Kartpostallarda kalan Heybeliada

Adalar Müzesi’nin yeni sergisi, Heybeliada’nın eski günlerini kartpostallarla yad ediyor.

24 Ağustos 2012 - 14:35
 
Gökçe UYGUN
 
Adalar Müzesi'nin yeni sergisi “Halki’den Yansımalar: Kartpostallarda Ada”, izleyenleri Heybeliada'nın (Rumca bakır anlamına gelen Halki) geçmiş günlerine götürüyor.
İsmet İnönü Evi’nin bahçesindeki sergide, Adanın Halki’den Heybeli’ye geçiş süreci, gündelik hayat ve mimari, kartpostallara yansımalarla sunuluyor.
Türkiye ve yurt dışındaki müzayedelerden yaklaşık 15 yılda toplanan, 19. yüzyıl sonlarından 20. yüzyıl ortalarına kadar uzanan süreçte basılmış kartpostalları içeren sergi, Türkiye’nin politik ve kültürel açıdan çok önemli bir dönemine de tanıklık ediyor. Romanlara konu olan ünlü Heybeliada Sanatoryumu, 1903 yılında ‘Aida’ ve ‘La Traviata’ operalarını sahneleyen Hotel Belle-vue’nün arkasındaki tahtadan tiyatro evi, Ruhban Okulu, Bahariye Mektebi ve Elen Ticaret Okulu’nun fotoğraflarının basılı olduğu kartpostallar, sergide görülebilecek ilginç parçalardan sadece birkaçı...
Serginin küratörü Halil Gökman, serginin aktadrığı dönemle ilgili şunları söylüyor: “Bir dönem düşünün ki, adada Hüseyin Rahmi romanlarını yazarken, Nurullah Berk ilkokula gidiyor. Aziz Nesin henüz küçük bir çocuk... Rıhtımın hemen yanındaki Bahriye Mektebi'nde Nâzım Hikmet ve Necip Fazıl üniformaları içinde öğrenim görüyorken, Yahya Kemal ve Hamdullah Suphi okulun öğretmenlerinden... Karşı tepe üzerinde kurulu Ruhan Okulu ise, aralarında şimdiki İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un da bulunduğu birçok üst düzey din adamı yetiştiriyor...”
Heybeliada Gönüllüleri Derneği ve İnönü Vakfı işbirliği ile düzenlene bu uzun soluklu sergi, gelecek senenin yaz aylarına dek açık olacak.
 
 


ARŞİV