Kamu emekçilerinden bir günlük GREV!

Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin teklif ettiği düşük maaş zammını kabul etmeyen memurlar 23 Mayıs günü bir günlük greve çıktı.

25 Mayıs 2012 - 09:08
Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin teklif ettiği düşük maaş zammını kabul etmeyen memurlar 23 Mayıs günü bir günlük greve çıktı.
 
Okullar, hastaneler, garlar ve çeşitli kamu kuruluşlarında çalışan kamu emekçileri, Türkiye’nin her yerinde, hükümetin grev hakkını yasaklamasına ve 3,5+4 zam teklifine karşı bir günlük hizmet üretmedi.
23 Mayıs Çarşamba sabahı işyerlerinde buluşan emekçi memurlar, bulundukları binalara grev pankartı astı. Anadolu yakasındaki buluşma noktalarından biri olan Kadıköy Belediyesi’nin Hasanpaşa’daki merkez binasına da “Grev hakkı grev yapılarak kazanılır” pankartı asıldı. “Grevdeyiz” yazılı önlükler giyen ve şapkalar takan kamu emekçileri, Kadıköy Belediyesi’nden İskele’ye kadar, davul zurna eşliğinde, alkışlar ve sloganlarla yürüdü. Etraftakilerin de alkışlayarak destek verdiği memurlar Kadıköy iskelesinden vapurlarla karşıya geçtiler. Vapurda halay çekip marş söyleyen kamu emekçilerine, gemi kaptanları siren çalarak destek verdi. Vapurlar iskeleye yanaşırken, bayraklar ve pankartlar sallandırıldı. Daha sonra Sirkeci Garı'na geçen emekçiler, burada BTS üyeleri ile buluşarak Beyazıt'a doğru yürüyüşe geçti. Cağaloğlu yokuşundan tramvay yoluna çıkan emekçilerin sloganlarla yürüyüşü devam ederken, tramvay ulaşımı yürüyüş nedeniyle durdu. Kadıköy’den giden kamu emekçileri, Avrupa yakasında greve çıkan arkadaşlarıyla Beyazıt Meydanı’nda buluştu.
 
NE OLMUŞTU?
Hükümet ve memur konfederasyonları arasında yürütülen toplu sözleşmelerde, hükümet önce yüzde 3+3 ve yüzde 2+3  zam teklif etmişti. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve  Türkiye Kamu Sen, bu teklifin üzerine greve çıkma kararı almıştı. KESK yüzde 30, Kamu Sen yüzde 10 zam talep ediyor. Süren görüşmelerde tepkiler üzerine hükümet bu zammı 3,5+4'e çıkardı. En başta, yüzde 16 zam talep eden yetkili konfederasyon Memur Sen, teklifini yüzde 13'e indirdi ancak uzlaşma sağlanamayınca masayı terk etti. Anlaşma sağlanamadığı için değişen yasa ile birlikte son kararı Kamu Hakem Kurulu verecek.
Fotoğraflar: Hazal KARATAŞ

 

 

ARŞİV