Karalama kampanyasına suç duyurusu

Charlie Hebdo saldırısıyla ilgili yaptığımız haber üzerine Gazetemize ve Kadıköy Belediyesi’ne gelen hakaret ve tehdit telefonları üzerine Kadıköy Belediyesisuç duyurusunda bulundu

06 Şubat 2015 - 10:46
 
Fransa’da yayınlanan karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıda 12 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine ifade özgürlüğüne yönelik şiddete dikkat çekmek için Kadıköylü karikatüristlerle bir söyleşi yapmıştık. 16 Ocak tarihli gazetemiz, “Yaşasın Karikatür Yaşasın Mizah” manşetiyle çıkmıştı. Bu haberimizden tam 10 gün sonra çeşitli haber sitelerinde ve yayın organlarında Hz. Muhammed karikatürlerini yayınladığımız iddia edilmiş, konuyla ilgisi olmayan çizimler buzlanarak böyle bir algı oluşturulmuştu. Bu yayınların ardından gazetemize ve Kadıköy Belediyesi’ne hakaret ve tehdit telefonlarıyla mailler gelmişti.
Yaşananların ardından Kadıköy Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü harekete geçti. 30 Ocak Perşembe günü, karalama kampanyasına hizmet eden tüm asılsız haberler için internet ortamında, facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden hakaret, iftira, tehdit içeren yazıları yazan tüm kişiler hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunda bu kişilerin eylemlerine uygun suçlardan cezalandırılmaları talep edildi.
 
TEKZİP İHTARNAMESİ
Ayrıca yalan ve yanlış haberleri yayınlayan tüm basılı ve dijital gazetelerin sorumlu müdür ve yer sağlayıcılarına tekzip metinlerini de içeren ihtarnameler noter kanalıyla gönderildi. Söz konusu ihtarnameler, internet üzerinden yapılan yayınlar için 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. Maddesi,  basılı eserler için 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14 ve 18. Maddeleri göz önünde bulundurularak hazırlandı.
2 Şubat günü gönderilen tekzip ihtarnameleri ilgili kişilerin eline ulaştıktan sonra iki günlük süreleri bulunuyor. Eğer bu tekzipleri yayınlamazlarsa ilgililer hakkında adli yargıda dava yoluna başvurulacak.
 
37 SİTEDE KULLANILMIŞTI
Lince gerekçe gösterilen söz konusu haberimizde yayınlanan karikatür Charlie Hebdo Dergisi’nin saldırıda öldürülen baş editörü Stephane Charbonnier’i anmak için saldırı sonrası ünlü karikatürist Carlos Latuff tarafından çizilen bir karikatürdü. Haberde Stephan Charbonnier’in bir de resmi kullanılmıştı. Fotoğrafta terör saldırısında yaşamını yitiren Charbonnier derginin eski bir sayısını elinde tutuyordu. Yalan ve iftira haberlere konu olan da bu fotoğraftaki dergi kapağıydı. Oysa o dergi kapağının bulunduğu fotoğraf ve dergi kapağının doğrudan kendisi Gazete Kadıköy’ü linç etmek isteyen kimi internet siteleri ve gazetelerin haber sitelerinde de kullanılmıştı. Gazete Kadıköy tarafından yapılan araştırmada aynı fotoğrafın tam 37 değişik internet sitesi ve gazetelere ait haber sitelerinde kullanıldığı ortaya çıktı.  Kimi internet sitelerinde “ahlakımız gereği karartıyoruz” diye siyah gösterilen karikatür ise ünlü karikatürist Jean Jullien tarafından saldırı sonrası çizilen ve “hepimiz Charlie Hebdo’yuz” yazan, bir tüfeğe karşı kalemi gösteren karikatürdü. Linç kampanyasını planlayanlar bu karikatürü karartarak bütünüyle okuyucularını kandırmış, yalan ve iftira ile manipüle etmişlerdi.

ARŞİV