Kamyon kazaları meclis gündeminde

CHP’li Meclis Üyesi Soydan Alkan İBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada “Kentsel dönüşümün yaşandığı ilçelerde kamyonların giriş çıkışlarının belirli saatlerle sınırlaması gerekiyor” dedi

20 Ekim 2016 - 15:35

Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Soydan Alkan İBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada hafriyat kamyonlarının şehir içinde yarattığı sorunlar ve çözüm önerileri hakkında açıklama yaptı.
Son yıllarda hafriyat kamyonlarının yarattığı ölümlü kazalardan örnekler veren CHP’li Soydan Alkan, yetkililerin gerekli önlem ve tedbirleri alması gerekliliğine dikkat çekerek, “İBB Meclisi’nde sürekli imar planı değişikliği yapıyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına izin veriyoruz. Ancak bunları yaparken şehirle ilgili sorunları düşünmüyoruz. İmar iznini, kentsel dönüşüm iznini biz verdiğimiz için bu sorunu çözmede dolaylı olarak bizim de sorumluluğumuz var” dedi. 

“68 BİN KAMYON ŞEHİRDE”
İBB verilerine göre izinli hafriyat kamyonu sayısının şu ana kadar 7 bin 620 olduğunu belirten Alkan,  “Kaçak çalışanlarla birlikte bu rakamın 10 bini geçtiği düşünülüyor. Kamyoncular Esnaf Odası’na göre 68 bin kamyon şehir içinde bulunuyor” bilgisini paylaştı.
Emniyet birimlerinin ve UKOME’nin  denetim konusunda  yetersiz kaldığını söyleyen Alkan, “2016'da sadece Kadıköy'de kamyonların karıştığı ölümlü dört kaza bunun dışında birçok maddi hasarlı kaza meydana geldi. Bu rakamı İstanbul'un geneline yayarsanız ve maddi hasarlı kazaları da katarsanız kamyonlar nedeniyle yaşanan vahametin boyutu daha da artacaktır. Yani acil olarak çözüm bulunması gerekiyor” uyarısında bulundu. 

“TAKİP SİSTEMİ ŞART”
Alkan, kazaların önlenmesi için şu önerilerde bulundu:
• İBB'nin kamyonların giriş çıkışlarını düzenlemesi ve belirli saatlerle sınırlaması gerek.
• İBB zabıtasına ve ilçe belediyelerine bu kamyonları denetleme yetkisi verilmeli.
• Ağır tonajlı kamyonlarda sürücülerden istenen belgeler kısmında psikolojik testler de istenmeli ve periyodik eğitimlere tabi tutulmalı.
• Kamyonlara araç takip sistemi uygulanmalı ve ağırlık ve doğru yükleme kontrolleri yapılmalı.

ARŞİV