ NÖBET

Kadıköylüler "Kıyılarımıza sahip çıkıyoruz" diyerek Kalamış Atatürk Parkı'nda başlattıkları nöbete çevreye duyarlı herkesi davet ediyor. Kalamış nöbeti her cumartesi saat 13.00'de başlıyor.


ARŞİV