Kalamış Yat Limanı için yeniden ihale yapılacak

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş., geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan ancak iptal edilen Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için bir kez daha ihaleye çıkıyor. Limanın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirileceği açıklandı. Kadıköy Belediyesi ihalenin iptali için dava açmaya hazırlanıyor

08 Temmuz 2022 - 12:41

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın, 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi için yeniden ihaleye gidiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın konuya ilişkin ihale ilanı, 7 Temmuz tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı 40 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek. Bu kapsamda düzenlenecek ihale için geçici teminat bedeli 75 milyon lira. Son teklif verme tarihi ise 27 Eylül olarak belirlendi.

YABANCILAR DA İHALEYE KATILABİLECEK

Birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle "pazarlık usulü" ile yapılacak ihaleye gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. 

İhale konusu Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip şirketler ve Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlere işletme hakkının verilmesi, yürürlükteki Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu, Tapu Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine tabi olacak.

İHALE CUMHURBAŞKANI KARARI İLE İPTAL EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Koç Holding’e bağlı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş., Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yatırım süreci dahil 40 yıl süre ile işletme hakkının devri için açılan ihaleye katılmış, ihaleyi 2 milyar 531 milyon liralık teklifle kazanmıştı. Ancak ihale, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 19 Ocak 2022 tarihinde iptal edilmişti.

KADIKÖY BELEDİYESİ İHALEYE ALINMAMIŞTI

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirilmesi için geçen yıl yapılan ihaleye çıkıldığında Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Burayı betona, ranta teslim etmeyeceğiz” demiş ve Kadıköy sınırları içinde bulunan limanın işletmesine belediye olarak talip olduklarını söylemişti. Bu nedenle de Kadıköy Belediyesi ihaleye girmek için başvuruda bulunmuştu. Ancak belediyenin başvurusu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına devir yapılamayacağı gerekçe gösterilerek reddedilmişti. Kadıköy Belediyesi ihalenin iptali için dava açmaya hazırlanıyor


ARŞİV