Karara uyulmadı restorasyon sürüyor

Koruma Kurulu’nun altı ay içerisinde aslına uygun haline getirilmesine karar verdiği Tarihi Moda İskelesi’nde çalışmalar devam ediyor. Mimarlar Odası Kadıköy temsilciliği kurul kararına uyulmadığı gerekçesiyle şikâyette bulundu

14 Ocak 2016 - 14:27
Erhan DEMİRTAŞ
Geçtiğimiz aylarda, mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan (İBB) tarihi Moda İskelesi’nde hatalı restorasyon yapıldığı ortaya çıkmıştı. TMMOB Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu’nun (KUDEP) yaptığı itirazlar sonrasında iskelede yürütülen restorasyon durduruldu ve gerekli incelemeler yapıldı.  İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının yaptığı işlemler sonucunda; Moda İskelesi’nin altı ay içinde aslına uygun haline getirilmesine karar verildi.
Altı ay süre içerisinde 2000 yılındaki restorasyon projesine uygun haline getirilmesine karar verilen iskeledeki çalışmalar devam ediyor. Neffes Moda Cafe isimli bir firmanın kafe olarak işleteceği söylenen iskelede çalışmalar tüm hızıyla sürerken, firmanın sosyal medya hesabından çalışmalar ile ilgili fotoğraflar yayınlandı. İskeleye girişlere izin verilmezken, çalışanlardan edindiğimiz bilgiye göre; iskele kafe olarak işletilecek ve açılış da yakın zamanda yapılacak.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Moda İskelesi’nde inceleme yapan TMMOB Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Saltuk Yüceer, Koruma Kurulu’nun kararına rağmen iskelede çalışmaların devam ettiğini belirtti. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Yüceer, “İskelede yaptığımız incelemeler sonrasında Koruma Kurulu’na şikâyetlerimizi ilettik. Şikâyet talebimize henüz yanıt verilmedi” dedi. Yüceer, Tarihi Moda İskelesi için Anıtlar Kurulu’nun 2000 yılında onayladığı yenileme projesi olduğunu hatırlatarak, şu an yürütülen çalışmanın projenin aslına uyulmadan yapıldığını kaydetti. Kadıköy Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEP) ekipleri de Moda İskelesi’nde gerekli incelemelerde bulundu. KUDEP İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden çalışmalar hakkında bilgi istedi.

“DENİZ ULAŞIMINA AÇILMALI”
Moda İskelesi’nde yürütülen restorasyon hakkında bilgilendirilmediklerini ifade eden Kadıköy Kent Dayanışması da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden proje ile ilgili bilgi istedi. Kadıköy Kent Dayanışması konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “İstanbul’un ve Kadıköy’ün tarihi ve kültürel bir değeri olarak korunması gereken Tarihi Moda İskelesi yeniden halka hizmet etmelidir. Tarihi Moda İskelesi aslına uygun hale getirildikten sonra, kent içi ulaşıma katkısı hesaplanarak deniz ulaşımına açılması değerlendirilmeli veya ticari kaygılar gözetilmeden kent ve toplum yararına kamusal bir mekân olarak açılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

 
Etiketler; Moda iskelesi

ARŞİV