Kanal İstanbul'a karşı çıkışın 13 nedeni

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, 24 Mart Perşembe günü yapılacak olan bilirkişi incelemesi öncesinde Kadıköy’de eylem yaptı. Koordinasyon, kanala neden karşı çıktıklarını 13 madde halinde sıraladı

20 Mart 2022 - 13:30

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, 24 Mart günü gerçekleşecek olan Kanal Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) davası keşif ve bilirkişi incelemesi öncesi Kadıköy'de eylem yaptı. "Kanal'ı yaptırmayacağız, Yenişehir'i kurdurmayacağız" ve "Yaşamı savunuyoruz" yazılı pankartların açıldığı eylemde Kanal İstanbul Projesi'nin zararlarının sıralandığı dövizler taşındı. Eylemde sık sık “Sana kanal yaptırmayacağız” sesleri yükseldi.

“İSTANBUL HALKI PROJEYİ ONAYLAMIYOR”

Kadıköy’de yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi projeye karşı çalıştaylar yaptı, itiraz etti. Bölgede yaşayan halk hem imar planlarına itirazlarıyla hem eylemleriyle hem günlük hayattaki çığlıklarıyla beton kanalı istemediklerini söyledi. İktidara yakın araştırma şirketleri bile İstanbul halkının bu projeyi onaylamadığını söylüyor. Bütün bu itirazlara kulağını tıkayan iktidar ne yapıyor? Ülke yoksulluktan kırılırken ‘Kanalı yapacağız’ demeye devam ediyor. Bu halk düşmanlığına, bu doğa düşmanlığına, bu İstanbul düşmanlığına tek bir yanıtımız var: Sana kanal yaptırmayacağız.”

“BİLİMDEN YANA OLMANIZI İSTİYORUZ”

Yapılan basın açıklamasında bilirkişiye de seslenildi: “Aranızdan bazılarının kadrolu bilirkişi olduğunu, bazılarınızın nükleer projesine, 3.Havalimanına onay verdiğinizi, bazılarınızın kanal konusunda kamuoyuna olumlu görüş açıklayıp tarafsızlığınızı yitirdiğinizi biliyoruz. Bir kez olsun bilimden yana olmanızı istiyoruz. Ve biliyoruz ki aranızda bu yaşam düşmanı projeyi bilimsel verilerle değerlendirecek olanlarınız da vardır.”

KANALA KARŞI ÇIKIŞIN 13 NEDENİ

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, kanala neden karşı çıktıklarını 13 madde halinde sıraladı:

1- Kanal İstanbul projesiyle 82 milyonun sırtına en az 110 milyar liralık bedel yüklenecek. 

2- Kanal ile İstanbul’un nüfusu en az 1,5 milyon artacak. Kanal yüzünden en az 3,4 milyon kişilik trafik oluşacak. 

3- Kanal projesiyle İstanbul susuzluğa mahkûm olacak. İstanbul, 8 bin 500 yıldır var olan Avrupa yakasındaki tatlı su kaynaklarını kaybedecek.

4- Kanal, İstanbul için bitki ve hayvan soykırımı demek. Bu proje yüzünden 23 milyon metrekare orman, 136 milyon metrekare çok verimli tarım alanı sonsuza dek ortadan kalkacak.

5- Kanal İstanbul projesi binlerce yıllık kent belleğine ihanet edecek. Zira 17 milyon metrekarelik SİT alanı bu projeden etkileniyor. 

6- Kanal İstanbul ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 35 milyar liralık yük gelecek.

7- Proje yüzünden Avrupa Yakası’nda adaya dönüşecek kesim ile Trakya arasındaki trafik, 6 karayolu köprüsü ve 2 demiryolu köprüsü ile bağlanacak. 

8- Kanaldan kazı nedeniyle ortaya çıkacak en az 2 milyar metreküp hafriyatın nasıl taşınacağı çözülemeyen bir sorun. 

9- Kanal İstanbul projesiyle 8 milyon nüfus bir adaya hapsolacak. 

10- Bu proje hayata geçerse Marmara Denizi ve balıkçılık yok olacak.

11- Kanal ile maneviyat da büyük bir darbe alacak, çünkü bu proje ile onlarca mezarlığın nakledilmesi gerekecek. 

12- Kanalın yarattığı sorunlardan biri de bu projenin Montrö Sözleşmesi’ni tartışmaya açma olasılığı. 

13- Kanalı, Süveyş ve Panama kanalları ile kıyaslayarak geçen gemilerden yüksek bedel kazanacaklarını iddia ediyorlar ancak bu bedellerin alındığı Süveyş Kanalı bir gemi için yolu 6 bin kilometre, Panama Kanalı ise 13 bin kilometre kısaltıyor. Kanal İstanbul ise böyle bir avantaj sağlamıyor. 


ARŞİV