Kaybedilen teyzeye yazılan oyun; Özveri..

Tiyatro sanatçısı, balerin Filiz Coşkuner’in “kaybettiği ama kaybetmek istemediği teyzesi” için yazılan “Özveri” oyunu Kadıköy’de sahnelenecek.

20 Kasım 2013 - 14:37
Gökçe UYGUN
 
 
Tiyatro sanatçısı, balerin Filiz Coşkuner’in “kaybettiği ama kaybetmek istemediği teyzesi” için yazdığı “Özveri” oyunu Kadıköy’de sahnelenecek.
Coşkuner hem yazdığı hem oynadığı oyunda, teyzesinin yaşamından yola çıkarak, özverili insanların hayallerini, hayal kırıklıklarını, duygularını sorguluyor. Oyundaki teyze karakteri, çocukluğundan itibaren görev duygusuyla yetiştirilen, dışlanan ya da kendini öyle hisseden, insanların onu sevmesi için sürekli özveride bulunan ama hiç sevilmeyen bir karakter. Bu karakter, ölümünden sonra da özveride bulunduğu insanların yaşamlarındaki yerini görüyor ve yaşamının hesaplaşmasını yapıyor. Bir izleyicinin de dediği gibi “kaybedilen teyzeye tiyatral methiye” olan Özveri oyunu, farklı bir kurgu ve koreografi ile seyirciyi de “Ben ne kadar özverili olabilirim?”’ sorgulamasına yönlendiriyor.
 
ÖZVERİLİ İNSANLARIN ÇIĞLIĞI...
“Aslında teyzem olsa bu oyunu böyle yazmazdı. O bunların birçoğunu görmüyor veya görmek istemiyordu” diyen Filiz Coşkuner, aldığı psikoloji eğitimi sayesinde teyzesinin kişilik analizini yaptığını, aslında kendisini de teyzesiyle özdeşleştirdiğini, oyundaki çoğu duygunun aslında kendi sıkıntıları da olduğunu vurguluyor. Coşkuner, oyunla ilgili şunları söylüyor, “Bu oyunu ÖZ-VERİli insanlar için yazdım. Bu oyun, o insanların çığlığıdır. Hey siz ÖZ-ALICIlar; siz de bu oyundan bir şeyler alın diye yazdım!”
Avrupa yakasında pek çok sahnede oynanan, yönetmenliğini usta tiyatrocu Ayla Algan'ın yaptığı Özveri oyunu, 26 Kasım’da Barış Manço Kültür Merkezi’nde, 10 Aralık’ta da Kozyatağı Kültür Merkezi’nde (Kozzy) izlenebilir.

ARŞİV