Yanı başımızda; Şengal’de, Rojava’da, Gazze’de süren savaşlar nedeniyle çocuklar ağır bedeller öderken 1 Eylül Barış Günü özel bir anlam kazandı bu yıl.
Yanı başımızda; Şengal’de, Rojava’da, Gazze’de süren savaşlar nedeniyle çocuklar ağır bedeller öderken 1 Eylül Barış Günü özel bir anlam kazandı bu yıl. Kadıköy Belediyesi de “çocuğun gördüğü düştür barış” diyerek çocukların barış düşlerini gerçek yaptı o gün…
Semra ÇELEBİ
Savaşların tarihi insanlık tarihi kadar eski. Çeşitli kaynaklara göre, yaklaşık 6 bin yılı bulan yazılı insanlık tarihinde 15 binden fazla savaş yaşandı. Neredeyse yaşamı boyunca savaş görmemiş ya da tanık olmamış insan yok gibi...
İkinci Dünya Savaşından sonraki “ barış ve huzur ortamı” olarak ironik bir ifadeyle tanımlanan 1945-1992 arasında bile irili ufaklı 150’nin üstünde savaş gerçekleşti ve 60 milyonun üzerinde insan yaşamını yitirdi. Bu sayının 19. yy savaşlarındaki toplam kayıpların iki katından fazla olduğu belirtiliyor. 1992 yılından bu güne yaşanan savaş ve çatışmalar ise bu sayıyı neredeyse iki katına çıkardı; ölen, yaralanan, mağdur olan ve göç etmek zorunda kalan insanların sayısı daha da arttı.
SAVAŞ MAĞDURU KADIN VE ÇOCUKLAR
Geçtiğimiz yüzyıllarda savaşlarda yaşamını yitiren ya da sakat kalan insanların çoğunluğunu askerler, diğer bir ifadeyle erişkin erkekler oluştururken son yüzyılda etkilenen insanların niteliği ve niceliği de değişti. Askerler, Birinci Dünya Savaşı’ndaki ölümlerin yüzde 80’ni, İkinci Dünya Savaşı’nda yüzde 50’sini, Vietnam Savaşında ise yüzde 20’sini oluşturuyordu. 1990 yılından itibaren savaşlarda yaşamını kaybeden insanların yüzde 90’nını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ayrıca savaşın etkileriyle yaşadıkları yerden ayrılarak mülteci durumuna düşen savaş mağdurlarının da yüzde 80’ini kadın ve çocuklardan oluşuyor.
SAVAŞLAR SÜRÜYOR, ÇOCUKLAR ÖLÜYOR
Tüm dünyada, ırk, din, toprak temelli savaşlar devam ediyor. Türkiye ise Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin tam ortasında, insanların birbirini katletmesine tanıklık ediyor. Yıllardır süren İsrail saldırısı altındaki Filistin’in Gazze kentinde son iki ayda ölenlerin sayısı 3 bine ulaştı. Sınır komşumuz Suriye’de, Şengal ve Rojava’da Ezidiler ve Türkmenler IŞİD’in saldırılarından kendilerini korumaya çalışıyor. Aç, susuz yollara düşen çoğunluğu kadın ve çocuk binlerce kişi, belirsiz bir geleceğe mülteci olarak adım atıyor. Savaşlar sürüyor, dünyanın en saf varlıkları çocuklar ölüyor.
ÇOCUĞUN GÖRDÜĞÜ DÜŞTÜR BARIŞ
Savaşlarla çevrelendiğimiz şu günlerde Kadıköy Belediyesi de özel bir etkinlik düzenledi. Sadece ülkemizde 1 Eylül’de kutlanan Barış Günü, Kadıköy’de çocuklara özel bir güne dönüştü. Şair Yannis Ritsos’un o çok ünlü “Barış” şiirinin dizelerini kendine rota edinen Kadıköy Belediyesi “Çocuğun Gördüğü Düştür Barış” diyerek Bahariye Caddesi’ni çocuklara ve kendilerini özgürce ifade etmek isteyen Kadıköylülere ayırdı.
1 Eylül Pazartesi günü akşam saatlerinde Kadıköy’ün en hareketli caddesi, barış sözcükleriyle çınladı, çocuk kahkahalarıyla süslendi. Rengarenk balonlarla, barış temalı dövizlerle süslenen caddenin üç noktasında etkinlikler vardı.
İSTANBULİMPRO EĞLENDİRDİ
Süleymanpaşa Sokak girişinde, Kadıköy’ün doğaçlama tiyatro grubu İstanbulimpro, interaktif oyunlarla barışı anlattı. Programdan haberdar olup gelenler kadar, yoldan geçerken görüp katılanlar da tiyatro oyununa dâhil olup keyifli vakit geçirdiler. 7 yıldır “Ne Ala Temaşa” adlı doğaçlama kabarelerini izleyiciyle buluşturan grup, bu sefer cadde üzerinde doğaçlama yaptı. Müzikli kabareye çevredekilerin ilgisi yoğun oldu.
ÇOCUKLAR BARIŞI ÇİZDİ
Süreyya Operası önü ise Çocuk Sanat Merkezi’nin sanatçı çocuklarına ayrılmıştı. Çocuklar burada büyük bir beze hep birlikte resimler çizdi. Yaklaşık 200 çocuk 10 metre uzunluğundaki boş bir resmi “barış” resimleriyle donattı.
Doğaya karşı Barış Yogası’nın yapıldığı etkinlikler kapsamında ÇSM Keman Orkestrası ve Çocuk Korosu barış şarkıları çaldı ve söyledi. Ayrıca çocuklar çevrede bulunanların da katılımıyla halk dansları yaptı.
Etkinliğin sonunda çocukların boyadığı barış resminin önünde, aralarında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da olduğu grup hep birlikte fotoğraf çektirdi.
KARAGÜNEŞ’TEN ÇOK DİLLİ ŞARKILAR
Bahariye Caddesi’nin üst kısmında yer alan Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi önünde ise Karagüneş müzik grubu konser verdi. Beyoğlu ve Kadıköy sokaklarında yıllardır şarkılar söyleyen Karagüneş, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde de Türkçe, Kürtçe şarkılar söyledi. Sokaktan geçenler, hareketli şarkılar eşliğinde dansetti.
*Yannis Ritsos’un Barış adlı şiirinden bir dize.
“BARIŞ HİÇ KÜSMEMEKTİR”
Bahariye Caddesi’ndeki etkinlikler sürerken biz de Kadıköylülere “Sizin için barış nedir?” diye sorduk. Yine en güzel cevaplar çocuklardan geldi: “Barış insanlık için önemli bir şeydir. Birleşmek, hep beraber olmak, mutluluk, sevinci yaşamak, hiç küsmemek, özgürlük, sokaklarda koşmak oynamak, savaşların yok olması…”
Aralarında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da olduğu Kadıköylülerin yanıtları ise şöyle:
Ülkü Cılızoğlu: Benim için barış el ele vermektir.
Ozan Seçkin: Savaşlardan en çok etkilenen çocuklar olduğu için çocukların oyun oynayabildiği bir dünyadır.
Gülcan Erciyes: Benim için barış sevgi ve kardeşliktir; birbirinden kopmamaktır.
Aykurt Nuhoğlu: Barış çocukların düşündeki dünyadır. Barış sonuna kadar barış!
Nalân Tavukçu: Benim için barış çocukların el ele oynayabilmesi, şarkı söyleyebilmesi ve özgürce dolaşabilmesidir.
Nermin Yüksel: Dünyadaki en güzel barış, çocukların mutlu olmasıdır. Çocukların mutlu olması demek gelecek nesillerin de mutlu olmasıdır. Sınırların olmamasıdır. Barış çocukların gözlerindeki mutluluktur.
Murat Ziya Hınçal: Dil, din, ırk ayrımı olmadan çocukların, insanların bir arada yaşamasıdır.
Doğa Hınçal: Benim için barış huzur ortamıdır. Tüm çocukların eğlenebildiği güzel bir dünyadır.
Yusuf Demir: Benim için barış Barış Manço’yla başlayan gündür.
YASAĞA RAĞMEN BARIŞ EYLEMİ
“Ortadoğu halkları barış istiyor” temasıyla Kadıköy’de düzenlenmek istenen mitinge İstanbul Valiliği’nce izin verilmeyince, 31 Ağustos Pazar günü bir saatlik bir eylem düzenlendi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’in çağrısıyla yapılan mitingde, Barış Günü Komitesi adına söz alan Deniz Mardin, AKP’nin Ortadoğu halklarına karşı ırkçı politikalarda bulunduğunu söyleyerek Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de ırkçı saldırılara maruz kaldığını hatırlattı.
Eyleme katılan FHKC temsilcisi Nicolay Saafin yaptığı konuşmada, direnen Ortadoğu halklarını selamlayarak “Filistin’de 25 yıldır süren barış görüşmeleri adı altında emperyalistler, siyonistler bizi katletmekte. Gerçek barış için mücadele ediyoruz. Türkiye hükümeti, İsrail’le ilişkileri kesmeli, IŞİD’e kapıları kapatmalı” dedi.
Avrupa Parlamentosu’nun Ezidi milletvekili Feleknaz Uca da söz alarak, 500 bin Ezidi’nin mülteci durumuna düştüğünü ifade ederek, “Genç Ezidi kadınlar IŞİD’in eline geçmemek için intihar ediyor” dedi. HDP milletvekili Sebahat Tuncel de “Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin Ortadoğu politikalarının mimarıdır. Bu politikaları devam ettirdikçe Ortadoğu’da kan akmaya devam edecek. AKP hükümetini bu politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz” diye konuştu.