Kamil Sönmez'i kaybettik…

Ünlü türkücü Kamil Sönmez 20 Aralık Perşembe günü sabaha karşı hayatını kaybetti. Sönmez’in 45. sanat yılı geçen ay yüzlerce kişinin katılımıyla Bostancı Gösteri Merkezi’nde kutlanmıştı.

20 Aralık 2012 - 14:47
Ünlü türkücü Kamil Sönmez 20 Aralık Perşembe günü sabaha karşı hayatını kaybetti. Sönmez’in 45. sanat yılı geçen ay yüzlerce kişinin katılımıyla Bostancı Gösteri Merkezi’nde kutlanmıştı.
 
İstanbul Başkent Üniversitesi’nde tedavi gören Kamil Sönmez, 20 Aralık Perşembe sabaha karşı 02.30’da yaşamını yitirdi. Başhekim Prof. Dr. Kürşat Tokel yaptığı açıklamada, “Kamil Sönmez yaygın bir beyin kanamasıyla geldi. Uyandırmaya çalıştık ama olmadı. Bu sabaha karşı 02.30’da kaybettik. Çok üzgünüz” dedi. Sönmez'in cenazesi yarın öğle namazını takiben Şakirin Camii'den kaldırılacak. 1947 yılında Perşembe-Ordu’da doğan Kamil Sönmez, özellikle Karadeniz müziğinin önemli bir temsilcisi, sinema ve tiyatro oyuncusuydu. İlköğretimini Giresun’da tamamladıktan sonra, Ankara Devlet Konservatuarı Opera-Şan bölümüne girdi. 1967-1969 yılları arasında askerlik görevini yapan Sönmez, askerlik sonrası Avni Dilligil Tiyatrosu’nda profesyonel tiyatro oyunculuğuna başladı. Sırasıyla Ankara Sahnesi ve Ankara Kardeş Oyuncular Tiyatrosu’nda çalışmalarını sürdürdü. Tiyatro’da oyunculuğunu sürdürürken Zülfü Livaneli’nin yapımcılığında ilk plağı olan “İnce Memed - Hekimoğlu” ile şarkıcılığa başladı. Sonra halk türküleri sınavını kazanarak radyoya girdi. Karadeniz türkülerinin en önemli sanatçılarından biri oldu. Bu sırada sinema filmlerinde de rol aldı. Kamil Sönmez, 1993 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Türk Halk Müziği korosunda solistti. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştı.
 
VEFA GECESİNDE DUYGUSAL ANLAR YAŞANMIŞTI
Böbrek yetmezliği nedeniyle uzun süredir tedavi gören Karadeniz müziğinin simge isimlerinden, Halk Müziği Sanatçısı Kamil Sönmez’in 45. Sanat Yılı, 15 Kasım’da Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen bir geceyle kutlanmıştı. Kadıköy, Kartal, Ataşehir ve Maltepe Belediyeleri ile Sönmez’in sanatçı dostları tarafından gerçekleştirilen “Kamil Sönmez’e Vefa Gecesi”ne CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılmıştı. Geceye birçok ünlü sanatçı katılarak destek vermiş, duygusal anlar yaşanmıştı. Gecede bir konuşma yapan Sönmez, “Ben bu gün bu hastalık sırasında iki şeye inandım. Benim iki kocaman ailem var. Birincisi Sönmez ailesi ikincisi de sizler. Hepiniz, sanat camiası.” Demişti.

ARŞİV