Kanser hastaları ağrı çekmesin

Maltepe Sema Hastanesi Ağrı Polikliniği doktorlarından Prof. Dr. Nurettin Lüleci, Kordotomi yöntemiyle kanser hastalarının ağrılarının giderilebileceğini söyledi.

14 Aralık 2011 - 15:51

Maltepe Sema Hastanesi Ağrı Polikliniği doktorlarından Prof. Dr. Nurettin Lüleci, Kordotomi yöntemiyle kanser hastalarının ağrılarının giderilebileceğini söyledi. Kanser ağrıları şiddeti değişen ağrılardır. Her yıl 9,5 milyon insana yeni kanser tanısı konmaktadır. Bugün dünya nüfusunun yüzde 18’i kanser nedeni ile yaşamını yitirmektedir. Hastaların kansere yakalandıkları ilk dönemlerde ağrılar ön planda değildir, zamanla ağrılar ortaya çıkmaya ve artmaya başlar. Kanser hastalarının yüzde 90’ı hastalıklarının son dönemlerinde mutlaka ağrı çekerler. Kanser ağrıları dayanılmaz ağrılardır. İntihar riski olan ağrılardır. Bu ağrıların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilemez kanser ağrıları tüm dünyanın sorunudur.

KANSER HASTALARINDA AĞRI NEDEN OLUR?
-Bizzat tümöre bağlı ağrılar (yüzde 60-80): Kemik, yumuşak doku infiltrasyonları, sinir, kan, lenf damarlarına baskı, lenfödem, tümör nekrozu, beyin ödemi.
-Kanser tedavisine bağlı ağrılar (%30): Cerrahi, kemoterapi, radyoterapiye bağlı.
-Kanser veya tedavisine bağlı olmayan ağrılar: Baş ağrıları, myofasyal ağrılar, nöropatik ağrılar
KANSER AĞRILARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
-Acı olan kanser hastaların yüzde 25’i ağrıları kontrol edilemeden yaşamlarını kaybetmektedirler.
Kanser ağrıları şiddetine göre birçok yöntem ile kontrol altına alınabilmektedir. İlaçlar, ağrı bantları, ağrı pompaları, nöroliz (sinirlerin tahrip edilmesi), port takılması, sempatik sinirlerin denervasyonu gibi yöntemler kullanılagelmektedir. 
Ancak yukarıda bahsedilen uygulamaların hemen hepsinin özel koşulları vardır. Hastanın vücudunun tek tarafında örneğin sol kalçası üzerinde bir ağrısı var ne ilaç nede yukarıda sayılan yöntemler fayda vermiyor ne yapacaksınız?
BIRAKALIM HASTA AĞRI MI ÇEKSİN?
Kanserle boğuşan vücut diğer taraftan ağrının yıpratıcı, baş edilemez saldırılarına maruz kalır. Hastayı kanser değil ağrılar perişan etmeye başlar. Ağrı nedeni ile uykusuz bitkin ve çaresiz kalan hasta, dakika başı en yakınında bulunanlardan medet umar onların başının etini yemeğe başlar ama yakınları zaten gerekeni yapmaktadırlar. Doktorların verdiği ya da uyguladığı yöntemler dışında ne yapabilirler? Kordotomi yöntemini herkes işitip bilmeli, zor durumlarda böyle bir yöntemin varlığı hatırlanmalıdır. Perkutan kordotomi özellikle vücudunun bir yarısında ağrısı olan kanser hastaları için diğer ağrı sağaltıcı yöntemlerin hepsinden üstün girişimsel bir yöntemdir. 
PERKUTAN KORDOTOMİ NASIL YAPILIR?
Basit anlamda; boyun hizasında C1-2 aralığından bir iğne elektrod ile omuriliğe girilip ağrı duyumuzu beyne taşıyan yolların bulunması ve tahrip edilmesi anlamına gelmektedir. Bu bir ameliyat değildir hastaya narkoz verilmez ve neşter kullanılmaz.
Teknik olarak bu işlem bilgisayarlı tomografi görüntüsü eşliğinde güvenle yapılmaktadır. Sırt üstü yatan hastanın servikal C1-2 aralığından bir kanül, öncü iğne ile girilerek içerisinden İğne elektrodlar ağrıyı taşıyan yolun (lateral spino talamik traktus) ön tarafında omuriliğin içersine (anterior kadran) yerleştirilir, radyofrekans cihazı ile uygun duyusal uyarılar verilerek ağrının tam lokalizasyonu yani ağrının olduğu anatomik yer ile uyarının örtüşmesi aranır. Hemen sonra hastaya zarar vermemek için bizim motor uyarı dediğimiz kol bacağın hareketlerinin olup olmadığının testleri yapılır. Sonuçta motor lifler içersindeysek kol-bacak ve diğer hareketler görülebilir. İstediğimiz yerde isek sadece o bölgede sızlanma, elektriklenme hissedilir. Sonraki işlem, kontrollü lezyon oluşturmadır. İşlem tedricen ve kontrol yapa yapa gerçekleştirilir. Toplamda yaklaşık 1 (bir) dakika süren mikroskopik sinir yakma ameliyesidir. Bu esnada hasta daha konforlu olsun ağrı hissetmesin diye sedo-analjezi uygulanır. Girişim sonlandırılır. Hastalar sorunsuz bir şekilde servise gönderilir. Başarı oranı yüzde 90’dır. Nadiren ağrıyı daha da kuvvetli kesmek için 2. kez işlem uygulanabilir.
Bu amaçla İstanbul’da ilk kez tarafımızdan oluşturulan spinal ağrı merkezinde 3 boyutlu tomografi ve radyofrekans yöntemleri ile kanser ağrıları tedavi edilmektedir. Kanser ağrıları “kordotomi” denilen yöntemle yok ediliyor. Özel ileri teknolojik yöntemlerle kanser ağrısını taşıyan sinirler boyun bölgesinde ve omuriliğin içersinden devre dışı bırakılarak ağrılar sonlandırılıyor. Dünyada sadece sınırlı sayıda doktorun yapabildiği bu işlem Sema Hastanesi ağrı merkezinde hastaların hizmetine sunuluyor.
Kanser hastaları ağrı çekmesin…
Saygılarımla...

ARŞİV