Kaldırımlar yapılacak mı?

Altıyol’dan Rıhtıma kadar olan bölgede kaldırımların ne zaman yapılacağı muamma. Kışın yıkık dökük kaldırımlarda yürümek ise bir hayli zor

13 Şubat 2015 - 11:35
Yıllardır kaldırımlardan yana yüzü gülmeyen Kadıköylü, kentin vitrini konumundaki Altıyol-Rıhtım arasındaki güzergâhta kaldırım sorunu yaşıyor. Kentliler Altıyol ile Rıhtım arasındaki kırık dökük kaldırımlarda yıllardır yürümekte zorlanıyor. Kadıköylüler Büyükşehir Belediyesi’nin kentin vitrini sayılan bölgedeki kaldırım sorununu bir an önce gidermesini bekliyor.
Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’nden Altıyol’a kadar olan kaldırımlar yapıldı. Ancak buradan rıhtıma kadar olan bölüm yıllar önce yapılan haliyle duruyor. Mevcut haliyle kaldırımlar belli bir standarttan yoksun. Parke taşları bazı yerlerde yerinden çıkmış, bazı yerlerde ise kot farkı bulunuyor.
Kaldırımların gelişi güzel ve yürüyüş güvenliğinden yoksun şekilde kaderine bırakılması esnaf ve vatandaşın şikâyetine konu oluyor. Zira yayalar standarttan yoksun kaldırımlarda zaman zaman kazalar yaşayabiliyor. Esnaf, özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında kar ve buzlanmayla birlikte kaza vakalarının yaşanabildiğini söylüyor. Yayaların zarar görmemesi için dükkan sahipleri imkanları ölçüsünde dikkat çekici renklerle yükseklik farkı olan yerleri boyayarak çözüm bulmaya çalışmış. Ancak yine de eski kaldırımlarda ayağınızın burkulması, takılıp düşmeniz an meselesi.

2015 PROGRAMINDA OLACAK MI?
Altıyol’dan iskeleye kadar olan kaldırımların ne zaman yapılacağı, Kadıköy ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) CHP’li Meclis üyeleri N. Kemal Ceylan ile Hüseyin Sağ tarafından 18.07.2014 tarihinde İBB Meclis Başkanlığına soru önergesiyle iletilmişti. Soru önergesine cevap 08.10.2014 tarihinde geldi. Cevapta, “Kadıköy Altıyol’dan iskeleye kadar uzanan ana caddede, iki yönlü olarak yaya kaldırım taşlarının oynamış olduğu, kısmi girinti ve çöküntülerin bulunduğu” belirtilerek, “Kadıköy İlçesinin Avrupa Yakası’na bağlantısının sağlandığı bu yerin yenileme çalışmalarının yoğun olmayan yaz günlerinde yapılması talep edilmektedir. Kadıköy Altıyol’dan iskeleye kadar uzanan ana caddenin yenileme çalışmaları 2014 yılı yatırım programında olmadığından, talebiniz yerine getirilememektedir” denildi.
N. Kemal Ceylan gelen cevap üzerine yaptığı değerlendirmede, 2015’te kaldırımların yapılıp yapılmayacağını merak ettiklerini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanlığının ana arterlerden vergi, reklam ve diğer gelirleri almasına rağmen hizmet yapmamasındaki anlayışı anlamak mümkün değil” dedi.
Mevcut durumun Kadıköy’e ve İstanbul’a yakışmadığını, vatandaşın sık sık kendilerini bu konuda eleştirdiğini söyleyen N. Kemal Ceylan, ana arterlerin sorumluluğunun Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu bilmeyenler, sorunu Kadıköy Belediyesi’nin çözmesi gerektiğini düşünüyor diye konuştu.
İstanbul’un farklı ilçelerinde yapılan kaldırımları örnek gösteren ve sözkonusu bölgeye de estetik kaldırımların yapılması gerektiğini vurgulayan Ceylan, “Altıyol ve rıhtım bölümünden günde onbinlerce insan geçiyor. Kadıköy’e turistik ziyaretlerin arttığını da görmekteyiz. Burası Kadıköy’ün, İstanbul’un vitrini. Kaldırımlar neden yapılmıyor anlamıyorum” diye konuştu.

ARŞİV